Gran tauró blanc

Classificació científica del gran tauró blanc

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Condricthyes
Comanda
Lamniformes
Família
Lamnidae
Gènere
Carcharodon
Nom científic
Carcharodon carcharias

Gran estat de conservació del tauró blanc:

vulnerable

Great White Shark Localització:

oceà

Dada divertida del gran tauró blanc:

Teniu fins a 300 dents dentades i triangulars.

Grans dades del tauró blanc

Preses
Focs, lleons marins, dofins
Nom de jove
Pup
Comportament grupal
  • Solitari
Fet divertit
Teniu fins a 300 dents dentades i triangulars.
Mida estimada de la població
Desconegut
Amenaça més gran
Caça i degradació de l’hàbitat
Característica distintiva
Musell punxegut i aleta de cua potent
Altres noms)
Tauró blanc, tauró punter blanc
Tipus d’aigua
  • Sal
Nivell de pH òptim
5 - 7
Període d'incubació
12 - 18 mesos
Age Of Independence
Des del naixement
Mida mitjana de la posta
9
Habitat
Aigües temperades, costaneres i oceà obert
Depredadors
Orques, taurons, humans
Dieta
Carnívor
Estil de vida
  • Diürn
Nom comú
Gran tauró blanc
Nombre d'espècies
1
Ubicació
Arreu del món
Eslògan
Pot arribar a fer més de 8 metres de llargada!
Grup
Peix

Característiques físiques del gran tauró blanc

Color
  • Gris
  • Negre
  • Blanc
Tipus de pell
Dur
Màxima velocitat
15 mph
Esperança de vida
30 - 40 anys
Pes
1.110 kg - 2.240 kg (2.450 lliures - 4.938 lliures)
Llargada
5,5 m - 8 m (18 peus - 26 peus)
Edat de maduresa sexual
17 anys

Classificació i evolució del gran tauró blanc

El tauró blanc és una gran espècie de tauró que es troba principalment a les aigües costaneres temperades i tropicals de tot el món. Són les espècies de peixos depredadors més grans del món que se sap que creixen fins a 8 metres o més de longitud i pesen més de 2 tones. Els grans taurons blancs són depredadors enormement poderosos que han desenvolupat una temible reputació de ser un dels 'menjadors d'home' més prolífics del planeta, i fins i tot la meitat dels atacs anuals de taurons a humans han estat causats per ells. També coneguts com a taurons blancs i taurons blancs, els taurons blancs han estat un dels peixos depredadors de l’oceà més despietats durant gairebé 20 milions d’anys, però, malgrat la seva reputació de gran perfil, en realitat són molt menys comuns en comparació amb altres espècies de taurons àmpliament distribuïdes. . Tot i que sorprenentment se sap poc sobre la seva biologia i la mida de la seva població, s’accepta àmpliament dins de la comunitat científica que la població de taurons blancs disminueix a tot el món, ja que estan amenaçats per la caça i la pèrdua d’hàbitat en gran part de la seva àrea de distribució natural.



Gran anatomia i aparença del tauró blanc

Com gairebé totes les espècies de taurons, els grans taurons blancs tenen un aspecte molt distintiu, amb grans cossos en forma de torpedo i un musell punxegut. Tenen una pell molt dura, coberta de petites dents anomenades denticles, de color gris pissarra a negre a la part superior del cos, cosa que els ajuda a romandre camuflats als fons marins rocosos i costaners on es troben més sovint. La part inferior del gran tauró blanc és blanca i és el que ha portat al seu nom. Els grans taurons blancs tenen aletes de cua potents en forma de mitja lluna que els ajuden a impulsar-los per l’aigua a una velocitat tremenda i són ajudats per les seves aletes pectorals (laterals) que es mantenen en ales fixes per evitar que el gran tauró blanc s’enfonsi. L’aleta dorsal (posterior) gran i molt característica del Gran Tauró Blanc s’utilitza per ajudar-los a dirigir-se per l’aigua, juntament amb el busseig i ajudar-los a equilibrar-se. Un dels trets més característics del gran tauró blanc és la seva mandíbula. Les seves boques estan plenes de fins a 300 dents triangulars dentades que es disposen en fileres i se substitueixen contínuament al llarg de la seva vida. Cada dent pot créixer fins als 6 cm de llargada proporcionant als grans taurons blancs una mossegada formidable quan ataquen les seves preses.



Gran distribució i hàbitat de taurons blancs

Els taurons blancs estan àmpliament distribuïts arreu del món, però es troben més comunament a les regions costaneres temperades i tropicals, però també a les aigües més fredes i a l'oceà obert. Malgrat això, són més freqüents a Sud-àfrica (on hi ha més població), Austràlia, Califòrnia i el nord-est dels Estats Units, però també se sap que es troben en regions més fredes i que visiten illes tropicals, incloses Hawaii i les Seychelles. zones dins d’una major extensió d’aigües obertes. Els taurons blancs es troben nedant per sota de la superfície o just al fons del mar, segons la regió i els seus hàbits alimentaris. La seva naturalesa d’habitatge costaner s’atribueix en gran mesura a les seves espècies de preses, però també se sap que viatgen grans distàncies a través de l’oceà des de Sud-àfrica fins a Austràlia i des de la costa californiana fins a Hawaii, al profund Pacífic.

Gran comportament i estil de vida del tauró blanc

Els taurons blancs són animals en gran part solitaris que solen reunir-se per aparellar-se, però que s’han vist en parelles o grups reduïts al voltant de grans carcasses. Són depredadors molt adaptables i potents que depenen menys de la vista i més d’altres sentits per detectar les seves preses. Quan a l’oceà obert, els grans taurons blancs han de nedar constantment o simplement s’ofegaran. Durant la natació, l'aigua de mar és forçada a la boca i per sobre de les brànquies, on es pren oxigen. Els grans taurons blancs neden en forma de 's' per poder moure's per l'aigua de manera més eficient. En flexionar el cos i moure les aletes de cua increïblement fortes d’un costat a l’altre, poden recórrer grans distàncies. Els moviments més potents i sobtats de les seves aletes de cua permeten als grans taurons blancs fer guions d’alta velocitat quan persegueixen preses que es mouen ràpidament i fins i tot s’han vist com saltaven de l’aigua de manera similar a les balenes quan ataquen les seves preses. de sota.



Gran reproducció del tauró blanc i cicles de vida

Com moltes altres espècies de taurons, les grans taurons blancs femenins donen a llum joves en lloc de posar ous. Es creu que la femella dels grans taurons blancs (més grans que els mascles) arriba a l'edat reproductiva cap als 17 anys. Després d'un període d'incubació estimat d'entre 12 i 18 mesos, la femella dóna a llum entre 4 i 14 cries que són aproximadament 1,2 metres de llargada (o més) al néixer. Els joves de tauró blanc eclosionen a l’interior de l’úter i es creu que s’alimenten de menjar ous sense fertilitzar i altres embrions fins que s’han desenvolupat prou per néixer. Es creu que les grans taurons blancs femelles tenen noves ventrades cada 2 o 3 anys, normalment a les zones costaneres càlides, on els joves tenen terrenys vivers segurs on créixer. Tanmateix, moltes d’aquestes zones es veuen amenaçades per la degradació de l’hàbitat i les interferències humanes per mantenir els grans taurons blancs allunyats de les regions on les persones solen navegar i nedar.

Gran dieta i presa de taurons blancs

Els taurons blancs són temibles carnívors que cacen principalment grans mamífers marins per tal de guanyar-se la nutrició. Les foques, els lleons marins, les marsopes, els dofins i les balenes més petites es troben entre les seves espècies de preses més caçades arreu del món. Els grans taurons blancs tenen poca vista en comparació amb els altres sentits i utilitzen tant el seu olfacte com la seva capacitat per detectar les vibracions causades pels animals a l’aigua per detectar les seves preses. Un cop localitzats, els grans taurons blancs atacen ferotge a gran velocitat i força abans de retirar-se i deixar que la presa ferida es debiliti abans de tornar a alimentar-se una vegada que sigui segur. Tot i que són en gran part solitaris, els taurons blancs es poden veure en parelles o grups reduïts per alimentar-se d’una gran canal de balena. En aquestes circumstàncies, els individus més grans i dominants s’alimenten primer amb diferents patrons d’exhibició de natació que es creu que contribueixen a establir la seva jerarquia de dominància.

Grans depredadors i amenaces dels taurons blancs

El tauró blanc és el peix depredador més gran de l’oceà i un dels caçadors aquàtics més formidables del món i, per tant, és natural que molt pocs animals depredessin els taurons blancs completament cultivats. Els joves més petits i vulnerables, però, estan més amenaçats per grans depredadors oceànics, incloses les orques i altres espècies de taurons. Les amenaces més grans per a les poblacions mundials de taurons blancs són les causades per les persones. Els grans blancs són caçats per les seves mandíbules, dents i aletes pels pescadors i els caçadors de trofeus i, de vegades, també són capturats accidentalment a les xarxes que pescen altres espècies com la tonyina. Les platges que han estat mallades per protegir els nedadors dels atacs de taurons i la degradació de l’hàbitat a tota la seva àrea de distribució natural també han contribuït a la disminució mundial de la seva població.



Fets i característiques interessants del gran tauró blanc

Els grans taurons blancs tenen un olfacte excepcional que utilitzen per detectar preses. Sorprenentment, se sap que poden ensumar sang a l’aigua des de mig quilòmetre de distància. Juntament amb altres espècies de taurons, els taurons blancs tenen òrgans especials coneguts com a línies laterals (línies en forma de costella als costats del cos) que són capaços de detectar el petit camp electromagnètic generat per altres animals a l’aigua, que utilitzen per trobar presa. La caça d’espècies de preses més grans significa que l’alimentació dels taurons blancs es pot fer de manera més eficient que si s’alimentessin de peixos i aus més petits. Es creu que els taurons blancs consumeixen una mitjana d’11 tones d’aliments cada any i, després d’una festa particularment gran, poden no tornar a alimentar-se correctament durant un màxim de 3 mesos. En algunes situacions, s’ha sabut que els taurons blancs neden al llarg de les seves dents, cosa que es creu que serveix per advertir als competidors de menjar i als taurons rivals que poden estar entrometent el seu espai personal.

Gran relació de tauró blanc amb humans

Els humans mantenim una llarga relació negativa amb els Great White Sharks a tot el món, ja que són els responsables de la majoria dels atacs de taurons a les persones. Malgrat el fet que aquests atacs estan àmpliament documentats a les notícies, es creu que les víctimes mortals per atacs de tauró blanc són menys freqüents que les causades per atacs lleugers o picades d'abelles. A causa de la manera de caçar els taurons blancs (coneguda com a mossegada de mostres on primer ataquen les seves preses per ferir-les abans de tornar a menjar), es creu àmpliament que no es considera que la gent sigui un àpat desitjable per a ells com a casos de retorn són increïblement rars. Tot i que el caràcter tan destacat d’aquests atacs ha fet que els taurons blancs desenvolupessin la reputació de ser caçadors d’homes ferotges quan en realitat, simplement han confós una persona nedant o surfant amb un segell a la superfície de l’aigua. També se sap que els taurons blancs mosseguen o copegen repetidament petites embarcacions amb els musells i poden causar prou danys per fer-los enfonsar.

Gran estat de conservació i vida actual del tauró blanc

Tot i que se sap poc sobre la quantitat exacta de població mundial dels grans taurons blancs, particularment a les regions on són menys habituals, es creu que el seu nombre ha disminuït ràpidament durant els darrers anys. Actualment, la UICN classifica els grans taurons blancs com un animal vulnerable als seus entorns nadius i que també estan més protegits en determinades zones. La caça, la degradació de l’hàbitat i les campanyes per matar els grans taurons blancs després que s’hagi produït un atac de gran perfil documentat als mitjans de comunicació han provocat la disminució de la seva població, juntament amb la captura d’ells per exhibir-los en aquaris de tot el món.

Mostra els 46 animals que comencen per G

Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. National Geographic, disponible aquí: https://www.nationalgeographic.com/animals/fish/g/great-white-shark/
  8. Llista vermella de la UICN, disponible aquí: http://www.iucnredlist.org/details/3855/0

Articles D'Interès