Saiga

Classificació Científica Saiga

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Artiodactyla
Família
Bovidae
Gènere
Saiga
Nom científic
Saiga tatarica

Estat de conservació de Saiga:

En perill crític

Ubicació de Saiga:

Àsia

Dades divertides de Saiga:

Els grans nassos ajuden a filtrar la pols

Fets de Saiga

Nom de jove
vedells
Comportament grupal
  • Ramat
Fet divertit
Els grans nassos ajuden a filtrar la pols
Mida estimada de la població
50,000-150,000
Amenaça més gran
caça furtiva
Característica més distintiva
Nas gran amb fosses nasals orientades cap avall
Període de gestació
5 mesos
Mida de la brossa
1-2
Habitat
herbassars àrids, estepes
Depredadors
llops, gossos, guineus, humans
Dieta
Herbívor
Estil de vida
  • Ramat
Menjar preferit
herbes, líquens
Tipus
Antílop
Nom comú
Saiga
Nombre d'espècies
2
Ubicació
central Àsia

Característiques físiques de Saiga

Color
  • Marró
  • Gris
  • Groc
Tipus de pell
Cabell
Màxima velocitat
80 mph
Esperança de vida
10-12 anys
Pes
30-45 kg (66-99 lliures)
Alçada
0,6-0,8 m (2-2,5 peus)
Llargada
1-1,5 m (3,2-5 peus)
Edat de maduresa sexual
De 8 mesos a 2 anys
Era del deslletament
4 mesos

'El Saiga s’anomena antílop de nas gran. '



Aquest antílop d’aspecte únic, que prospera a les dures praderies seques de l’Àsia Central, es reconeix a l’instant pel seu nas considerable i les fosses nasals amples. El musell de la saiga s’utilitza per a la filtració de pols, una eina necessària en el seu hàbitat sec. Aquests antílops han estat catalogats com a En perill crític de la llista vermella de la UICN des del 2001. Són d’un color vermell groguenc a l’estiu i d’un color gris a l’hivern. Els mascles tenen banyes lleugerament corbades en forma de lira.



Fets increïbles de Saiga!

  • El nas de la saiga té molts propòsits. Escalfa l’aire a l’hivern, filtra la pols a l’estiu i també amplifica les trucades d’aparellament.
  • Saiga ha patit un dels descensos més ràpids de qualsevol animal, tant a causa de la caça furtiva com de la malaltia anual.
  • Aquests antílops es poden congregar en ramats d’uns 1000 individus.
  • Els mascles centren tota la seva energia en el seu harem durant la temporada de reproducció, cosa que augmenta la seva taxa de mortalitat.

Nom científic de Saiga

El nom Saigaderiva de la paraula russa sajgák, que és una mena de tela d’isard. Hi ha dues subespècies de saiga:Saiga tataricaiSaiga tartarica mongolica. La subespècie dominant,S. tartarica, es troba en un rang més ampli a Rússia i Kazakhstan. Les subespècies més petites,S. t. mongòlicanomés es troba a Mongòlia occidental.

Aspecte Saiga

Aquests antílops són de color groc vermellós clar amb pelatge més pàl·lid a l’estiu. Les seves capes d’hivern són més llargues i tenen un color gris més apagat. Tenen un aspecte similar a les cabres excepte pel musell gran, que posseeixen tant els mascles com les femelles. Les seves fosses nasals estan cap avall. Tenen les potes llargues i primes i el cos quadrat. Els mascles tenen banyes de color ambre lleugerament corbades. Tenen uns 0,6-0,8 metres d’alçada i els antílops saiga més grans tenen fins a 1,5 metres de llargada. Les femelles tenen aproximadament tres quartes parts de la mida dels mascles.



Antílop saiga salvatge, Saiga tatarica tatarica visitant un pou d’aigua al santuari Stepnoi, a l’òblast d’Astrakhan, Rússia
Antílop saiga salvatge, visitant un pou d’aigua al santuari Stepnoi, a l’òblast d’Astrakhan, Rússia.

Comportament de Saiga

Aquests antílops poden viure en grups d’uns 1000 individus, però els grups de 30 a 40 són més freqüents fora de la temporada de reproducció. Els grans ramats de femelles migren junts abans de la temporada de reproducció i després es divideixen en grups més petits. També s’han informat de grups nombrosos de només homes. Viatgen fins a 72 milles al dia en un estil de vida nòmada, i es produeixen grans migracions massives perquè el saiga pugui evitar un dur hivern.

Durant el dia, aquests antílops pasturen a les herbes de les praderies i troben abeuradors. A la nit, excaven impressions circulars a la terra abans d’adormir-se. Saiga és una espècie nòmada, però segueix alguns camins migratoris generals de nord a sud. Les tanques i les fronteres entre països sovint interfereixen amb aquests patrons migratoris.

El nas del saiga és la seva característica més única i té múltiples propòsits. A l’estiu, les fosses nasals ajuden a filtrar la pols de l’entorn que l’envolta. A l’hivern, la gran superfície del nas ajuda a escalfar l’aire mentre el saiga respira. També es creu que el nas ajuda a amplificar les trucades d’aparellament durant la temporada de reproducció.



Saiga Hàbitat

Hi ha algunes poblacions diferents de saiga, principalment de la subespècie dominant S. tartarica. Aquestes poblacions recorren els prats semiàrids d'Àsia Central, inclosos Mongòlia, Kazakhstan, Rússia i Kalmukia. Prefereixen condicions seques. Els ramats més grans d’aquests antílops es congreguen a zones majoritàriament planes, sense turons i mancades de terreny accidentat i accidentat.

Dieta Saiga

Aquests antílops són herbívors. Pasturen diàriament en centenars de plantes que viuen a terra a les estepes d’Àsia Central. Prefereixen les gramínies, els líquens, els arbusts i el xiprer d’estiu. Moltes de les plantes de la dieta del saiga són verinoses per a altres animals.

Saiga depredadors i amenaces

Saiga adulta caiguda presa de llops , els seus depredadors naturals a les planes asiàtiques. Els antílops joves són depredats pels gossos salvatges i guineus . Aquests antílops poden córrer a gran velocitat i utilitzar aquesta velocitat per escapar dels depredadors de les estepes.

Els humans són, amb diferència, l’amenaça més gran per a la resta de poblacions d’antílops saiga. Aquests antílops han patit molts casos de disminució de la població i van ser protegits per la Unió Soviètica a partir del 1921. Després de la caiguda de la Unió Soviètica, les proteccions d'aquests animals van deixar d'existir durant força temps. Això va ser en part el que va contribuir al seu fort declivi de la població.

Les comunitats rurals de la Xina i l’Àsia central van caure en la pobresa després de la caiguda de la Unió Soviètica. La carn i la banya de Saiga són molt buscades: les seves banyes són particularment valuoses en la medicina xinesa. Grans quantitats de caça furtiva i caça van portar l'espècie a la seva decadència. Els caçadors furtius solen accedir ràpidament als ramats amb motocicletes per dirigir-se a grans quantitats d’antílops. Com que el saiga mascle està dirigit a les seves banyes, això sovint significa que no hi ha prou mascles per aparellar-se amb femelles durant la temporada d'aparellament.

Saiga també és propens a una gran quantitat de malalties i virus anuals que encara amenacen una malaltia En perill crític espècies. Una infecció bacteriana anomenada pasteurel·losi va ser la caiguda de milers d'antílops saiga el 2010 i el 2015. Aquesta infecció va matar milers d'individus i va afectar molts subconjunts de la població saiga.

Reproducció i cicle de vida de Saiga

Les femelles són madures sexualment durant el primer any de la seva vida, mentre que els mascles no arriben a la maduresa sexual fins als 2 anys.

Durant la temporada de reproducció, els antílops saiga es van dividir en faccions més petites amb un mascle i unes 5-10 femelles. Els mascles lluitaran amb les seves banyes corbes per controlar l’harem, defensant-lo d’envair mascles que vulguin robar-los. Les baralles que es produeixen entre els antílops saiga són violents i sovint poden ser fatals. Els mascles no pasturen gens durant la temporada de reproducció, ja que passen cada moment defensant el seu harem de femelles. Això significa que el 80-90% dels antílops mascles moren durant la temporada d'aparellament, ja sigui mentre defensen el seu harem o sucumben a la desnutrició.

Els antílops femenins tenen un període de gestació d’uns 5 mesos. Donen a llum una o dues criatures, que queden amagades a l’herba. Aquestes cries s’anomenen vedells. Passen uns 8 dies a la gespa fins que poden caminar. Després de 4 mesos, les cries són deslletades de les seves mares.

Aquests antílops viuen entre 10-12 anys en llibertat.

Població Saiga

Actualment, hi ha cinc poblacions principals d’aquests antílops a tota la seva àrea d’Àsia Central. Es desconeix el nombre total de saiga existents, però les estimacions els situen entre 50.000 i 150.000 individus. Les seves poblacions solien ser milions.

Els esforços de conservació han notat un augment de la seva descendència el 2019. L’any anterior, només 58 vedells saiga van néixer i van ser comptats pels investigadors. El 2019, aquesta xifra era superior a 500. Això no és suficient per si sol per salvar la disminució de les poblacions d’antílops saiga en perill d’extinció, però és un senyal que els esforços de conservació poden estar funcionant.

Mostra els 71 animals que comencen per S

Articles D'Interès