Dingo

Classificació Científica Dingo

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Cànids
Gènere
Canis
Nom científic
Canis Lupus Dingo

Estat de conservació de Dingo:

Prop d’Amenaçats

Ubicació de Dingo:

Oceania

Dades de Dingo

Presa principal
Conill, Sargantanes, Rosegadors
Característica distintiva
Orelles punxades i una llarga cua espessa
Habitat
Boscos deserts, humits i secs
Depredadors
Humans, grans rèptils
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
6
Estil de vida
  • Pack
Menjar preferit
Conill
Tipus
Mamífer
Eslògan
Es troba al continent australià.

Característiques físiques de Dingo

Color
  • Marró
  • Gris
  • Groc
  • xarxa
  • Negre
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
30 mph
Esperança de vida
7 - 15 anys
Pes
13 kg - 20 kg (28 lliures - 44 lliures)
Llargada
100cm - 125cm (39in - 49in)

El dingo és l'única espècie canina originària d'Austràlia.



Pares atracadors però ferotges depredadors, els dingos estan ben adaptats per als climes durs i diversos d’Austràlia i la regió del Pacífic. Es considera que aquestes criatures són un gos salvatge i presenten un comportament de caça similar i estratègies de caça com el llop estretament relacionat. Es poden distingir dels canins similars pel seu color de capa vermella gairebé ardent.



5 Increïbles fets de Dingo!

  • Sembla que el dingo té un paper menor en les creences mitològiques i religioses d’alguns indígenes australians.
  • Els dingos són capaços d’entrecreuar-se amb gossos domesticats, cosa que ha creat problemes amb la preservació de la línia de dingo salvatge.
  • Els paquets de dingo semblen tenir jerarquies socials estrictes. Els mantenen junts el lideratge i l'astúcia dels mascles alfa i de les femelles alfa a les quals la resta de la colla ha de respectar i diferir. Els alfa també tenen drets de reproducció exclusius.
  • Els dingos tendeixen a habitar una àmplia gamma de parcs i reserves a les zones més deshabitades de l'illa.
  • A causa de la incursió dels assentaments humans, algunes poblacions poden viure molt a prop de la gent en algunes zones.

Nom científic de Dingo

El nom científic del dingo ésCanis lupus dingo. Lupus, com molta gent ja sap, és la paraula llatina per a llop, mentre que el nom de dingo es prenia de la llengua Dharug local dels indígenes australians ubicats al voltant de la zona de Sydney. Tot i això, la classificació taxonòmica del dingo és objecte d’un ferotge debat. Actualment l’animal està classificat com a subespècie de la llop gris , però alguns taxònoms creuen que hi ha prou diferències físiques i genètiques per classificar-la com una espècie completament separada. Sigui com sigui, el dingo forma part del gènere Canis, cosa que també el relaciona estretament amb el coiot , el llop daurat africà i el llop etíop. Es relaciona més llunyanament amb guineus .

El fòssil de dingo més antic mai desenterrat té uns 3.500 anys d’antiguitat, però els estudis suggereixen que probablement la subespècie va arribar a Austràlia molt abans. La visió dominant és que els dingos van ser portats pels humans després de la domesticació dels gossos, cosa que sens dubte els convertiria en el primer dels molts mamífers placentaris que es van introduir deliberadament a Austràlia. Tot i això, no tots els experts estan d’acord amb aquesta opinió. La visió alternativa és que els dingos podrien haver migrat sols milers d’anys abans, quan el nivell del mar entre l’illa i el continent era molt inferior.

Aspecte i comportament de Dingo

Amb el seu aspecte magre, les orelles punxegudes, la pell curta, la cua espessa i el musell llarg, l’animal dingo s’assembla a un de mida mitjana gos en la majoria de les seves característiques destacades. L’animal mesura uns quatre peus entre el cap i el cos, mentre que la cua afegeix un peu més a la seva longitud. Té entre 22 i 33 lliures de pes. El color de la capa pot variar entre marró, vermell o groc. Els individus solen tenir una coloració blanca al llarg del ventre i de les potes interiors, però també s’han identificat patrons negres en estat salvatge.

El dingo és força similar al llop en la seva complexa i diversa ordenació social. Tot i que els mascles joves solen ser criatures solitàries, l’arranjament social més comú consisteix en paquets de fins a 10 individus alhora. El paquet normalment conté la parella d'aparellament principal, la descendència, alguna família extensa i potser la descendència de l'any anterior. Els homes solen ser dominants sobre els membres femenins, i els membres de rang superior intentaran establir el domini sobre els membres de la manada de rang inferior i protegir-los amb ferotge. El paquet ofereix protecció i seguretat a cadascun dels seus membres, independentment del seu rang. Junts, els membres cooperaran entre ells per recollir aliments, protegir els joves i sobreviure en llibertat.

La comunicació dingo consisteix en diverses formes de bordar, udolar i grunyir. El seu lladruc és molt diferent de l’escorça d’un gos i constitueix només una petita fracció del seu repertori verbal. El seu grunyit està pensat per evitar possibles perills i amenaces, i també s’utilitza com a mitjà per imposar el domini sobre altres membres del grup. A més, tenen diverses formes diferents d’udols, que poden variar en so i intensitat en funció de l’estació i l’hora del dia, tot i que no està del tot clar per què udolen. Igual que altres canins, els dingos també tenen un olfacte excel·lent. Se sap que marquen les seves olors en diversos objectes o llocs per transmetre informació a altres individus.

Els dingos no solen viatjar lluny del lloc inicial del seu naixement. Viuran, caçaran i criaran la seva família en un territori estret de pocs quilòmetres a la vegada. Els dingos també són criatures nocturnes; passen la major part de les hores de vigília a la nit amb màxima activitat cap al capvespre i l’alba. Els dingos tenen períodes curts d’activitat seguits de períodes de descans més llargs.



dingo (Canis lupus dingo) dingos de color vermellós

Goofy Hàbitat

L'animal dingo es troba extensament a tota la massa australiana, a excepció de certes parts del sud-est i de l'illa de Tasmània. Algunes poblacions també es troben al sud-est asiàtic i el Pacífic, inclosos els països de Tailàndia, Laos, Malàisia, Indonèsia, Borneo, Filipines i Nova Guinea. Els hàbitats afavorits inclouen boscos, planes, muntanyes i certs deserts que contenen forats d’aigua. Acostumen a fer cases amb coves, troncs o forats.

Dieta Dingo

Els dingos es descriuen millor com a carnívors nocturns oportunistes. S’alimentaran de qualsevol quantitat d’animals petits, depenent de la disponibilitat de fauna salvatge local en aquell moment. Aquests poden incloure conills , rosegadors, ocells , Rèptils, peix , crancs , amfibis, insectes , i fins i tot alguns tipus de llavors i fruits. La resta de la dieta consisteix en animals més grans, inclòs wallabies , cangurs , ovelles , bestiar boví i possums . Si se’ls dóna l’oportunitat, també se sap que eliminen les restes de deixalles i deixalles humanes sobrants.

Tot i que la velocitat i la resistència són els principals actius dels dingos com a caçador, també hauran de coordinar-se en paquets per enderrocar la presa més gran, cosa que pot ser un assumpte perillós per a les persones. Les seves tàctiques solen consistir a perseguir la presa cap als altres membres del grup o esgotar la presa a través de la resistència. De vegades també assetjaran animals malalts o ferits que s’hagin allunyat dels seus ramats o grups. El dingo sol matar les preses mossegant-se al coll i tallant la gola i els vasos sanguinis. Se sap que es morden els turmells i els talons per frenar també les preses.

Predadors i amenaces de Dingo

Com a depredador àpex de l'ecosistema australià, un dingo adult té pocs depredadors naturals, especialment quan està protegit per tota la manada. No obstant això, grans depredadors com cocodrils , xacals , i les aus rapinyaires encara poden matar els dingos més joves i desprotegits quan són vulnerables a la depredació. També se sap que els dingos moren per picades de serps i atacs de búfals o de bestiar.

Els humans representen una amenaça més gran per a l’existència continuada del dingo. Molt semblant al llops a Amèrica del Nord i Europa, alguns dangers són considerats plagues per alguns agricultors perquè atacaran i mataran els animals domesticats. S'han implementat diverses mesures de control de dingo per evitar la destrucció de bestiar, inclosa una gran tanca erigida al voltant dels principals territoris de ramaderia ovina del sud-est d'Austràlia. Si un dingo vaga per aquesta zona, pot ser que el matin per una recompensa. La intoxicació és un altre mètode potencial per dissuadir els atacs de dingo. Afortunadament, atès que els dingos ocupen gairebé tota la regió australiana (fins i tot els llocs inhòspits per als assentaments humans), la majoria de les poblacions poques vegades estan amenaçades per l’activitat humana.

Una altra font potencial de perill també prové d’un racó inesperat. Se sap que els dingos es reprodueixen i hibriden amb gossos domesticats. Això elimina lentament la diversitat genètica de la població de dingo. Es creu que les grans poblacions de dingos consisteixen ara en híbrids (particularment a prop de grans assentaments humans), i fins i tot les poblacions salvatges tenen petits elements d’hibridació genètica al seu interior. Els experts debaten les implicacions d’aquesta pèrdua i com revertir-la. Alguns biòlegs diuen que és el resultat d'un canvi genètic inevitable i que no es pot revertir en absolut.



Reproducció de Dingo, nadons i vida útil

Els dingos tenen un sistema d’aparellament estricte i regimental. Solen reproduir-se només una vegada a l'any al mateix temps. Després d'un període de gestació d'uns dos mesos, la femella produirà una ventrada d'unes cinc cries de mitjana, però potencialment fins a deu a la vegada. Les cries triguen uns dos mesos a deslletar-se completament. Després d’aquest temps, se’ls ensenya habilitats importants com la caça i la comunicació que són fonamentals per a la seva supervivència. Els cadells assoliran la plena independència diversos mesos després. No obstant això, en lloc de sortir sols, les cries poden quedar-se i ajudar els seus pares a criar la brossa posterior de la cria.

Els dingos aconsegueixen la maduresa sexual aproximadament dos anys després de la seva vida. És llavors quan solen marxar sols i viure una existència solitària. Una vegada que un mascle i una femella estan emparellats, normalment s’aparellen entre si per tota la vida i formen un nou grup. Els dingos poden viure fins a 10 anys en llibertat i, potencialment, fins a 13 o 14 anys en captivitat.

Població Dingo

Les poblacions de dingo són difícils d’estimar, però es creu que les poblacions de dingo pures estan disminuint, possiblement a causa del mestissatge amb gossos locals. El Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) La Llista Roja, que fa un seguiment de l’estat en perill d’extinció de diverses espècies, les havia classificat anteriorment com a potencialment vulnerable , però més tard va eliminar els dingos de la llista per la dificultat de definir-los. Els considerava un gos salvatge.

Actualment, el dingo està protegit dins de grans extensions de parcs i reserves nacionals. Tenen poca protecció legal fora d’aquestes àrees, però diverses organitzacions es dediquen a la protecció de les línies de dingo pur.

Mostra els 26 animals que comencen per D

Articles D'Interès