Upupa

Classificació científica de Upupa

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
aus
Comanda
Bucerotiformes
Família
Upupidae
Gènere
Upupa

Estat de la conservació de les puputs:

Menor preocupació

Upupa Localització:

Àfrica
Àsia
Europa

Dades divertides de l’upupa:

El gènere Hoopoe és l’únic membre viu de la seva família.

Fets de l'upupa

Nom de jove
Pollets o cries
Comportament grupal
  • Majoritàriament solitari
Fet divertit
El gènere Hoopoe és l’únic membre viu de la seva família.
Mida estimada de la població
5-10 milions
Característica més distintiva
Cresta de plomes al cap
Envergadura
44cm - 48cm (17in - 19in)
Habitat
Boscos, planes i sabanes
Depredadors
Gats i grans rapinyaires
Dieta
Omnívor
Menjar preferit
Formigues, llagostes, escarabats, grills i altres insectes
Nom comú
Upupa
Ubicació
Europa, Àsia i Àfrica
Eslògan
Ocell impressionant amb una manera pudent de dissuadir els depredadors.
Grup
Ocells

Característiques físiques de l'upupa

Tipus de pell
Plomes
Esperança de vida
Al voltant de 10 anys en estat salvatge
Pes
46 g - 89 g (1,6 oz - 3,1 oz)
Llargada
25cm - 32cm (10in - 12.6in)
Edat de maduresa sexual
Uns mesos

La puputja és un gènere d’ocells que s’alimenten del sòl amb una cresta massiva del cap i un esquema de colors inusuals.



Aquest ocell és un espectacle comú a la majoria d’Europa, Àsia i Àfrica. Quan es troba en estat salvatge, l'upupa pot ser un espectacle realment impressionant, tot i la seva mida més reduïda. La seva cresta de plomes, que s’assembla a un gran mohawk, és amb diferència la seva característica més cridanera. Serveix com a eina de visualització i comunicació important en estat salvatge.



5 Fets increïbles de la puput

  • La puput ha tingut un paper important en el folklore de moltes cultures al llarg de la història de la humanitat. S'esmenta en diversos llibres religiosos, jeroglífics egipcis, obres de teatre gregues i textos xinesos.
  • Segons la tradició jueva, la puput va portar el rei Salomó a conèixer la reina de Xeba. Actualment és l’ocell nacional d’Israel.
  • Els puputs absorben els raigs del sol estenent-se cap enrere pel terra.
  • Com una mofeta, la puputja pot emetre productes químics veritablement repugnants per evitar les amenaces.
  • Els puputs habiten forats i escletxes preexistents en superfícies verticals, ja siguin naturals o artificials.

Hoopoe Nom científic

El nom científic del gènere upupa és Upupa. El nom deriva de la vocalització única que fa l’ocell. La classificació taxonòmica de l'upupa és objecte d'alguna disputa. En general, es creu que hi ha tres espècies vives en el gènere: la puput africana (Upupa africana), la puput eurasiàtica (Upupa epops), i la puput malgache (Upupa marginata).



Els puputs africans i malgaches van ser considerats una vegada subespècies de la puput eurasiàtica, però a causa de les diferències físiques i vocals, es van separar entre ells i van fer les seves pròpies espècies úniques (tot i que alguns taxònoms encara poden classificar-los junts). Una quarta espècie, la puput de Santa Helena, probablement es va extingir en algun moment del segle XVI.



Upupa és l'únic gènere viu de la família Upupidae, de manera que hi ha poques altres aus semblants. Més llunyà, es relaciona amb les puputs de fusta, els bucers i els bucers de terra, que formen part del mateix ordre.

Aspecte i comportament de l’upupa

La puputja és un ocell petit o mitjà que mesura entre 10 i 12,6 polzades de llarg i fins a tres unces de pes, o aproximadament la mida d’un llibre. Té les ales de ratlles blanques i negres, el bec llarg i prim, les potes curtes i el plomatge rosat al voltant de la resta del cos.



Potser el seu tret més distintiu és la cresta amb una brillant ornamentació a la part superior del cap. La cresta és de color vermell o taronja amb taques blanques i puntes negres. Les plomes de la cresta tenen un paper important en la senyalització de l’estat d’ànim de l’ocell a altres animals. Quan l’ocell està tranquil i relaxat, les plomes descansen fermament contra el cap. Però quan l’ocell s’excita o s’agita, les plomes es poden aixecar perquè sembli més gran del que és.



Els puputs tenen moltes altres característiques fascinants. Per exemple, baten les ales amb un moviment altament irregular i desigual que gairebé s’assembla més a una papallona que a la resta d’ocells. Batran les seves preses contra una superfície per matar-la i eliminar qualsevol part indigestible. L’animal també pot produir productes químics i olis a través de glàndules especialitzades que tenen una mala olor per dissuadir els depredadors.



Excepte l’aparellament i la cria de fills, les puputs són en la seva majoria criatures solitàries que prefereixen caçar i alimentar-se pel seu compte. Només tenen un conjunt bàsic de trucades relacionades amb avisos, aparellament, festeig i alimentació. El que perden en nombre, però, ho compensen amb diversos mecànics defensius. Una de les defenses més importants (a part dels productes químics esmentats) és la forta ruptura de l’animal, que pot actuar com a arma perillosa contra els depredadors o contra membres de la seva pròpia espècie. Quan lluiten per territori o parelles, els mascles (i de vegades fins i tot les femelles) poden participar en un duel aeri brutal que podria deixar a un malferit o mutilat.



Els moviments estacionals de les puputs poden variar força segons la seva ubicació. Els puputs de les regions temperades d’Europa i Àsia solen migrar a l’Àfrica o al sud d’Àsia els mesos d’hivern després de la cria. Per contra, els puputs africans romanen en gran mesura al mateix territori durant tot l'any, tot i que poden vagar entre zones locals a la recerca de fonts d'aliment abundants o en resposta a les pluges estacionals. Normalment, els adults comencen a mudar després de la temporada de reproducció i continuen el procés després de migrar a l’hivern.



upupa (Upupa) upupa en una branca

Upupa Habitat

La puputja té un abast massiu a gran part dels continents eurasiàtic i africà, excepte els climes més extrems de Sibèria, el Sàhara i altres semi-erms. L’abast de la puput africana s’estén per la major part de la meitat sud d’Àfrica des del Congo. La puput malgache es limita gairebé exclusivament a l’illa de Madagascar.



La puput eurasiàtica és, amb diferència, l’espècie més estesa. Conté set subespècies distintives dividides per regions geogràfiques. La subespècie epops s'estén des d'Espanya a l'oest fins al Pacífic a l'est i fins a les fronteres de l'Índia. La subespècie saturata es troba al Japó i al sud de la Xina. Ceylonensis habita principalment al subcontinent indi. Longirostris viu a gran part del sud-est asiàtic. Les subespècies senegalensis i waibeli habiten totes diferents parts del centre i est d’Àfrica.



Els puputs tendeixen a preferir els boscos, les sabanes i les praderies de les zones temperades i tropicals d’aquestes regions. Requereixen molt espai obert amb vegetació escassa i arbres, penya-segats o parets on residir. Mentre que la majoria d’espècies d’ocells construeixen els seus elaborats nius en branques, la puputa es conforma amb petites esquerdes.

Dieta de l’upupa

La dieta de l’omnívora puput consisteix en molts aliments diferents, incloent aranyes, llavors, fruits i fins i tot petits sargantanes i granotes . Els aliments més comuns de la puput, però, són insectes com escarabats , cigales, grills, llagostes, llagostes , formigues , tèrmits , i les libèl·lules.



L’ocell recorrerà el terra i intentarà desenterrar el menjar de la brutícia. Si no troba aliments a terra, recollirà insectes voladors de l’aire. Els forts músculs que hi ha al voltant del bec li permeten obrir la boca quan es comprova si hi ha menjar a terra. El procés d’alimentació implica molta feina; bolcarà constantment cada petita roca o fulla a la recerca de petits bocins de menjar.

Hoopoe depredadors i amenaces

La puputja només té alguns depredadors naturals en estat salvatge, inclosos gats i grans carnívors ocells . Els humans no han estat tradicionalment una amenaça significativa per a la supervivència de la puput.



Com que l’ocell menja principalment plagues considerades en gran part molestes per als humans i per als nostres cultius, l’opupa té un grau de protecció ampliat en molts països. I gràcies a les seves necessitats ambientals molt senzilles i a una dieta diversa, també s’adapta a diferents ecosistemes i situacions. Tanmateix, la caça i la pèrdua d’hàbitat de vegades poden posar certa tensió en determinades subespècies de puput.

Reproducció de les puputs, nadons i vida útil

Els puputs són criatures monògames que s’aparellaran amb només un altre ocell durant la temporada de reproducció. Els mascles intentaran cortejar la femella portant-li un regal d’insectes amb els quals alimentar-se. Com es va esmentar anteriorment, competiran aferrissadament entre ells pels companys. Un cop han aconseguit una parella, els puputs s’aparellaran durant la seva temporada de reproducció normal.

Les femelles poden pondre fins a 12 ous alhora. La mida de l’embragatge és més gran amb les espècies del nord i més petita amb les espècies més properes a l’equador. Normalment, les femelles produeixen un ou per dia durant tants dies com sigui necessari i, tot seguit, comencen a incubar-les. El període d’incubació dura de 15 a 18 dies, de manera que els pollets eclosionen en diferents moments. Les femelles tenen la responsabilitat d’incubar els ous i els mascles recullen la major part dels aliments.

Després de pondre els ous, la femella començarà a secretar una substància que fa olor nociva similar a la carn podrida i frega la substància química en el seu propi plomatge i per tots els pollets. Es creu que aquesta substància dissuadeix els depredadors i pot destruir paràsits i bacteris nocius. Aquesta secreció durarà fins que els pollets abandonin el niu. No obstant això, els pollets no són exactament indefensos quan es deixen sols. Poc després de l’eclosió, desenvoluparan ràpidament la capacitat d’esquitxar femta a un animal amenaçador. També sortiran amb les seves factures mentre emeten un xiulet per espantar els depredadors.

Els pollets solen néixer amb un pelut blanc i esponjós que cobreix tot el cos. Guanyaran el conjunt complet de plomes al mes de la seva vida. La vida útil típica de la puput dura aproximadament 10 anys en estat salvatge.

Població de puputs

El nombre d’opupes continua sent robust i estès per la major part del seu hàbitat natal. D'acord amb la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) Llista vermella, l'estat de conservació de l'upupa mereix menys preocupació . S'estima que hi pot haver de cinc a deu milions de puputs que viuen a tot el món. No obstant això, les poblacions de la puput eurasiàtica comú poden estar disminuint lleugerament.

A causa de la seva distribució generalitzada a tot el món, cada subespècie pot enfrontar-se a situacions i pressions completament diferents.

Preguntes més freqüents sobre Upupa

Què és una upupa?

Una upupa és un tipus d’ocell de mida mitjana amb un bec prim i una gran cresta de plomes al cap. Per les seves característiques distintives, és difícil comparar la puput amb qualsevol altre gènere o espècie. Malgrat la seva distribució generalitzada a la major part d’Euràsia i Àfrica, probablement l’ocell no sigui tan conegut com molts altres ocells comuns.

Són puputs carnívors , herbívors , o omnívors ?

Els puputs són omnívors que mengen principalment insectes, però també mengen aranyes, llavors, fruits i fins i tot petits sargantanes i granotes .

Una upupa és un picot?

Tot i que semblen superficialment semblants, els picots i les puputs formen part d’ordres completament diferents. El picot forma part de l’ordre dels Piciformes, mentre que la puputina forma part de l’ordre dels Bucerotiformes. Això fa que es relacionin molt distants entre ells. És gairebé com comparar primats amb fèlids (gats).

Són rars els puputs?

Les puputs són molt freqüents a Europa, Àsia i Àfrica, però poques vegades es poden trobar algunes espècies o subespècies.

Com van evolucionar els puputs?

A causa de l’escassa quantitat de fòssils, l’evolució de la puput no s’entén bé. No obstant això, les restes fossilitzades de l'upupa de fusta estretament relacionada (que ocupa una família diferent) es remunten a milions d'anys enrere. Els paleontòlegs també han trobat les restes fossilitzades d’un primer ocell semblant a la pupolla, el Messelirrisor, que va viure als boscos d’Europa central durant l’Eocè mitjà fa uns 37 a 49 milions d’anys.

Existeixen puputs amb cresta blava?

No, el color estàndard de la cresta és gairebé sempre rosa o taronja vermellós. No existeixen variants amb cresta blava.

Mostra els 28 animals que comencen per H

Fonts

    Articles D'Interès