Aardvark

Classificació científica Aardvark

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Tubulidentata
Família
Orycteropodidae
Gènere
Orycteropus
Nom científic
Orycteropus afer

Estat de conservació d'Aardvark:

Menor preocupació

Ubicació d'Aardvark:

Àfrica

Dades divertides d'Aardvark:

Es pot moure fins a 2 peus de terra en només 15 segons.

Fets d'Aardvark

Preses
Termites, formigues
Nom de jove
Cadell
Comportament grupal
  • Solitari
Fet divertit
Es pot moure fins a 2 peus de terra en només 15 segons.
Mida estimada de la població
Desconegut
Amenaça més gran
Pèrdua d’hàbitat
Característica més distintiva
Llengua llarga i enganxosa i orelles semblants a un conill
Altres noms)
Antbear, porc de la terra
Període de gestació
7 mesos
Habitat
Sòl arenós i argilós
Depredadors
Lleons, lleopards, hienes
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Nocturn
Nom comú
Aardvark
Nombre d'espècies
18
Ubicació
Àfrica Sub-Sahariana
Eslògan
Pot moure 2 peus de terra en només 15 segons.
Grup
Mamífer

Característiques físiques d'Aardvark

Color
  • Marró
  • Gris
  • Groc
Tipus de pell
Cabell
Màxima velocitat
25 mph
Esperança de vida
23 anys
Pes
60 kg - 80 kg (130 lliures - 180 lliures)
Llargada
1,05 m - 2,20 m (3,4 peus - 7,3 peus)
Edat de maduresa sexual
2 anys
Era del deslletament
3 mesos

Classificació i evolució d'Aardvark

Els carronyars són petits mamífers semblants a porcs que es troben habitant una àmplia gamma d’hàbitats diferents a tot Àfrica, al sud del Sàhara. La majoria són solitaris i passen els dies dormint en caus subterranis per protegir-los de la calor del sol africà, emergint a la nit més freda per buscar menjar. El seu nom prové de la llengua afrikaans a Sud-àfrica i significa Porc de la Terra, a causa del seu llarg musell i cos semblant a un porc. Els carronyars són únics entre els animals, ja que són les úniques espècies supervivents de la seva família animal. Fins fa poc es creia àmpliament que estaven més relacionats amb altres insectívors com armadillos i pangolins, però no és el cas dels seus parents vius més propers que realment es creien que eren elefants.



Anatomia i aparença d'Aardvark

Els carronyars tenen un aspecte únic entre els mamífers (i de fet tots els animals), ja que mostren característiques físiques de diverses espècies animals diferents. Tenen cossos de mida mitjana, gairebé sense pèls i llargs musells que els fan semblar clarament com un porc al principi, amb una pell gruixuda que els protegeix del sol calent i també de ser danyats per les picades d’insectes. Són capaços de tancar les fosses nasals per evitar que la pols i els insectes entrin al nas. Tenen orelles tubulars semblants a un conill que poden parar-se de punta, però també es poden doblegar de forma plana per evitar que hi entri brutícia quan estan sota terra. Els Aardvarks tenen unes urpes fortes a cadascun dels seus peus de pala que, juntament amb el fet que les seves potes posteriors són més llargues que les potes anteriors, els fa excavadors forts i capaços d’excavar grans quantitats de terra a un ritme alarmant. A causa del fet que passen la major part de la seva vida sota terra o caçant a les fosques a la nit, tenen poca vista, però són capaços de navegar fàcilment pels seus voltants mitjançant el seu excel·lent sentit de l’olfacte, tant per trobar preses com per percebre un perill potencial.



Distribució i hàbitat d'Aardvark

Els carronyars es troben en una àmplia varietat d’hàbitats diferents a tota l’Àfrica subsahariana, des dels deserts secs fins a les regions humides de la selva tropical. L'única estipulació (a part de tenir un bon accés a molta menjar i aigua) és tenir un bon sòl on puguin excavar els seus extensos caus. Tot i ser molt hàbils a l'hora d'excavar en sòls sorrencs o argilosos, les regions més rocoses demostren ser un desafiament per crear les seves cases subterrànies, de manera que l'ardard es traslladarà a una altra zona on les condicions del sòl siguin més adequades per excavar. Els seus caus poden fer fins a 10 metres de llarg en un abast domèstic que pot tenir entre 2 i 5 quilòmetres quadrats. Els seus caus sovint tenen diverses entrades i sempre queden cap a la primera, de manera que poden identificar fàcilment els possibles depredadors mitjançant el seu agut sentit de l’olfacte.

Comportament i estil de vida d'Aardvark

Els corcons són principalment animals solitaris que s’ajunten només per aparellar-se i mai es troben en grans grups. Viuen en caus subterranis per protegir-los tant del calorós dia del sol com dels depredadors. Els aardavers són mamífers nocturns, que només deixen la seguretat del cau sota la coberta de la nit quan van a la recerca de menjar i aigua, sovint recorrent diversos quilòmetres per trobar els monticles de termites més grans guiats per la seva excel·lent audició i olfacte. Tot i que sovint compta amb una gran cau formada per una extensa xarxa de túnels, també se sap que les aardvars poden excavar ràpidament petits caus temporals on poden protegir-se ràpidament en lloc d’haver de tornar al seu habitatge original.



Reproducció i cicles de vida d'Aardvark

Les Aardvarks tenen estacions d’aparellament específiques que es produeixen cada any. Depenent de la regió on visqui jove, l'ardard pot néixer a l'octubre a novembre o de maig a juny en altres zones. Se sap que té nadons la majoria d’anys, les femelles aardes donen a llum a una sola descendència després d’un període de gestació que sol durar uns 7 mesos. Els corcons recentment nascuts solen pesar tan sols 2 kg i neixen amb la pell rosa sense pèl a la seguretat del cau de la seva mare. Els nadons aardvarks passen les primeres dues setmanes de la seva vida a la seguretat del cau subterrani abans de començar a aventurar-se amb la seva mare a la nit. Tot i això, tot i acompanyar la seva mare a la recerca de menjar, no són deslletats fins als tres mesos aproximadament. Els joves vardells viuen amb la seva mare al cau fins als sis mesos, quan surten a cavar un cau propi. Tot i que la seva vida en estat salvatge no és del tot clara, els corcons solen viure més de 20 anys en captivitat.

Dieta i presa Aardvark

La dieta de les varades d’ardí es compon principalment de formigues i tèrmits, sent les tèrmits la seva font d’aliment preferida. Malgrat això, se sap que també mengen altres insectes com ara escarabats i larves d'insectes. Els Aardvarks estan construïts per ser insectívors, amb extremitats i urpes fortes que són capaços d’introduir la capa exterior més dura dels monticles de termites de manera molt eficient. Un cop han irromput al túmul, fan servir la seva llarga i enganxosa llengua per collir els insectes que hi ha a l’interior i menjar-los sencers sense mastegar, ja que es mouen a l’estómac muscular. Un dels trets més distintius de l’ardvarks és el fet de tenir dents de galta columnars que no serveixen per a cap finalitat funcional. Amb algunes espècies de formigues més grans que cal mastegar, utilitzen els incisius situats cap a la part posterior de la boca. Aardvarks també és capaç d’utilitzar les mateixes tècniques per irrompre en nius de formigues subterrànies.

Aardvark depredadors i amenaces

Malgrat el fet que els carrancars són animals nocturns que viuen a la seguretat de caus subterranis, estan amenaçats per diversos depredadors diferents al seu entorn natural. Els lleons, els lleopards, les hienes i les grans serps (sobretot els pitons) són els principals depredadors de varardes però això varia segons el lloc on visqui l’ardard. La seva principal forma de defensa és escapar molt ràpidament sota terra, però també se sap que són força agressius quan són amenaçats per aquests animals més grans. Els Aardvarks utilitzen les seves fortes i fortes urpes per intentar ferir el seu atacant i fer patades a l'animal amenaçador amb les seves potents potes posteriors. Els Aardvarks també estan amenaçats pels humans que els cacen i destrueixen els seus hàbitats naturals.



Fets i característiques interessants d'Aardvark

Els verbs utilitzen la seva llarga i enganxosa llengua per arrossegar fins a 50.000 insectes a la nit des de l'interior de les termites o els nius subterranis de formigues. Les seves llengües semblants a cucs poden arribar a créixer fins a 30 cm de longitud, cosa que significa que poden arribar a més tèrmits més enllà del monticle. El seu amor pels insectes ha fet que els verbs d’ard també siguin coneguts com a Ossos Antics. Curiosament, també es creu que els verbs d’ard obtenen gairebé tota la humitat que necessiten de les seves preses, cosa que significa que en realitat han de beure molt poca aigua. Es creu que els Aardvarks són un dels excavadors més prolífics del món amb les seves potents extremitats i urpes i peus semblants a una pala que els ajuden a poder canviar 2 peus de terra en només 15 segons.

Relació d'Aardvark amb humans

A causa del fet que passen les hores diürnes amagades a la seguretat de les seves cavernes subterrànies, que només emergeixen sota la cobertura de la nit per caçar menjar, molt poques persones veuen les arves. En algunes regions, però, són caçades per la gent com a menjar i cada cop es veuen més afectades per l’expansió de les poblacions humanes a mesura que desapareixen més dels seus hàbitats naturals per deixar lloc als assentaments creixents.

Aardvark Conservation Status and Life Today

Avui en dia, la UICN enumera els verbs com una espècie que preocupa menys. Malgrat el fet que el nombre de poblacions de carronya amb certesa ha disminuït en alguns països, en altres, el seu nombre es manté estable i sovint es troba tant en àrees protegides com en regions amb hàbitats adequats. No obstant això, cada vegada es veuen cada vegada més afectats per la pèrdua d’hàbitat tant en forma de desforestació com en expansió de ciutats i pobles. A causa del seu caràcter increïblement esquiu, les mides exactes de la població no s’entenen del tot.

Mostra els 57 animals que comencen per A

Com es diu Aardvark a ...
AnglèsAardvark
Búlgardent de pipa
CatalàPorc formiguer
Txecrasclet
DanèsPorcs de terra
AlemanyCuc de terra
EsperantoOrikteropo
EspanyolOrycteropus afer
EstoniàTuhnik
FinèsMaduixa
FrancèsCap Orícterop
GallecPorc formiguer
HebreuBuit
CroataFormiguer africà
HongarèsPorc de la terra
IndonesiAardvark
ItaliàOrycteropus afer
JaponèsTsuchibuta
LlatíOrycteropus afer
MalaiArdvark
MaltèsOrikteropu
Neerlandèsaardvarken
PolonèsAard africà
PortuguèsAardvark
Eslovèporc subterrani
Suecporc de terra
TurcEl nostre lloc
VietnamitaOrycteropus afer
XinèsAardvark
Fonts
  1. National Geographic, disponible aquí: http://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/aardvark/
  2. African Wildlife Foundation, disponible aquí: http://www.awf.org/wildlife-conservation/aardvark
  3. Llista vermella de la UICN, disponible aquí: http://www.iucnredlist.org/details/41504/0
  4. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  5. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  6. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  7. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  8. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  9. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  10. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers

Articles D'Interès