Tauró balena

Classificació científica del tauró balena

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Condricthyes
Comanda
Orectolobiformes
Família
Rhincodontidae
Gènere
Rhincodon
Nom científic
Rhincodon Typus

Estat de conservació del tauró balena:

Gairebé amenaçat

Localització del tauró balena:

oceà

Dades del tauró balena

Presa principal
Krill, plàncton, cranc, peix
Habitat
Aigües costaneres càlides i oceà obert
Depredadors
Humà, taurons, orca
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
12
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Krill
Tipus
Peix
Eslògan
Les espècies de peixos més grans del món!

Característiques físiques del tauró balena

Color
  • Marró
  • Gris
  • Blau
Tipus de pell
Llis
Màxima velocitat
10 mph
Esperança de vida
60-70 anys
Pes
13.607-18.144 kg (15-20 tones)

Sovint creix fins a 40 peus o més, el misteriós tauró balena és el peix viu més gran.



Malgrat el seu nom, els taurons balena no són balenes, en realitat són peixos. El seu nom prové de la seva enorme mida. Sovint creix fins a 40 peus de llarg o més, el tauró balena té la mida d’un gran autobús escolar. Aquests taurons són alimentadors filtrants, com moltes balenes, i viuen amb una dieta de plàncton i krill diminut o peixos petits. Els taurons balena són generalment pacífics i se sap que permeten als bussejadors penjar-se a les aletes dorsals per passejar.



Dades del tauró balena

  • L’objectiu de les dents de tauró balena no està clar, ja que no s’utilitzen activament.
  • Se sap que els taurons balena són curiosos i sovint interactuen amb els vaixells.
  • Els científics han descobert que els globus oculars d’un tauró balena tenen unes dents diminutes.
  • Cada any, els taurons balena segueixen un patró de migració que els porta a través de milers de quilòmetres d’oceà.
  • Els ous de taurons balena es queden dins de la mare i hi eclosionen.

Nom científic del tauró balena

El nom científic del tauró balena ésRhincodon typus, que es deriva de les paraules llatines per a ‘raspa’ i ‘dent’. El tauró balena té moltes capes de dents diminutes i esgarrifoses que proporcionen la base del nom.

Els taurons balena es classifiquen en l’ordre dels orectolobiformes, que també inclou els taurons lactants, i pertanyen a la classe dels condrictius (o peixos cartilaginosos). És l’únic membre de la família de taurons Rhincodontidae.

Aspecte i comportament del tauró balena

El tauró balena és un peix gran que pot créixer fins a 60 peus de llarg, tot i que la majoria dels exemplars arriben als 40 peus de llarg i pesen unes 15 tones. El tauró balena més gran conegut es va mesurar a 62 peus el 2001, amb un pes estimat en més de 60 tones.



Aquests peixos tenen la forma d'un tauró, però la boca es troba a la part davantera dels seus caps grans i plans en lloc de baix com amb molts taurons. Les seves boques són grans, amb la boca d’un tauró de mida mitjana que arriba a mesurar cinc metres d’amplada, cosa que els permet recollir el menjar mentre neden. Els taurons balena són de color gris fosc a la part superior i són clars per sota, amb una sèrie de taques clares o ratlles que cobreixen les parts fosques del seu cos. Això ajuda a camuflar-los mentre neden.

Acostumen a ser poc agressius i sovint es deixen acostar per bussejadors que poden interactuar amb ells sense problemes. Aquests enormes peixos de vegades permetran als bussejadors agafar les seves aletes dorsals i després els remolcaran per l’aigua, aparentment sense preocupació. De vegades neden fins a vaixells i fins i tot poden xocar amb les embarcacions, però aquest comportament sembla que es fa per curiositat i no està pensat per a fer mal. Conviuen bé amb altres vides marines tret que se sentin amenaçades.

Aquests taurons solen ser solitaris, viuen sols, excepte en determinades èpoques de l'any, quan s'han observat reunir-se en grups, anomenats escoles, per alimentar-se, com ara la seva migració anual a la costa d'Austràlia.

Hàbitat de taurons balena

Aquests peixos es troben a tot el món, gairebé sempre en mars càlids, tropicals o temperats, a excepció del mar Mediterrani. Normalment es troben entre 30 graus de latitud nord i 35 graus de sud cap a les costes de països com Belize, Mèxic, Equador, Filipines, Austràlia i Sud-àfrica. Prefereixen l’aigua que oscil·la entre els 21 i els 30 graus centígrads (70-80F), però s’han trobat en aigües tan fredes com els 3 graus centígrads (37,4F).

Tot i que habiten aigües més profundes dels oceans, sovint es troben en aigües costaneres poc profundes on hi ha molt menjar per a elles.



Dieta de taurons balena

Tot i que aquest peix gegant és un tauró, no caça preses grans, sinó que sobreviu amb una dieta que consisteix principalment en plàncton. El tauró també consumeix altres petites preses com anxoves, krill, sardines, meduses , verat, cranc , i calamar . Aquests taurons no menjaran menjar molt gran, inclosos els calamars o els crancs que han crescut massa per a això.

És un alimentador passiu, un mètode que consisteix principalment en que el tauró neda amb la boca oberta perquè pugui xuclar qualsevol aliment disponible. Un cop tingui un bocet d'aliment, el tauró tancarà la boca i retirarà l'aigua per les brànquies, deixant les seves preses atrapades als filtres de bales. Després pot empassar-se el menjar i obrir de nou la boca per reunir més preses.

L’objectiu de les dents del tauró no és clar perquè aquest tauró no utilitza les dents per alimentar-se. És possible que de vegades les dents ajudin a la captura de peixos petits o meduses, però això no s’ha establert.

Depredadors i amenaces dels taurons balena

Altres espècies de taurons són en realitat alguns dels depredadors principals dels taurons balena, així com altres depredadors oceànics grans. Grans taurons blancs , taurons tigre , i orques (també coneguts com a orques), tots prenen taurons més joves i més petits, però, en la seva major part, aquests depredadors no prenen taurons balena més grans perquè són massa grans perquè els depredadors puguin desafiar-los.

Una altra amenaça per a l'existència continuada d'aquests taurons és els éssers humans . En alguns casos, els éssers humans els maten capturant-los accidentalment a les xarxes de pesca on solen acabar morint. Aquests enormes peixos també es cacen encara en alguns països com l’Índia, Filipines i la Xina, on s’utilitzen per a menjar, oli i les seves aletes.

Aquest nombre de taurons ha anat disminuint i, el 2016, va ser llistat per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) com en perill , la qual cosa significa que té un alt risc d’extingir-se en estat salvatge.

Reproducció de taurons balena, nadons i vida útil

No se sap molt sobre la reproducció d’aquests taurons, ja que aquests grans peixos poden ser evasius si no volen ser vistos. El seu comportament d'aparellament és incert, ja que és improbable que sigui testimoni i, per tant, que no estigui ben documentat. No obstant això, els científics saben que aquests taurons han de tenir entre 25 i 30 anys abans que estiguin preparats per reproduir-se.

Una vegada que els taurons s’han aparellat, el tauró mare conserva els ous fecundats dins d’ella, de manera que els ous de tauró nadó tenen un lloc segur per desenvolupar-se. Es quedaran dins de la mare fins que eclosionen, moment en el qual els nadons de tauró neixen vius, plenament formats i disposats a tenir cura de si mateixos. Per aquest motiu, la mare no té cura dels nadons un cop neixen.

La mida de la camada és incerta, però s’ha documentat una camada de 300 nadons de tauró balena (anomenats cadells). Els nadons mesuren entre 21 i 25 polzades de llarg al néixer.

La vida útil dels taurons balena no es coneix amb claredat, però s’estima que fa uns 70 anys i els científics han determinat que aquests grans peixos poden viure més de 100 anys, possiblement fins a 125 anys.

Població de taurons balena

No existeix un recompte precís de la població mundial de taurons balena, però sembla que el seu nombre disminueix significativament en parts dels oceans Atlàntic i Pacífic. Molts països han prohibit o regulat la caça de taurons balena, però aquestes activitats encara es produeixen a diverses parts del món.

A la Xina, centenars d’aquests peixos es maten il·legalment cada any, almenys en part per les seves aletes, que són apreciades per les seves suposades qualitats medicinals. L'oli també es recull per utilitzar-lo en aliments i medicaments, i la carn s'utilitza fresca o salada com a font d'aliment per a algunes persones. Algunes estimacions mostren una disminució del 75% de la població de taurons balena en determinades parts de l'Oceà Pacífic. Per aquest motiu, la UICN enumera el seu estat de conservació en perill .

Mostra els 33 animals que comencen per W

Articles D'Interès