Mico Aranya

Classificació científica del mico aranya

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
primats
Família
Atèlids
Gènere
Ateles
Nom científic
Simia Paniscus

Estat de conservació del mico aranya:

Menor preocupació

Localització del mico aranya:

Centreamèrica
Sud Amèrica

Dades del mico aranya

Presa principal
Fruita, fruits secs, fulles
Habitat
Selva tropical i selva tropical
Depredadors
Humà, Àguiles, Jaguar
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Tropa
Menjar preferit
Fruita
Tipus
Mamífer
Eslògan
Es troba a les selves tropicals d’Amèrica del Sud.

Característiques físiques del mico aranya

Color
  • Marró
  • Gris
  • Negre
  • Blanc
Tipus de pell
Cabell
Màxima velocitat
35 mph
Esperança de vida
15-27 anys
Pes
6,4-12 kg (14-26 lliures)

'El mico aranya es troba entre els escaladors més competents del món.'



Amb les seves extremitats i cua llargues, aquesta espècie salta d’una branca a l’altra en una gràcia mostra de control aeri. És intel·ligent, preocupat i àgil, però també fort i agressiu. A causa de la caça i la pèrdua d’hàbitat, tot el gènere està amenaçat per l’espectre de l’extinció. S'ha dedicat un considerable esforç a preservar l'última de les poblacions de micos aranya.



3 fets del mico aranya

  • Tot i que normalment caminen sobre les quatre potes, els micos aranya s’han adaptat molt per a un estil de vida arbori. El seu moviment entre arbres és un autèntic espectacle. No pugen amb cura cap amunt i cap avall als arbres. En canvi,salten o cauen d’un arbre a un altre.
  • El seu prensilles cues tenen puntes i ranures petites i sense pèlque són una mena d’empremtes digitals.
  • El mico aranya pot criar molt bé en captivitat. Molts zoològics i organitzacions de conservació en tenen els seusprogrames de cria per mantenir viu aquest animal.

Nom científic de Spider Monkey

Aquest primat pertany a gènere d’animals que porta el nom científicAteles. Aquesta paraula es tradueix aproximadament a 'incomplet' en grec, fent referència als polzes reduïts o incomplets del mico. Aquest gènere conté set espècies vives, la majoria de les quals s’anomenen pel seu color o país d’origen. Aquests inclouen la mona aranya de cara vermella, la mona aranya de front blanca, la mona aranya peruana, la mona aranya marró, la mona aranya de galetes blanques, la mona aranya de cap marró i la mona aranya de Geoffroy. El gènere mico aranya pertany a la famíliaAtèlids, que també inclou micos aulladors i micos llanuts . Aquesta és l’única família de primats del món amb cues prensils plenes.



Els micos llanuts, aulladors i aranyes són només alguns animals que formen el grup conegut com els micos del Nou Món. Com el seu nom indica, aquests micos van evolucionar i van florir al Nou Món de les Amèriques. En comparació amb els micos del Vell Món de Àsia i Àfrica , solen tenir una mida més petita, un nas més pla i una estructura esquelètica diferent. El mico Nou Món i Vell Món va compartir per última vegada un avantpassat comú fa uns 40 milions d’anys, quan els seus llinatges evolutius es van separar, seguint camins separats.

Aspecte del mico aranya

Aquests animals es troben entre els micos més grans del Nou Món amb un pes d'entre 13 i 24 lliures. Es tracta del pes d’un petit gos domesticat però amb una cua molt més llarga. Els mascles solen ser una mica més grans que les femelles en general.

Altres característiques importants de la mona aranya són els braços increïblement llargs, el nas pla, els anells oculars i els cabells rugosos, que solen ser una combinació de negre, blanc, marró o marró.



Mona Aranya Cua Preensible

Una de les característiques més destacades i importants d’aquest primat és la cua prensil massiva. Malgrat (o fins i tot a causa de) els polzes gairebé inexistents, la cua proporciona els principals mitjans a través dels quals pot aferrar-se a les branques i agafar objectes. La cua en si és molt més gran que el cos, arribant a fer entre 20 i 40 polzades. En comparació, el cos s’estén entre 14 i 26 polzades des del cap fins a la gropa.

Mona aranya cua prensil

Comportament del mico aranya

Aquestes criatures són animals molt socials que es reuneixen en grans tropes d'individus una mica relacionats. Aquestes tropes solen ser petites, però s’han observat reunions d’uns 50 micos. Aquestes tropes es divideixen en grups més reduïts durant tot el dia per buscar i dormir, sobretot si es dóna el cas que el menjar és escàs, però solen estar prou a l'abast per ajudar-se mútuament contra les amenaces. L’alimentació normalment comença a les hores del matí i continua durant tot el dia, mentre dormen als arbres durant la nit. Sembla que la tropa no té una estructura definitiva, però es creu que una sola femella planifica les activitats d’alimentació del grup per al dia.

Els mascles tendeixen a romandre amb un grup tota la vida, mentre que les femelles abandonen el grup per trobar fortuna en altres llocs. Atès que molts d'aquests micos mascles estan relacionats entre si, el vincle entre ells és particularment fort, mentre que el vincle entre les femelles és comparativament més feble. Aquest és en realitat el comportament contrari de moltes espècies de micos en què la femella sol ser la que es queda amb el grup permanentment.

Per comunicar-se entre ells, aquests primats tenen una àmplia gamma de vocalitzacions, inclosos lladrucs, udols, crits i una mena de soroll queixat que s’assembla a un cavall. Això es combina amb tot tipus de postures i trets facials diferents. Per exemple, els micos aranya fan una ferotge mostra d’agressions dissenyades per espantar amenaces i intrusos. Ho fan sacsejant les branques amb les cames i emetent un so cruent. Tanmateix, gran part d’això és més fluix perquè no està recolzat per la força real. Si aquest gambit no funciona, llavors la tropa es pot separar i fugir per desviar l'atenció del depredador. La preparació, generalment un aspecte important del comportament social dels primats, és menys crítica per al comportament dels micos aranya, possiblement a causa de la reducció dels polzes. En canvi, es rasquen amb les mans i els peus per eliminar la brutícia i els paràsits.

Es creu que aquestes criatures es troben entre les mones més intel·ligents del Nou Món. El seu cervell és més gran que el mico aullador estretament relacionat, almenys entre els micos d’una mida similar. Aquesta intel·ligència els pot ajudar amb les interaccions socials i la conducta d’alimentació. En recordar la ubicació exacta de les moltes fruites que consumeixen regularment, millora molt les seves probabilitats de supervivència en estat salvatge.

Hàbitat del Mico Aranya

Aquesta espècie de primat ocupa una gran extensió de terra entre l’Amazònia selva tropical , Centreamèrica , i parts de Mèxic . La majoria de les set espècies de micos aranya es concentren en gran part Brasil , Colòmbia , Veneçuela , i trossos de Peru . El mico aranya de Geoffroy és l’espècie més septentrional i apareix fins a la costa del centre de Mèxic. Generalment, cada espècie prefereix residir a les capes mitjanes de les selves tropicals i altres boscos, sovint prop de rius i rierols.

Dieta mico aranya

La dieta d’aquestes criatures consisteix principalment en fruites, fruits secs i flors. Això es complementa amb la carn de les aranyes i insectes . La mona aranya passarà bona part del dia buscant menjar en grups reduïts. Recollirà els arbres buscant bocins amagats. Alguns micos poden menjar fruits de més de 100 espècies diferents de plantes al llarg de la seva vida.

Predadors i amenaces dels mons aranya

Els principals depredadors són pumes , jaguars , serps , i algun que altre àguila . L’estil de vida arbori ofereix un cert grau de protecció contra els depredadors, però alguns d’aquests animals són hàbils en l’escalada als arbres, i les aus rapinyaires de vegades poden atrapar des de dalt una mona aranya inconscient. Si vaga fins al terra del bosc, la mona aranya és molt més vulnerable a la depredació. Té poques defenses naturals excepte per la seva capacitat d’escalada.

Aquestes criatures han estat tradicionalment caçades com a font d'aliment. El seu comportament sorollós i sorollós fa que siguin fàcils de trobar als boscos densos. Però la pèrdua d’hàbitat a causa de la tala i l’agricultura és la principal amenaça que posa en perill el que queda de les poblacions de micos aranya. Això ha fet desaparèixer bona part dels boscos naturals sobre els quals depèn, fragmentant la resta de poblacions. El mico aranya també és vulnerable a diverses malalties. La velocitat amb què el mico aranya és susceptible a la malària l’ha convertit en un valuós tema d’estudi realitzat per investigadors humans.

Reproducció de mico aranya, nadons i vida útil

Aquest animal té una època de reproducció que dura tot l’any. La mona femella té una gran latitud per triar amb quin mascle vol aparellar-se. Tanmateix, els mascles poden ser força agressius, de vegades matant el nen no relacionat d’una femella amb la qual s’aparella actualment.

La mare portarà el nadó per néixer durant un període de gestació de fins a 232 dies. En parir, sovint s’aïllarà de la resta de la tropa. Com que aquest procés de naixement i desenvolupament imposa força a la mare, només produirà un sol fill cada dos o cinc anys. Poques vegades produirà bessons. El nadó mico confiarà en la mare per alletar i protegir aproximadament un any després del naixement. Ella sola és responsable de la cura de la seva descendència i no rep cap ajuda dels altres mascles i femelles de la tropa. El nen s’aferrarà a l’esquena i embolicarà la cua al voltant de la seva pròpia cua o cos per protegir-la mentre s’està alimentant.

A causa del temps de desenvolupament addicional necessari per aprendre indicis socials i altra informació valuosa, aquest animal té una maduresa relativament llarga. Només començarà a reproduir-se després dels cinc anys d’edat. La vida útil típica del mico aranya és de 20 a 27 anys. En captivitat, on estan en gran mesura lliures de la pressió dels depredadors, les malalties i la caça, poden viure fins a 40 anys.

Mare mama aranya i bebè

Població de mico aranya

Aquesta espècie de primats es troba entre els grups de primats més amenaçats i precaris del món. Segons la llista vermella de la UICN, que potser és la font més completa per a l’estat de conservació dels animals al món, cinc de les set espècies són en perill , mentre que la mona aranya marró sí en perill crític . El mico aranya de cara vermella té una salut relativament millor en comparació amb les altres espècies. Només apareix com a vulnerable fins a l’extinció. No està del tot clar quants individus madurs queden en estat salvatge, però sembla que les xifres disminueixen generalment. La protecció dels boscos existents i la recuperació d’hàbitats antics serà fonamental per a la seva supervivència continuada.

Els micos aranya als zoos

A causa del seu comportament fort i el seu caràcter lúdic i enèrgic, aquestes criatures són una mostra popular a molts zoològics dels Estats Units. El mico aranya de mans negres de Geoffroy és un espectacle privilegiat al Los Angeles Zoo i la Zoo de Sant Lluís. Altres espècies de micos aranya es poden trobar al Zoo d’Alexandria a Louisiana , Zoo de Beardsley, Connecticut , el Zoo i jardins botànics del centre de Florida , Zoo Boise , el Zoo de Nashville , el Little Rock Zoo a Arkansas, el Zoo de Potter Park a Lansing, Michigan i molts altres. La majoria d’aquests zoològics treballen amb organitzacions de conservació de la vida salvatge per preservar la mona aranya i rehabilitar el nombre. Això s’ajuda al fet que són relativament fàcils de reproduir en captivitat.

Mostra els 71 animals que comencen per S

Articles D'Interès