Coyote

Classificació científica del coiot

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Cànids
Gènere
Canis
Nom científic
Canis latrans

Estat de conservació del coiot:

Menor preocupació

Ubicació del coiot:

Centreamèrica
Amèrica del nord

Dades del coiot

Presa principal
Conill, ratolins, cérvols
Característica distintiva
Orelles i nas punxeguts i una cua llarga i espessa
Habitat
Boscos, planes i deserts
Depredadors
Humà, Óssos, Llops
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
6
Estil de vida
  • Pack
Menjar preferit
Conill
Tipus
Mamífer
Eslògan
També conegut com el llop de les praderies.

Característiques físiques del coiot

Color
  • Marró
  • Gris
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
40 mph
Esperança de vida
De 10 a 15 anys
Pes
7 kg - 21 kg (15 lliures - 46 lliures)
Llargada
75 cm - 90 cm (30 a 35 polzades)

'El coiot és una de les espècies de mamífers més comunes a Amèrica del Nord'



Els coiots tradicionalment han exercit molts rols diferents a la cultura humana simultàniament com a plaga i com a criatura mística amb diversos atributs màgics. Els seus udols malenconiosos de nit s’han apoderat de la imaginació humana durant molts milers d’anys. Tot i que encara es caça en gran quantitat, aquesta espècie nocturna s'ha adaptat a les societats humanes modernes i ha prosperat com mai abans.



Fets increïbles del coiot!

  • Els noms alternatius d’aquesta espècie inclouen el llop de les praderies i el llop pinzell.
  • El coiot va ser una figura important del folklore nord-americà. Sovint es veia com un símbol d’astúcia i engany, de vegades amb diverses disfresses per enganyar la gent. A Mesoamèrica, era un símbol cosmològic de la força militar.
  • Els coiots són animals increïblement mòbils que deambularan pel seu territori natural durant diversos quilòmetres cada dia. Si s’enfronten a una dura competència pel que fa a l’alimentació i els recursos, potser recorrerà més de cent quilòmetres a la recerca d’una nova casa.
  • Els coiots són àgils tant a terra com a l’aigua, però són escaladors relativament pobres.

Nom científic del coiot

El nom científic del coiot és Canis latrans. La traducció llatina aproximada d’aquest terme és barker o gos que borda. El nom real de coiot va ser adaptat pel castellà de la paraula nàhuatl (la llengua dels asteques) per a l'animal a Mesoamèrica.

Hi ha 19 tipus reconeguts, que varien segons l’abast geogràfic i l’aspecte físic. Aquests tipus inclouen les planes -, mexicana -, Hondures -, nord -, coi de la vall de Califòrnia i molts més. El coiot pertany al mateix gènere que els llops, els gossos, els dingos i els xacals. Més llunyà, forma part de la mateixa família, els Cànids, que les guineus i gossos mapache .



Aspecte i comportament del coiot

El coiot té un aspecte magre, semblant a un llop, amb ulls grocs, una cua floppy i orelles molt grans en relació amb la mida del cos. El luxós abric es compon de pell suau sota i pèls externs més llargs i durs. Aquest pelatge té una barreja inusual de color: gris, marró i gairebé groc a les parts superiors del cos, blanc al voltant de l'estómac i la gola i vermell-marró al voltant del musell i els peus. El color exacte del pelatge pot variar en funció del rang geogràfic de la subespècie en qüestió. Aquests animals es desprenen un cop a l'any a l'estiu, substituint el seu pelatge per un pelatge completament nou.

El típic coiot mesura fins a 37 polzades de llarg des del cap fins a l’extrem posterior, a més de 16 polzades al llarg de la cua. Tot el cos pesa fins a 50 quilos, tot i que les femelles són lleugerament més petites que els mascles. El coiot té aproximadament la mateixa mida que un gos mitjà com el collie barbut.

Un fet interessant sobre el seu comportament és un acord social molt fluid. Tot i que els paquets grans no solen ser la norma, aquesta espècie busca comoditat i cooperació en parelles o unitats familiars amb jerarquies de dominació establertes. Aquest comportament social molt plàstic i canviant fa que el coiot sigui còmode caçant sol o amb la manada. Si caça amb el grup, poden dirigir-se a animals més grans que requereixen un treball en equip per enderrocar-los.



Per comunicar-se, el coiot té un repertori realment massiu de sons, llenguatge corporal i senyals d’olor. Es creu que és un dels mamífers més vocals de tota Amèrica del Nord. Aquestes vocalitzacions serveixen com una manera d’alarmar, transmetre una salutació o anunciar la presència de l’animal a altres membres del grup. Aquests animals sonen molt com un gos o un llop amb una gran varietat de lladrucs, udols i grunyits diferents.

Els coiots demostren una agressió amb l’esquena arquejada i un grunyit amenaçador. Aquesta demostració de força és particularment important a l’hora de lluitar amb altres membres pel domini dins del grup. D’altra banda, una postura corporal baixa i sons escandalosos també poden indicar la submissió a un membre més dominant.

L’olor és un altre aspecte important de la seva comunicació. L’espècie té una glàndula especialitzada situada al voltant de la cua com a dispositiu de senyalització per a altres membres. El coiot també marcarà els seus territoris sobre roques, matolls o altres objectes.

Els coiots són un animal molt intel·ligent i amb recursos. A diferència dels gossos, probablement els manca la capacitat de seguir les ordres humanes. Però la seva habilitat ha estat una característica molt remarcada durant molts segles, i els estudis moderns suggereixen que els coiots són capaços de planificar estratègies de caça per endavant.

A causa de les seves llargues urpes, són molt bons excavadors i, tot i així, prefereixen trobar caus abandonades, generalment creades per teixons, xuclet o altres animals, per després ampliar-les. Aquests caus proporcionen llars i una base natural per al seu camp de caça durant anys a la vegada. Els coiots són caçadors nocturns que dormen durant el dia i surten de nit. Les hores més actives són a la nit i al matí.

Coiot de peu sobre una formació rocosa que udola amb el desert, les muntanyes i el cel blau al fons
Coiot de peu sobre una formació rocosa que udola amb el desert, les muntanyes i el cel blau al fons

Coiot contra Llop

La principal diferència entre aquestes espècies és la seva mida. El coiot és molt més petit que un llop , que pot mesurar fàcilment entre 4 i 6 peus i pesar més de 100 lliures, segons el sexe. El coiot també és menys probable que formi grans paquets. No obstant això, generalment presenten el mateix grau d'intel·ligència. De vegades, es pot diferenciar només mitjançant vocalitzacions. Els coiots emetran un so freqüent per al qual són molt coneguts.

Evolució del coiot

Basant-se en proves fòssils, l’evolució dels coiots es va produir probablement en els darrers milions d’anys més o menys. En comparació, l’evolució dels humans moderns es va produir fa uns 150.000 a 200.000 anys. Es creu que els coiots moderns van aparèixer un temps després de l’última extinció dels grans animals durant l’edat glacial. Obligats a competir amb els llops, potser s’han adaptat en fer-se més petits.

A causa de les seves semblances genètiques, els coiots són capaços de produir hibridacions viables amb llops i fins i tot gossos domesticats. Aquests híbrids, de vegades anomenats llop coig o coi gos, són relativament rars en estat salvatge a causa de les poques oportunitats per aparellar-se amb altres espècies. Alguns dels motius d’aquesta rara hibridació poden incloure diferències en l’àmbit geogràfic, les diferents èpoques de cria i l’hostilitat entre espècies en llibertat.

Coyote Habitat

El coiot té una àmplia extensió a la major part d’Amèrica del Nord, des del sud fins a Panamà fins al nord fins al Canadà i Alaska, tot i que es troba en una densitat més gran a les Grans Planes. Aquest animal molt adaptable ha evolucionat fins a viure a muntanyes, pantans, boscos, planes, deserts i fins i tot boscos tropicals. A mesura que els coiots esdevenen encara més habituals, han après a conviure amb els humans en entorns urbans i suburbans. El rang de vegades es solapa amb els llops, però a mesura que les poblacions de llops han caigut, aquests animals s’han beneficiat en fer-se càrrec d’aquestes serres.

Dieta de coiot

Molta gent no sap que el coiot és una espècie omnívora. La gran majoria de la dieta d’aquest animal consisteix en petits mamífers com conills , esquirols , i ratolins , a més de mamífers de vegades grans com cérvols . La resta de la dieta consisteix en ocells , serps , insectes , i fins i tot de vegades fruites i verdures. Aquests animals juguen un paper ecològic important en controlar aquestes abundants poblacions animals. Tanmateix, això pot ser problemàtic per a la diversitat de fauna local si els coiots caquen espècies amenaçades.

Els coiots prefereixen caçar animals vius, de vegades confiant en el treball en equip de la manada i, de vegades, colant-se només de les preses, però segur que no deixaran passar una festa de carronya morta quan estiguin disponibles. Alguns coiots han après a menjar hàbilment menjar humà o a sobrar escombraries.

Depredadors i amenaces del coiot

A causa de la seva mida, velocitat i ferocitat, el coiot només té alguns depredadors naturals en llibertat. Llops , óssos , pumes , caimans , i se sap que altres depredadors grans els depredaven, però el coiot rarament és la primera opció de presa. És més fàcil per als depredadors agafar oportunament un coiot jove, envellit o ferit que un adult.

Més comunament, aquests animals s’enfronten a una dura competència entre els óssos, els llops i els grans gats per l’espai i el menjar. Es poden treure fàcilment de llocs de caça privilegiats a causa de la seva mida més petita en comparació amb els depredadors àpex més grans. Això no s’ajuda al fet que sovint convergeixen la dieta dels coiots i els llops.

Com totes les espècies, aquests animals es veuen afectats per l’activitat humana. La caça és probablement l’amenaça més potent per a la supervivència dels coiots. Segons National Geographic, els humans maten aproximadament 400.000 coiots a l'any. Moltes d’aquestes morts es produeixen com a conseqüència de les represàlies després d’un atac de coiot a bestiar com ovelles i bovins. Aquests animals també se solen caçar per practicar esport o pell.

Reproducció, nadons i vida útil del coiot

La temporada de reproducció del coiot sol durar un breu període de temps entre el gener i el març de cada any. Els mascles i les femelles poden aparellar-se durant diversos anys alhora, encara que no sempre per a tota la vida. La femella només està en calor durant uns dies de l'any, de manera que tenen un curt període de temps per produir descendència.

Després de portar les seves cries durant aproximadament dos mesos, la femella donarà a llum unes sis cries de mitjana dins dels confins del cau. La mida màxima de la ventrada és de 19 cries sorprenents. Com que els joves neixen petits, cecs i gairebé completament desemparats, tots dos pares tenen un paper important en l’alimentació i el transport dels fills, tot i que la mare és la responsable de la majoria de les tasques d’infermeria. Triga una mica més d’un mes a deslletar completament les cries, després del qual els pares els alimenten amb menjar regurgitat.

Els joves coiots assoliran la plena independència dels seus pares al voltant dels sis a nou mesos de vida. Els mascles sovint marxen a buscar la seva pròpia fortuna, però les femelles romandran amb el grup durant molt més temps, ajudant de vegades a criar i alimentar les cries posteriors. Aquests animals arriben a la seva mida completa i maduresa sexual durant el primer any. El coiot típic pot viure fins a 10 anys en llibertat i 18 o 20 anys en captivitat. La caça, les malalties i els accidents de trànsit són els assassinats habituals del coiot.

Població de coiot

Segons la llista vermella de la UICN, que fa un seguiment de l’estat de conservació de molts animals coneguts, el coiot és una espècie de menys preocupació . Malgrat el nombre de coiots caçats i assassinats cada any, la població augmenta realment a la major part de la seva àrea de distribució natural. Això es deu al fet que aquests animals s’han adaptat extraordinàriament bé a la civilització humana. L'esgotament del nombre local de llops, ossos i pumes també pot haver ajudat a augmentar el nombre de coiotes. Tot i això, no es calcula del tot la població exacta.

Coyotes al zoo

El coiot és una vista molt comuna als zoològics nord-americans. El zoo de Minnesota conté un cau de coiot al llarg de la seva ruta de Minnesota. El Zoo d’Akron mostra coiots a la cresta Grizzly, a prop dels llops vermells i dels óssos grizzly. I la Zoo de Jacksonville té coiots a l’exposició Wild Florida. Els coiots també es troben a la Cameron Park Zoo a Waco, Texas, i el Zoo de Buttonwood Park a New Bedford, Massachusetts.

Mostra els 59 animals que comencen per C

Articles D'Interès