Ruc

Classificació científica del ruc

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Perissodactyla
Família
Èquids
Gènere
Equus
Nom científic
ruc

Estat de conservació del ruc:

Gairebé amenaçat

Localització del ruc:

Àfrica
Àsia
Centreamèrica
Euràsia
Europa
Amèrica del nord
Oceania
Sud Amèrica

Dades del ruc

Presa principal
Herba, males herbes, verdures
Característica distintiva
Sons de cos fort i hee-haw
Habitat
Boscos i deserts àrids
Depredadors
Guineu, Llop, Lleó
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Ramat
Menjar preferit
Herba
Tipus
Mamífer
Eslògan
Primer domesticat fa 5.000 anys!

Característiques físiques del ruc

Color
  • Marró
  • Gris
  • Negre
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
15 mph
Esperança de vida
15 - 30 anys
Pes
200 kg - 258 kg (441 lliures - 570 lliures)
Alçada
90cm - 130cm (35in - 51in)

Tot i que es creu que els rucs són tossuts, en realitat són criatures altament intel·ligents que poden formar estrets vincles amb els humans.



Els ases són membres de la família dels cavalls, tot i que els ases i els cavalls representen dues espècies molt diferents. Després de la domesticació a Egipte i al nord d’Àfrica, on s’utilitzaven per a carn i llet, van evolucionar fins a convertir-se en bèsties de treball que s’utilitzaven per transportar persones o paquets. Són més lents que els cavalls però estan més segurs. Els historiadors creuen que la domesticació dels ases va augmentar la mobilitat de les cultures pastorals al món antic. Equipats amb un caràcter social i tranquil·litzant, els rucs es porten bé amb altres mamífers domesticats i també poden ser acompanyants excel·lents per a persones amb discapacitat física o mental.



5 dades del ruc

  • Sovint es fa referència als burros com a burros. En castellà, la paraula burrito significa ‘petit burro’, que també fa referència al menjar mexicà que s’assembla als paquets que porten els ases.
  • Els rucs pasturen durant tot el dia i com una dieta baixa en proteïnes i rica en fibra.
  • Els rucs femenins s’anomenen jennys, els mascles anomenats gats i els mascles castrats anomenats castrats.
  • Els rucs eren coneguts com a culs fins al 1785, quan la paraula va començar a caure lentament a causa del seu context pejoratiu.
  • Els rucs esglaiats es congelaran o s’allunyaran uns quants passos quan tinguin por d’avaluar la seva situació en lloc de fugir, una característica que els confereix la seva merescuda reputació de ser tossuts.

Nom científic del ruc

La classificació d’aquests animals es troba dins de la famíliaÈquidsi el gènereEquus -que significa cavall en llatí. Hi ha dos tipus principals d’ase salvatges: els rucs asiàtics, que abasten des del mar Roig fins al nord de l’Índia i el Tibet, donant lloc a diverses subespècies, i la branca africana de l’espècie. Entre les subespècies asiàtiques de la classificació hi haEquus hemionus hemippus(Syrian Wild ass) i Equushemionus khur(Cul salvatge indi).

Tots els rucs domesticats moderns tenen el nom científicRuc ruci han descendit d'ases salvatges africans situats principalment al nord d'Àfrica entre el mar Mediterrani i el desert del Sàhara.

Aspecte i comportament del ruc

Aquests animals tenen diferents mides i colors. Les espècies silvestres creixen fins a unes 49 polzades des de la peülla a l'espatlla i pesen aproximadament 551 lliures. Els rucs domèstics tenen diferents mides, segons la seva cria. Normalment són de 36 a 48 polzades des de la peülla a l'espatlla, amb un pes d'entre 400 i 500 lliures. El ruc sicilià és el més petit, només arriba als 24 centímetres mentre que el cul de Mallorca fa uns 62 centímetres. El Mammoth Stock, la raça domèstica més gran, fa 56 centímetres des de la peülla fins a l'espatlla i pesa aproximadament 950 lliures.

Les gammes de colors d’aquests animals van des del blanc i el gris fins al negre. El gris és el color més comú, seguit del marró, el negre i el roan (blanc amb una barreja d’altres pèls pigmentats). La majoria solen tenir una franja fosca de pell a l’esquena des de la melena fins a la cua i a través de les espatlles. Tenen melenes curtes i verticals amb una cua més semblant a la d’una vaca que a la d’un cavall. Tenen les orelles molt llargues que són fosques a la punta i a la base. Les seves grans orelles també ajuden a refredar els rucs fent-los servir de manera similar a un ventall.

Aquests animals gaudeixen de la companyia d'altres rucs i sovint es relacionen amb altres individus. Quan no hi són presents, sovint es relacionen cavalls , mules , i altres estocs petits. Una vegada a humà s’ha guanyat la seva confiança, sovint són socis disposats i acompanyants. A causa de la seva capacitat de formar forts vincles, separar un parell de rucs units pot causar estrès que provoca hiperlipidèmia, una afecció sanguínia que pot provocar un atac de cor o un ictus.

Tot i que tenen fama de tossuderia, aquest tret és una característica d’autoconservació, per això és difícil obligar un ruc a fer alguna cosa que percebi com a perillós. El seu llenguatge corporal també és menys expressiu que el dels cavalls, de manera que poden ser difícils de llegir. Una lleugera ampliació dels ulls es pot interpretar malament com a curiositat quan significa estrès o por. La manca de moviment en veure un objecte que temen forma part de la seva resposta de vol reduïda. Sovint es defensaran picant, colpejant amb les peülles anteriors o xutant amb les potes posteriors.

Es coneix que aquests animals són intel·ligents i prudents, amables, juganers i amb moltes ganes d’aprendre, que normalment comencen des del moment en què neixen i continuen al llarg de la seva vida.

Els rucs domesticats són més territorials que els cavalls, motiu pel qual de vegades s’utilitzen per protegir ramats d’ovelles i cabres contra depredadors, sovint trepitjant tot allò que consideren que és una amenaça. En moltes parts del món on els cavalls no poden sobreviure fàcilment o on hi ha una pobresa extrema, són les bèsties principals de càrrega i les fonts de transport. Descansen durant la part més calorosa del dia i són més actius al matí i al vespre quan viatgen amb el ramat i mengen.



Burro africà, Equus asinus, fotografia feta a Tanzània
Burro africà, Equus asinus, fotografia feta a Tanzània

Hàbitat del ruc

Els rucs domèstics es troben a tot el món en moltes cultures diferents, però, si se’ls dóna la seva preferència, s’adapten millor a zones càlides i seques, especialment a zones marginals del desert. Aquesta adaptació els ha proporcionat sistemes immunològics i digestius resistents. Els rucs salvatges solen ser solitaris i no formen harems, i cada adult estableix una àrea domèstica. Un gat pot dominar la cria en una àrea àmplia.

Si un ruc domesticat es fa salvatge i pot triar la seva casa, buscarà un lloc càlid per viure. Els rucs salvatges viuen als deserts i sabanes del nord d’Àfrica, la península Aràbiga i l’Orient Mitjà. Aquests animals també viuen a Turquia, Xina i a les zones del nord de Pakistan, Índia, Nepal i Bhutan. Les seves crides fortes, també conegudes com a bray, es poden escoltar durant tres quilòmetres i poden actuar com una manera perquè els rucs es mantinguin en contacte entre ells en estat salvatge.

Dieta de ruc

Aquests animals són herbívors, és a dir, que no mengen carn. Gaudeixen d’una gran varietat d’aliments, inclosos el fenc, la civada, els cereals i les herbes, però també menjaran arbusts i plantes del desert en determinades zones. Els seus grans llavis els permeten agafar plantes i arrossegar-les a la boca on les esquinçen amb dents frontals grans i la trituren abans d’empassar. Aquests voraces consumidors poden consumir fins a 6.000 lliures de menjar cada any. La seva immensa gana pot esdevenir un problema si es fa salvatge i s’apodera del subministrament d’aliments de les criatures locals.

Predadors i amenaces de rucs

Alguns calculen que la població mundial d’ase podria disminuir a la meitat en els propers cinc anys per satisfer la creixent demanda de pells d’ase utilitzades en la medicina tradicional xinesa. El 2006, el món tenia una població d'aproximadament 41 milions. El nombre mundial sembla continuar disminuint fins i tot entre rucs domesticats, ja que alguns furtius han atacat ramats domèstics en algunes zones per satisfer la necessitat que els rucs creïn la medicina tradicional basada en gelatina anomenada ejiao.

A la natura, inclouen els depredadors dels rucs guineus , llops , i lleons .



Reproducció de rucs, nadons i vida útil

Un ruc femella, anomenat jenny, està embarassada durant uns 12 mesos; no obstant això, la gestació varia entre les diferents espècies des d'11 mesos fins a 14 mesos. Els joves solen néixer un sol poltre, i els bessons són rars. Tot i que els jennies entren en calor al cap de deu dies del part, el seu tracte reproductiu no és normal en aquest moment i normalment no es reprodueixen de nou fins que no passen un o dos cicles. Algunes races no entren a l’estre (també conegut com a calor) quan tenen un poltre al costat. La taxa mitjana de reproducció dels rucs domesticats és de tres poltres durant quatre anys.

Els poltres pesen entre 19 i 30 lliures (aproximadament tan pesat com un gos petit) i poden estar dempeus i alletar-se 30 minuts després del naixement. Els joves són molt protectors dels seus poltres, que són deslletats als cinc mesos aproximadament. Un ase pot aparellar-se quan arriba als dos anys.

Els rucs són exigents sobre qui hi ha al ramat, però no els importa amb qui s’aparellen i sovint es reprodueixen amb altres membres de la família Equus. La descendència entre un xacran i una euga s’anomena mula, que també es valora com a animals que treballen i cavalquen. Menys freqüent és la descendència entre un semental i un jenny, coneguda com a shinny. Els dos tipus de mestissos solen ser estèrils. Els rucs també es poden reproduir amb zebres amb la descendència que més sovint s’anomena clau de zona.

La vida mitjana d’un ruc és de 25 a 30 anys, però poden viure molt més temps. El ruc més antic que es registra era un ruc domesticat femení als Estats Units que tenia 54 anys.

Població de rucs

Més de 50 milions de rucs habiten el món amb la majoria domesticats, que viuen principalment en països subdesenvolupats on treballen o transporten càrrega. Malgrat el seu gran nombre, pocs animals de cada raça són de raça pura.

Hi ha diverses espècies de rucs salvatges a la vora de l’extinció. El Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) , indica que el cul salvatge africà ho és en perill crític , només queden 23 a 200 adults. Els ases salvatges asiàtics (també coneguts com ases salvatges asiàtics) es classifiquen en gairebé amenaçat , amb una població d’uns 28.000 habitants. La majoria de les amenaces provenen dels humans, ja sigui directament o per pèrdua indirecta d’hàbitat.

Mostra els 26 animals que comencen per D

Articles D'Interès