Xacal

Classificació científica del xacal

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Cànids
Gènere
Canis
Nom científic
aureus

Estat de conservació del xacal:

Menor preocupació

Ubicació del xacal:

Àfrica
Àsia
Europa

Fets del xacal

Presa principal
Antílops, rèptils, insectes
Habitat
Planes herbàcies i boscos secs
Depredadors
Hiena, lleopard, àguiles
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
5
Estil de vida
  • Pack
Menjar preferit
Antílop
Tipus
Mamífer
Eslògan
Pot mantenir velocitats de 16 km / h.

Característiques físiques del xacal

Color
  • Marró
  • Gris
  • Blanc
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
20 mph
Esperança de vida
8-15 anys
Pes
6,8-11 kg (15-24 lliures)

Els xacals es comuniquen amb els membres de la seva manada utilitzant udols, grunyits, crits i fins i tot sons de crits.



Els xacals fan la seva llar a diferents parts d’Àfrica, així com a països europeus com Grècia, Romania, Itàlia i Bulgària, juntament amb altres. Són omnívors que mengen tant plantes com carn. Un xacal masculí i femení són monògams, és a dir, que romanen junts durant tota la seva vida i la parella cria junts els seus cadells. Aquests canins poden viure fins a 12 anys en llibertat.



5 increïbles fets de xacal!


• Els xacals en captivitat poden viure fins a 16 anys.

• Els xacals caquen per parelles en lloc de buscar preses soles.

• Un grup de xacals de vegades es denomina manada o tribu.

• Els xacals solen tenir de dues a quatre cries en una ventrada.

• Aquestes criatures són canines amb parents que inclouen coiots , guineus , i llops .

Nom científic del xacal

El nom científic d’un xacal comú ésaureus. La paraula Canis és llatí per a gos i aureus significa daurat. Per tant, té sentit que un altre nom del xacal comú sigui el xacal daurat. La seva família és Canidae i la seva classe és Mammalia.

Juntament amb el xacal comú, hi ha altres dues espècies, inclòs el xacal de ratlles laterals i el xacal de dors negre. L’única diferència entre aquestes tres espècies és el color del pelatge i l’hàbitat específic en què prefereixen viure.



Aspecte i comportament del xacal

El xacal comú té una capa que és una barreja de groc, marró i daurat. L’aparició d’un abric de xacal pot esdevenir més fosc o més clar amb el canvi d’estacions. Si teniu un gos, és possible que observeu que el pelatge s’espessa o canvia de color una mica amb les estacions. Un procés similar passa amb aquests animals.

Aquest animal té un nas llarg i prim, orelles grans i fins i tot una cua espessa que fa que sembli molt similar a una guineu. Recordeu que les guineus i els xacals són parents propers! Els xacals tenen quatre potes primes, un cos reduït i uns ulls foscos que sempre vigilen el seu entorn.

Un xacal mesura uns 16 centímetres d’alçada des de l’espatlla i pesa d’11 a 26 lliures. Si col·loqueu un llapis número dos sobre un altre, estigueu veient l’alçada d’un xacal comú. Com a alternativa, un xacal de 26 quilos pesa aproximadament el mateix que un teckel de mida mitjana.

Aquests canins són corredors ràpids, amb una velocitat més ràpida per a un xacal de 40 mph. Poden funcionar en ràfegues curtes de velocitat tremenda o durant períodes de temps més llargs a una velocitat inferior. Aquesta velocitat els ajuda a atrapar les seves preses i els pot protegir d’alguns depredadors.

El color de la seva capa l’ajuda a combinar-se amb el seu territori. Penseu en la facilitat amb què desapareixeria un xacal comú a l’herba marró clar de la sabana africana. Aquest camuflatge ajuda a protegir-lo si hi ha depredadors a la zona.

Un xacal que camina sol és probable que fugi d’una amenaça, mentre que un gran grup de xacals pot mantenir-se ferm contra un depredador. Un paquet de xacals pot fins i tot ser capaç d’aclaparar un lleopard o a hiena . Si més no, un grup gran pot ser capaç de perseguir el depredador.

Es coneix que aquests canins defensen el seu territori fent servir les seves dents i urpes afilades per allunyar els intrusos. La ferotge protecció del seu territori per part d’un xacal és una característica que comparteix amb la seva llop , fox , i coiot cosins. No només protegeix la seva llar, sinó que també protegeix els cadells de la zona.

Els xacals viuen en grups que poden comptar entre 10 i 30. S’anomenen manades o tribus. Aquests animals són normalment tímids i intenten mantenir-se fora de la vista cobrint-se d’herbes altes, escletxes de roques o darrere dels arbres. L'única vegada que mostren agressions és quan el seu territori és amenaçat per un intrús.

Una de les coses més interessants d’aquests animals és la seva forma de comunicació. En resum, no tots els udols, grunyits i iips són iguals al món dels xacals. Els membres d’un grup o tribu tenen sons únics que emeten per enviar un missatge a la resta de la seva família. Tots els paquets de xacals tenen els seus propis sons, de manera que les famílies de la zona no reben missatges mixtos.

Un udol pot significar que un xacal ha matat les preses i vol que tots els membres de la família mengin. Un so pot avisar els altres membres d’un grup que hi ha un depredador a la zona. Es diu que el xacal de ratlles laterals fa un so semblant a un mussol. Aquest so únic li ha valgut el sobrenom de 'o loo' a Uganda.

xacal (Canis aureus) xacal caminant sobre la sorra

Hàbitat del xacal

Aquests animals viuen a l’Àfrica i alguns països europeus. A l’Àfrica es troben a la part occidental i central del continent al Senegal, Nigèria i el Sudan del Sud. També viuen més al sud a Zàmbia i Zimbabwe.

El tipus d’hàbitat específic en què viu un xacal difereix en funció de quina de les tres espècies que esteu veient. Els xacals comuns o daurats viuen a les sabanes i als deserts mentre que els xacals de ratlles laterals prefereixen hàbitats més humits com els pantans, els boscos i fins i tot les muntanyes. El xacal d’esquena negra viu a boscos i sabanes. Tot i que les regions són diferents, les tres espècies es poden trobar a l’Àfrica.

Les cames llargues i els peus resistents d’aquests canins els permeten recórrer fàcilment els llargs trams de terra mentre caça. Les seves potes poden suportar la calor i el terreny sec i rugós. Utilitzen el seu sentit de l’oïda i l’olor més que la seva visió per trobar preses. Són actius sobretot al capvespre i a l’alba. Això és així perquè puguin evitar moure's durant la part més calorosa del dia. Com els gossos domesticats, dormen molt durant el dia.

Dieta de xacals

Què mengen aquests canins? Aquests canins són omnívors que mengen aus, baies, plantes, conills , granotes, fruites, serps i petites antílops . Alguns científics es refereixen als xacals com a alimentadors oportunistes. Això vol dir que poden robar restes de carn de les preses assassinades per un altre animal. Aprofiten per menjar sempre que troben menjar fins i tot si no el van caçar o matar.

Normalment, aquests canins cacen en parelles. Això és perquè puguin treballar junts per atrapar i enderrocar les seves preses. Tot i que tenen les dents afilades, aquestes criatures són petites, de manera que ajuda que dos xacals cooperin mentre cacen, sobretot si van a buscar preses més grans.



Depredadors de xacals i amenaces

Aquests canins tenen alguns depredadors inclosos àguiles , lleopards , i hienes . Tots aquests depredadors tenen una gran velocitat, força o ambdues, cosa que facilita la captura d’un xacal jove. No és estrany que una àguila vola cap avall i capturi un cadell que juga fora del seu cau.

De vegades, quan les seves fonts d’aliment són escasses, aquests animals es dirigeixen a la propietat d’un pagès per matar bestiar. Alguns xacals són afusellats pels agricultors per aquest motiu. Una altra amenaça humana per a ells és la pèrdua d’hàbitat a causa del desenvolupament i la construcció de terres.

L'estat oficial de conservació d'aquests animals, segons el Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) , és menys preocupació . De fet, es creu que la seva població augmenta.

Reproducció de xacals, nadons i vida útil

Aquest caní té només un company al llarg de la seva vida. La temporada d’aparellament del xacal comú va d’octubre a març. El període de gestació és de 57 a 70 dies. Coyotes , guineus , i llops tenen un període de gestació aproximadament del mateix nombre de dies.

Un home i una dona treballen junts per trobar o fer un cau subterrani on naixeran els nadons. Una femella dóna a llum de dos a quatre nadons, també anomenats cadells . Els cadells acabats de néixer són molt petits i pesen menys d’una lliura. Neixen cecs i lactants de la seva mare, a més de consumir petites quantitats de menjar suau. Als deu dies, s’obren els ulls de les cries i als dos mesos comencen a menjar aliments sòlids.

Com que són tan petites, les cries són vulnerables als atacs de àguiles , lleopards , i hienes . De fet, molts d’aquests cadells no sobreviuen fins a les 14 setmanes. Com a manera de protegir els seus cadells, una mare trasllada la seva ventrada a diferents caus subterranis cada poques setmanes. Això fa que sigui difícil per a un depredador recollir i mantenir-se amb l’olor de les cries.

Tant la mare com el pare tenen cura dels cadells que els ensenyen a caçar quan tenen uns sis mesos. Un cadell pot deixar els seus pares als 11 mesos d’edat per atacar-lo tot sol. O pot quedar-se amb els seus pares per ajudar a cuidar altres cadells en altres ventrades.

Els xacals que viuen en estat salvatge viuen de 10 a 12 anys. Els xacals salvatges són vulnerables a moltes de les mateixes malalties amb què es podria enfrontar un gos. Per exemple, poden contreure la ràbia. Un xacal vell o ferit també és més probable que sigui atacat per un depredador que un animal jove i sa.

Per descomptat, aquests canins ben cuidats en un zoo o en una reserva de vida salvatge poden viure més temps, fins als 16 anys.

Població de xacals

La població de xacals comuns a l’Índia és de més de 80.000. No obstant això, els científics no estan segurs de la població d’aquests animals a l’Àfrica.

Es creu que la població d’aquesta espècie de xacal augmenta. El seu estat de conservació oficial és menys preocupació .

Mostra els 9 animals que comencen per J

Articles D'Interès