Rens

Classificació Científica de Rens

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Artiodactyla
Família
Cèrvids
Gènere
Rangifer
Nom científic
Rangifer Tarandus

Estat de conservació dels rens:

Menor preocupació

Ubicació dels rens:

Euràsia
Europa
Amèrica del nord
oceà

Dades sobre els rens

Presa principal
Herba, herbes, baies
Habitat
Boscos propers a la tundra àrtica
Depredadors
Humà, Óssos, Llops
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Ramat
Menjar preferit
Herba
Tipus
Mamífer
Eslògan
També conegut com el Caribú

Característiques físiques dels rens

Color
  • Marró
  • Gris
  • Blanc
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
50 mph
Esperança de vida
12-15 anys
Pes
60-320 kg (132-705 lliures)

'Viatja més espai terrestre a peu anualment que qualsevol altra criatura que vagi per la Terra'

El ren s’ha convertit en una criatura capritxosa. Els contes d’habilitat per volar per tirar del trineu de Pare Noel i altres històries d’aquest tipus els han convertit en un focus divertit per a gent gran i gran. No obstant això, hi ha molt a aprendre sobre aquests grans animals que es troben en els climes més freds de tot el món.

Els rens són una de les segones espècies de cérvols més grans darrere del caribú. Es coneix que aquests animals cobreixen fins a 3.100 quilòmetres quadrats d’espai terrestre durant els seus viatges durant tot l’any. Viatjant en ramats, els rens poden ser molt protectors contra els altres membres del seu grup. En la seva major part, els rens són una criatura suau i relaxada.



3 x Dades sorprenents sobre rens

  • Un ren té la capacitat d’utilitzar el nas per escalfar l’aire que respira abans que entri als pulmons.
  • Les àguiles daurades són un dels depredadors més grans de vedells de ren quan neixen.
  • Els científics han estat estudiant els rens des de fa més de dos segles.

Nom científic dels rens

Rangifer Tarandus és el nom científic dels rens. Rangifer es coneix originalment com una petita constel·lació que es troba entre les constel·lacions de Casiopea i Camelopardalis. En llatí, tant Rangifer com Tarandus signifiquen ren, sent Rangifer el nom genèric i Tarandus el nom específic.



Característiques físiques dels rens

Tot i que hi ha diferents tipus de rens que poden variar de mida d’una espècie a una altra, els rens comuns tenen una mitjana de 4 peus a les espatlles. Aquests animals poden arribar a fer sis metres de llargada. Té la mateixa longitud que un llit doble.

El pes d’un ren pot variar molt d’un tipus a un altre. El ren mitjà femení pesa aproximadament 240 lliures, el que és el doble de pesat que un pop mitjà. Un mascle té un pes mitjà de 365 lliures, una mica menys de la meitat del pes d’un ós bru . Tot i això, s’ha registrat que alguns rens poden arribar a arribar als 700 quilos. És la cinquena part del pes d’un cotxe mitjà.

Per protegir-los en les fredes condicions de l'Àrtic en què viuen, els rens tenen una pell gruixuda que cobreix tot el cos. Aquest pelatge està format per pèls buits que permeten atrapar i escalfar aire per mantenir els rens calents. Aquest cabell buit aïllat també proporciona a l’animal més flotabilitat a l’aigua per flotar quan calgui. Aquesta característica facilita molt la travessia dels rius durant les migracions. El pelatge de ren pot ser un dels molts tons marrons d’un color beix clar. Es troben taques blanques al pit, al ventre, al coll i a les zones per sobre dels peülles.

Les peülles d’un ren són eines útils que són importants per a la seva supervivència. Les peülles són de mida ampla. A l’hivern les peülles són dures, cosa que permet als rens tallar-se a la neu i al gel per a la seva tracció. En èpoques més càlides, les peülles dels rens es tornen més suaus i permeten nedar més fàcilment i agafar-se al fang. Hi ha un so que es distingeix quan els tendons es freguen a l’os de les peülles.

Tant els rens masculins com els femenins conreen corns. No obstant això, les cornes de ren masculines solen tenir el doble de mida. El vellut que envolta les banyes del mascle tendeix a caure a finals d’agost. Van llançar les seves banyes seguint la rutina de tardor que es produeix a finals d'octubre o novembre. Les femelles no tendeixen a llançar les seves banyes fins a la primavera.

Rens (Rangifer Tarandus)

Comportaments dels rens

Els rens poden córrer fins a 50 milles per hora. Més enllà de ser velocistes ràpids, els rens també són campions de la migració. Se sap que els animals recorren més de 3.100 milles en un sol any, la mateixa durada que la cursa d’autocendència, la cursa a peu certificada més llarga del món.

Els rens viatgen en grans paquets que poden contenir desenes de milers d’animals en qualsevol moment durant els mesos d’estiu. Aquests grups es coneixen com un ramat. Els científics creuen que això proporciona alleujament dels mosquits, les mosques i les mosques del nas que poden arribar a ser molestos per als rens. Quan el temps comença a refrescar-se, el ramat comença a aprimar-se. Durant aquest temps, els ramats poden disminuir fins a tenir només deu membres a la vegada. Això sovint es produeix durant la temporada de rutines que té lloc a la tardor. També és el moment en què la cria es produeix més sovint al ramat.



Hàbitat de rens

Trobareu els rens que viuen en climes polars i àrtics. La majoria dels rens es troben a l’hemisferi nord. S’han vist ramats a Europa, Àsia i Amèrica del Nord. Els animals prefereixen els boscos, ja que aquests espais estan plens de recursos alimentaris que l’animal necessita per a la seva supervivència. La gruixuda coberta d’arbres com els pins, l’avet i altres coníferes donen als rens llocs per dormir. Aquests arbres ofereixen una certa protecció contra els elements meteorològics i que els depredadors els vegin fàcilment.

Localització de les subespècies de rens arreu del món

Hi ha sis subespècies principals dels rens que avui dia recorren la Terra. Aquests inclouen el següent:

  • Rens Svalbard- Es troba a l’arxipèlag de les Svalbard de Noruega, aquesta és la subespècie més petita dels rens registrada.
  • Rens forestals finlandesos- Aquesta subespècie del ren és rara i es classifica com a raça amenaçada. Els rens forestals de Finish són comuns a la Carèlia russa i províncies com la Carèlia del Nord, Kainuu i Savònia al sud de Finlàndia.
  • Caribú del bosc boreal- Més conegut com a caribú dels boscos, el caribú dels boscos boreals viu als boscos de Canadà i Amèrica del Nord.
  • Caribú estèril- Aquesta subespècie del ren inclou també el caribú Porcupine. Aquests animals es troben a tots els territoris canadencs, inclosos Nanavut i els territoris del nord-oest. Hi ha hagut enregistraments del caribú estèril que recorre tot Kitaa, Groenlàndia.
  • Rens de tundra euroasiàtica- També coneguda com a ren de muntanya, aquesta subespècie de ren es pot trobar gaudint de l’atmosfera de la península escandinava occidental. Trobareu la majoria d’aquests ramats a Noruega.
  • Caribú Peary- El més petit del caribú nord-americà, aquests parents de rens viuen a l’illa de l’Àrtic alt de Nanavut i als territoris del nord-oest del Canadà.

Dieta de rens

Classificats com a herbívors, els rens viuen en dietes de plantes i vegetació. Alguns dels aliments favorits dels rens inclouen fulles de salze i bedoll, bolets, joncs, cotó i vegetació terrestre. Els animals gaudeixen de fruites i baies quan estan disponibles. No obstant això, si bé aquests aliments estan bé com a delícia, menjar-los en abundància no és saludable per als rens.

Durant les estacions més fredes, quan les plantes i la vegetació són limitades, els rens fan servir el seu agut olfacte per localitzar els líquens sota la neu. Mitjançant les dures peülles per trencar la neu i el gel, els animals poden accedir a aquest aliment. Les vaques utilitzaran les seves banyes en aquestes situacions per ajudar a accedir al líquen. De mitjana, un ren consumirà entre 9 i 18 lliures de menjar cada dia.

Tot i que no és la primera opció en menjar, se sap que els rens mengen rosegadors petits de tant en tant. Això els proporciona la capacitat de mantenir les seves necessitats nutricionals i satisfer la necessitat de proteïnes i ferro en les seves dietes.



Depredadors i amenaces dels rens

Vivint en llibertat, els rens s’enfronten a l’amenaça de diferents tipus de depredadors. Entre els animals més comuns que prenen els rens hi ha els llops, les àguiles daurades i l’ós. No obstant això, quan es maten, altres animals carnívors consumiran la carn dels rens.

Els humans es troben entre els depredadors més grans dels rens. Cacen els animals per la carn, les pells i el pelatge. La pell s'utilitza per crear roba d'abric per a condicions climàtiques extremes de fred. Les pells estan bronzejades. Això crea un material de pell impermeable que és ideal per fer sabates, tendes de campanya i roba.

Tot i que els rens domesticats no es preocupen sovint pels depredadors com una amenaça per al seu subsistència, hi ha altres tipus d’amenaces que s’enfronten. A la majoria de rens en captivitat no se’ls proporciona el tipus d’ambient adequat per mantenir el seu estil de vida. Això pot fer morir els animals a causa de depressió, malalties i fins i tot fam quan no es proporcionen els tipus adequats d’aliments.

Reproducció de rens i cicles de vida

La temporada de reproducció dels rens té lloc des de principis d’octubre fins a finals de novembre. Això es coneix com a rutina fallera. El mascle selecciona 5-15 femelles del ramat durant la temporada de reproducció per crear un harem. Per preparar-se per a aquest esdeveniment anual, el mascle fregarà el vellut de les seves banyes. El seu cos comença a augmentar de mida amb la inflamació del coll i la formació d’una melena de cabell sota el coll.

El període total de gestació per a un embaràs de rens és de 228 a 234 dies. Per preparar-se per al naixement dels seus nadons, les vaques abandonen el seu ramat i viatgen a un part comun a la primavera. És habitual que les mares donin a llum un vedell a la vegada. Hi ha casos rars en què els bessons neixin de la mare. Aquesta és l’única ventrada que tindrà la femella de ren per a l’any.

Els vedells lacten durant la primera setmana de la seva vida. Els aliments sòlids s’afegeixen a la seva dieta després d’aquest període. A les dues setmanes d’edat, els bebès solen duplicar el seu pes al néixer. El deslletament comença al nadó als sis mesos d’edat. No obstant això, els nadons es quedaran amb la seva mare el primer any. L’esperança de vida mitjana dels rens que viuen en estat salvatge és de 15 anys. Aquesta durada del temps és encara menor per als animals domesticats, ja que no tenen la mateixa estimulació que la que es troba als seus hàbitats naturals.

Població de rens

Hi ha 2,1 milions de ramats de rens i caribús que viuen a diferents regions del món. Es tracta de menys de la meitat de la població reportada el 1996. En aquell moment, els investigadors calculen que 4,7 milions de ramats ronden per la Terra.

El descens de la població té moltes causes. Per una banda, els entorns en què depenen els rens per a refugi i menjar disminueixen amb el desenvolupament humà continu. L’augment de les poblacions de llops i ossos també crea una amenaça per als animals. Finalment, la caça humana de pells continua sent una amenaça per a aquests anmals.

Mostra els 21 animals que comencen per R

Articles D'Interès