Tuatara

Classificació Científica Tuatara

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
rèptil
Comanda
Esfenodòncia
Família
Sphenodontidae
Gènere
Sphenodon
Nom científic
Sphenodon Punctatus

Estat de conservació de Tuatara:

Prop d’Amenaçats

Ubicació de Tuatara:

Oceania

Fets de Tuatara

Presa principal
Insectes, ous, llangardaixos
Habitat
bosc i prats
Depredadors
Porcs, gats, rosegadors
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
12
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Insectes
Tipus
Rèptil
Eslògan
Només es troba a algunes de les illes de Nova Zelanda.

Característiques físiques de Tuatara

Color
  • Marró
  • Gris
  • Verd
Tipus de pell
Escales
Màxima velocitat
15 mph
Esperança de vida
50-100 anys
Pes
600-900 g (1,3-1,9 lliures)

Un dels sobrenoms dels tuatara entre els científics és 'fòssil viu' a causa de la seva manca de canvis evolutius.



A causa del fet que no és del tot un sargantana i no del tot un dinosaure, el tuatara de Nova Zelanda és un dels pocs animals realment únics que queden al món. Aquests rèptils poden semblar sargantanes, però pertanyen a la seva pròpia classe separada i són els únics membres supervivents del seu ordre taxonòmic. Els científics estan molt interessats en estudiar-los, ja que poden oferir informació sobre la forma actual sargantanes i serps evolucionat.



Fets de Tuatara

  • El nom 'tuatara' significa 'cims a l'esquena' en llengua maori.
  • Els tuataras han sobreviscut des del període triàsic, que va ser fa uns 240 milions d’anys.
  • Són els únics membres supervivents de l’ordre Rhynchocephalia.
  • Els tuataras tenen un tercer ull conegut com a 'ull parietal' a la part superior del cap.
  • La vida d'un tuatara és superior a 60 anys. Fins i tot fins a 100 anys en captivitat!

Nom científic de Tuatara

El nom científic del tuatara ésSphenodon punctatus. 'Sphenodon' prové de les paraules gregues 'sphen', que significa 'falca' i 'odon', que significa 'dent'. 'Punctatus' és una paraula llatina que significa 'punxeguda'.

La paraula 'tuatara' en llengua maori significa 'cims a l'esquena'. Els maoris són els indígenes polinesis de Nova Zelanda.



Aspecte i comportament de Tuatara

El tuatara és originari de Nova Zelanda i és el rèptil més gran del país. Els mascles poden arribar a fer prop de tres peus de longitud, i les femelles adultes solen arribar a fer uns dos peus de llarg. Tant els mascles com les femelles només pesaran fins a dos quilos quan estiguin completament creixuts, de manera que, tot i que estan etiquetats com els rèptils més grans de Nova Zelanda, no són animals particularment grans.

Són criatures solitàries que viuen en caus, però se sap que comparteixen els seus caus amb certes aus marines amb les quals viuen en harmonia.

Tant els mascles com les femelles tenen una coloració similar. La majoria tenen la pell d’un color marró apagat, verd oliva o marró oxidat per ajudar-los a fondre’s al seu entorn. Un fet interessant sobre la coloració de tuatara és que pot canviar amb el temps. Muden anualment, de manera que el seu color pot canviar gradualment a mesura que envelleixen.

Els tuatares masculins tenen una cresta gran i distintiva d’espines al llarg de l’esquena i el coll. Aquestes espines es poden avivar en una pantalla vistosa per impressionar les femelles durant la temporada d'aparellament, però també s'utilitzen per mostrar dominància quan lluiten contra altres mascles.

tuatara (Sphenodon punctatus) tuatara de prop

Tuatara Hàbitat

Els tuataras només es poden trobar a Nova Zelanda. Actualment només viuen en poques illes marines i en regions limitades del continent.

Dieta Tuatara

Com que els tuataras són únics al món dels rèptils, molta gent es pregunta: 'Què mengen els tuataras?'

En aquest aspecte, els tuataras són com molts altres sargantanes i rèptils de mida similar. Mengen principalment insectes com escarabats , cucs de terra, grills i aranyes. En absència d’aquests insectes, també se sap que mengen cargols , granotes , ous d’aus, escorxadures i fins i tot les seves pròpies cries.



Depredadors i amenaces de Tuatara

Els tuataras fluctuen entre ser classificats com a Espècies en perill d'extinció i ser 'en risc' o 'vulnerable', que és un pas per sota. No obstant això, la UICN la va actualitzar recentment per preocupar-la a causa dels esforços de conservació reeixits.

L’amenaça més greu per als tuataras salvatges són els depredadors de mamífers que s’han introduït a les illes mitjançant l’assentament humà. Gossos i rates han tingut l 'impacte més greu en les poblacions de tuatara, però en altres animals com fures i gats també han afectat el seu nombre.

A causa del fet que aquests depredadors introduïts van delmar severament les poblacions de tuatara salvatges en un període de temps tan curt, el govern de Nova Zelanda va declarar que les tuataras i els seus ous estaven totalment protegits el 1895. Aquesta protecció encara és vigent i és fonamental en preservar el seu nombre cada vegada menor.

Reproducció, nadons i vida útil de Tuatara

Els tuataras no són com la majoria dels rèptils, ja que es reprodueixen amb molta lentitud. Tenen una vida relativament llarga de 60 anys o més en llibertat i poden viure fins a 100 anys en captivitat.

Aquesta llarga vida fa que no arribin a la maduresa sexual fins als 10 a 20 anys. A més, continuen creixent fins als 35 anys aproximadament.

L’aparellament es produeix a ple estiu i és dictat en gran part per les femelles. Els mascles es poden reproduir cada any, però les femelles solen reproduir-se cada dos a cinc anys. Els mascles enfosquiran la pell, escamparan les crestes i esperaran fora del cau d’una femella per intentar impressionar-la. Els tuatares masculins no tenen cap òrgan reproductor extern, de manera que transmeten espermatozoides a les femelles fregant-se les cloacas. Això es diu 'petó cloacal'.

Les femelles poden emmagatzemar aquest esperma fins a un any i l’utilitzen per fecundar una posta que pot variar des d’un sol òvul fins a 19 òvuls. Aquests ous incuben entre 12 i 15 mesos, que és un període de temps increïblement llarg, especialment per als rèptils. Malauradament, aquesta llarga incubació significa que els ous de tuatara són menjars fàcils per als depredadors.

Les mares Tuatara no es queden a prop per protegir els ous ni els nadons un cop han eclosionat, de manera que les cries que sobreviuen al període d’incubació són particularment vulnerables i s’han de defensar immediatament per si mateixes en termes d’aliments i seguretat.

Un fet interessant sobre els nadons tuatara és que la temperatura del niu d’incubació determina el gènere de la cria. Aquest és un fenomen conegut com a 'determinació del sexe dependent de la temperatura'. Els investigadors van assenyalar que els ous incubats a 70 graus Fahrenheit tenen les mateixes possibilitats de ser mascles o femelles. Els ous que s’incuben a 72 graus Fahrenheit solen ser aproximadament un 80 per cent masculins, i els nius que es refreden a 68 graus Fahrenheit solen ser un 80 per cent femenins. Si es refreda un niu a 64 graus Fahrenheit, totes les cries seran femelles.

Població de Tuatara

Actualment, els tuataras només es poden trobar escampats per petites butxaques de Nova Zelanda continental i un grapat d’illes perifèriques sense rosegadors. S'estima que només existeixen uns 55.500 tuataras en estat salvatge.

A més dels que es troben en estat salvatge, n’hi ha que es conserven en santuaris especials i que són criats en captivitat com a part dels programes de cria per ajudar a augmentar la població.

A causa d'això, sovint encara es pensa en tuataras com Espècies en perill d'extinció . Tanmateix, el Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) la llista com a menys preocupació perquè els esforços per eliminar les espècies invasores han tingut un fort efecte sobre el benestar i el futur del tuatara. Tot i que això vol dir que depèn de la gestió de la conservació per sobreviure.

Mostra els 22 animals que comencen per T

Articles D'Interès