àguila

Classificació científica Eagle

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
aus
Comanda
Falconiformes
Família
Accipitridae
Nom científic
Hieraatus Spilogaster

Estat de conservació de l'àguila:

Prop d’Amenaçats

Ubicació de l'àguila:

Àsia
Euràsia
Europa
Amèrica del nord

Fets d’Àguila

Presa principal
Peixos, mamífers, rèptils
Característica distintiva
Bec llarg corbat i urpes fortes i afilades
Envergadura
70cm - 250cm (27.5in - 98in)
Habitat
Aigües obertes com rius, llacs i regions costaneres
Depredadors
Humà, falcó, mapache
Dieta
Omnívor
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Peix
Tipus
Ocell
Mida mitjana de l’embragatge
2
Eslògan
Té una vista excepcional.

Característiques físiques de l'àguila

Color
  • Marró
  • Gris
  • Groc
  • Negre
  • Blanc
Tipus de pell
Plomes
Màxima velocitat
100 mph
Esperança de vida
15 - 30 anys
Pes
0,5 kg - 7 kg (1,1 lliures - 15,4 lliures)
Alçada
40 cm - 100 cm (15,7 a 39,3 polzades)

L’àguila és un rapinyaire (generalment) de grans dimensions, cosa que significa que l’àguila és un dels depredadors més dominants del cel. Les àguiles es troben més comunament a l’hemisferi nord, incloent Europa, Àsia i Amèrica del Nord. Les àguiles també es troben al continent africà.



Al món hi ha més de 60 espècies d’àguiles diferents, només 2 d’aquestes espècies d’àguiles es troben als EUA i al Canadà. No obstant això, una d’aquestes espècies d’àguila és una de les espècies d’àguila més freqüents, l’àguila calba. Malgrat el seu nom, l'àguila calba té el cap complet de plomes, però el seu color blanc brillant fa que l'àguila calba es distingeixi molt. L’àguila daurada és l’única altra espècie d’àguila que es troba al continent americà.



La mida d'una àguila depèn de l'espècie d'àguila. Les àguiles poden variar de 40 cm a més d’1 m d’alçada. L’envergadura d’un àguila tendeix a ser almenys el doble de la longitud del cos de l’àguila. Les àguiles tenen plomes als extrems de les ales que les àguiles es mouen cap amunt i cap avall per ajudar-les quan volen.

Les àguiles són depredadors dominants i es coneixen com a aus rapinyaires. Les àguiles s’alimenten d’aus i ratpenats més petits al cel i de petits mamífers i peixos a terra. L’àguila és ben coneguda per la seva increïble vista. La vista d’una àguila és tan bona que aparentment una àguila pot veure un ratolí a terra quan l’àguila encara està alta al cel.

L’àguila s’utilitza com a símbol en moltes banderes i emblemes nacionals de tot el món, ja que es creu que l’àguila s’assembla al poder o a la bona fortuna. Les àguiles són depredadors dominants i despietats al seu entorn i, per tant, les àguiles tenen molt pocs depredadors naturals. És probable que les àguiles siguin caçades per animals més petits quan són pollets o encara són joves i sense experiència, de manera que són força vulnerables.



Les àguiles femelles construeixen els seus nius en cims d’arbres alts o en penya-segats alts on estan més segurs. L’àguila mare tendeix a pondre dos ous, que eclosionen al cap d’un mes aproximadament. Tanmateix, en moltes espècies d’àguiles, un dels pollets d’àguila és naturalment lleugerament més fort que l’altre pollet, i el pollet més fort sol matar el seu germà més feble.

Les àguiles s’han adaptat bé al seu estil de vida depredador dominant. Les àguiles no només tenen una vista excepcional i estan a punt de disparar-se notablement per l’aire per a un ocell tan gran, sinó que les àguiles també tenen bec punxegut i peus àgils coneguts com a garrots. El bec de l’àguila està perfectament dissenyat per arrencar la carn dels ossos i els garrots de l’àguila són tan forts que l’àguila és capaç de portar la presa als peus fins arribar a un lloc segur per menjar-la.

Dades del peu d’àguila

  • L’àguila té uns peus grans i arraulats molt especialment adaptats que es coneixen com a garrots.
  • Els garrots de l'àguila són potents i forts i permeten que l'àguila capturi preses a terra o a l'aigua quan l'àguila encara està a l'aire.
  • Els garrots de l'àguila estan dissenyats per transportar les preses per l'aire i són prou forts com per aguantar un peix que pesa més que l'àguila.
  • Els peus d'una àguila tenen quatre dits forts i, al final d'aquests dits, hi ha grans urpes corbes que permeten que l'àguila s'enganxi a la presa.
  • Els talons d’un nadó d’àguila són molt curts en comparació amb els talons d’un àguila adulta i es necessiten uns quants anys perquè els peus de l’àliga nadó tinguin la mida completa.

Dades d’Àguila

  • Les àguiles tenen becs molt afilats i punxeguts que l’àguila sol utilitzar per agafar preses.
  • L’àguila utilitza el bec punxegut per mossegar els animals a la base del crani per matar-los abans d’empassar-los sencers.
  • El bec d’una àguila és extremadament fort i poderós, tot i que poques vegades durà les seves preses al bec a grans distàncies.
  • El bec d’una àguila està fet de queratina i, per tant, creix constantment, de manera similar als cabells i les ungles d’un ésser humà.
  • El bec de l'àguila és gairebé tan llarg com el cap d'una àguila i l'àguila utilitza l'extrem enganxat del bec per esquinçar les preses que són massa grans per empassar-les senceres.
Mostra els 22 animals que comencen per E

Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) L’Enciclopèdia dels ocells

Articles D'Interès