Bumblebee

Classificació científica Bumblebee

Regne
Animalia
Phylum
Artròpodes
Classe
Insecta
Comanda
Himenòpters
Família
Apidae
Gènere
Bombus
Nom científic
Bombus

Estat de conservació dels borinots:

Gairebé amenaçat

Ubicació de Bumblebee:

Àfrica
Àsia
Euràsia
Europa
Amèrica del nord

Fets de Bumblebee

Presa principal
Nectar, pol·len, mel
Habitat
Boscos i pastures tranquils
Depredadors
Ratpenats, granotes, mofetes
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
200
Menjar preferit
Nectar
Nom comú
Bumble Bee
Nombre d'espècies
250
Ubicació
Hemisferi nord
Eslògan
L’espècie d’abella més comuna!

Característiques físiques de Bumblebee

Color
  • Groc
  • Negre
  • taronja
Tipus de pell
Cabell

El borinot comú és una de les espècies més socials de la Terra. Es reuneixen en vastes colònies de companys de treball.



Liderats per una reina, els borinots són gairebé un model d’ordre i disciplina. Cooperen, creen joves i divideixen la mà d’obra. Cada abella té un paper específic per afavorir la salut general i la supervivència de la colònia. No totes les abelles són així, per exemple, l’abella fuster sembla un abellot, però és més aviat una abella solitària.



Tanmateix, a causa de complexes raons, sembla que els nombres de borinots disminueixen a tot el món. Això pot tenir efectes greus a llarg termini sobre la resta d’ecosistemes de la Terra.

Fets de Bumblebee

  • Els borinots estan coberts amb una capa d’oli que els fa més resistents a l’aigua.
  • Les ales del borinot només poden funcionar a les temperatures adequades. Si l’abella no pot enlairar-se, pot tremolar durant diversos minuts per augmentar la seva temperatura interna.
  • Els borinots són capaços de produir una substància cerosa per construir nius i protegir els ous.
  • Per comunicar-se amb la colònia, els borinots tenen una notable capacitat intel·lectual en comparació amb molts insectes. Poden transmetre informació bàsica als companys de treball i fins i tot recordar patrons complexos.

Nom científic Bumblebee

Bumblebee és el nom comú de tot un gènere d’organismes anomenatBombus.Segons el diccionari Merriam-Webster, el terme Bombus prové d’una paraula llatina que significa auge, brunzit o tararejat. Està estretament relacionat amb la paraula grega bombos.



El borinot pertany a la família dels Apidae, que compromet tot tipus d’espècies d’abelles. Està estretament relacionat amb el gènere Meliponin, o l’abella sense agulla. En total, hi ha més de 250 espècies conegudes dins del gènere Bombus. Al registre fòssil també es reconeixen diverses espècies extingides. El gènere pot haver evolucionat fa uns 25 a 40 milions d’anys.

Aspecte de borinot

El borinot es pot identificar pel seu aspecte força gros i grassonet, el seu abdomen arrodonit i el cabell estès per tot el cos. Porten colors negre i groc, i de vegades fins i tot taronja o vermell, en bandes o patrons específics. Aquests colors vius serveixen per advertir a altres animals del perill potencial d’amenaçar l’abella.

En la majoria de les espècies de borinots, hi ha un cistell de pol·len situat a les potes posteriors. Aquesta zona de cistella presenta una pell nua envoltada de petits pèls per transportar el pol·len al voltant. Per això, poden transportar una quantitat important del seu pes corporal en pol·len.

El borinot té quatre ales per aconseguir el vol. Tots ells són relativament petits en comparació amb la seva mida corporal total. Això ha conduït a una idea errònia comuna que el borinot hauria de ser físicament incapaç de fugir. Tot i això, es basa en una idea defectuosa del vol de borinot. Molta gent assumeix que les ales dels borinots estan fixes. En el seu lloc, les abelles poden girar o escombrar les ales com un helicòpter, de manera que baten les ales cap endavant i cap enrere, en lloc de pujar i baixar. Això crea remolins d’aire per ajudar-los a romandre alts. Bategen les ales aproximadament de 100 a 200 vegades cada segon. De vegades poden eliminar el pol·len d’una flor només amb la vibració de batre les ales a prop.

El borinot típic fa aproximadament mitja polzada a polzada de llarg, que fa aproximadament la mida d’un cèntim. El pes de l’abella també és minúscul. Tot i això, això no és cert de manera uniforme a tot el gènere. L’espècie d’abella més gran del món ésBombus dahibomiide Xile. Pot arribar a fer fins a 1,6 polzades de longitud.

Una de les característiques més importants de l’abella és la llarga proboscide semblant a la llengua que s’ha adaptat específicament per arrencar el nèctar d’una flor. La probòscide es presenta en diferents mides, des de curt fins a llarg. Cada espècie tendeix a estar especialitzada en una flor específica (tot i que els borinots amb una proboscide curta de vegades poden 'robar' menjar d'una flor més llarga fent un forat a prop del lloc on es troba l'aliment). Les abelles poden acabar viatjant més d’una milla per trobar una font d’aliments adequada.



bumble bee - bombus - borinot que pol·linitza una flor

Comportament dels borinots

El borinot es basa en els seus enginys i sentits per buscar les seves flors favorables, inclòs el color i la presència de camps elèctrics. Els borinots tendeixen a tornar a la mateixa zona per trobar menjar, però no necessàriament la mateixa flor. Un cop esgotada una flor, les abelles passaran a una de nova. Deixen marques d’olor per dir als companys de feina quines flors no tenen nèctar. El borinot és una part integral de l’ecosistema natural, transportant el pol·len entre les parts florals masculines i femenines. Les baies, els tomàquets i la carbassa, en particular, depenen molt de la pol·linització dels borinots.

Els estudis han revelat que els borinots poden ser més intel·ligents del que es sospitava per primera vegada. En trobar una nova font d’aliment, poden comunicar la ubicació a altres membres de la colònia. En conseqüència, els borinots són criatures altament socials que depenen del treball de tota la colònia per sobreviure. Una sola colònia sol contenir fins a 500 individus alhora i, fins i tot, de vegades supera els més de mil individus. Tot i que pot semblar molt, en realitat no arriba al nombre màxim d'abelles en una colònia.

Al centre de la colònia hi ha una única reina dominant (tot i que algunes espècies poden tenir-ne múltiples). És alhora la fundadora, líder i matriarca de la colònia. Cada any, cap a la primavera, estableix un rusc en un lloc adequat a prop d’una font d’aliments de borinot. Construeix la colònia gairebé completament des de zero i ella mateixa produeix la majoria de la descendència. Els treballadors serveixen al seu abast. Aquest tipus d’arranjament, que divideix els treballadors en diferents castes, es coneix com a comportament eusocial. És força comú en els insectes.

Tant la reina com les obreres tenen un agut agut per defensar-se de les amenaces i els depredadors. Aquests agullons no es desprenen després del seu ús, de manera que un borinot pot atacar un blanc repetidament sense fer-se mal. Els borinots normalment no molesten a la gent durant la seva rutina diària normal, però poden ser força agressius a l’hora de defensar la seva colònia. Això pot ser un problema si la colònia resideix en una zona amb molta població.

Tot i que la majoria d’espècies de Bombus s’adhereixen a aquest comportament eusocial bàsic, el borinot cucut té un estil de vida únic. Com el seu nom indica, és un paràsit de cria que depèn d'altres espècies per criar les seves cries. Les abelles cucutres s’infiltraran en una altra colònia, mataran al líder i la substituiran per la seva pròpia femella per tal d’obligar els treballadors a alimentar les seves larves. D’aquesta manera, essencialment està segrestant el treball d’una altra espècie de borinot.

Bumblebee Habitat

El borinot té una àmplia gamma a Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Europa, Àsia (menys parts de l'Índia i l'Orient Mitjà) i el nord d'Àfrica. Tot i això, estan gairebé completament absents d’Austràlia, l’Àfrica subsahariana i l’Antàrtida. Els borinots poden abastar tot tipus de climes i regions geogràfiques, inclosos els tròpics, però la majoria de les espècies prefereixen climes temperats en rangs d’altitud.

Els borinots construiran nius en algun lloc proper al terra o per sota del terra. Poden apropiar-se de tot tipus d’ambients en un niu adequat, inclosos edificis humans, nius d’animals abandonats i fins i tot mobles vells. El niu ha de ser relativament fresc i rebre poca llum solar directa.

Dieta Bumblebee

Els borinots tenen una dieta bastant simple de nèctar i pol·len, que recullen de les flors. No fan mel en un sentit tradicional. La mel es produeix a partir de l’emmagatzematge a llarg termini del nèctar, i els borinots no sobreviuen durant l’hivern. No obstant això, són capaços d'emmagatzemar els seus aliments en petites quantitats durant uns quants dies a la vegada a les cèl·lules semblants a la cera de la colònia. Per aquest motiu, els borinots de vegades són utilitzats pels humans com a pol·linitzadors, però no els productors de mel com molts pensen.

Bumblebee depredadors i amenaces

A causa de la seva mida relativament petita, els borinots són propensos a la depredació de diversos animals. Ocells , aranyes, vespes , i mosques depredaran els borinots individuals quan estiguin fora de menjar, mentre que els grans depredadors com el teixó pot desenterrar i consumir tota una colònia en qüestió de moments.

L’agulló pot ser una defensa formidable per a l’abella, sobretot quan són presents en gran quantitat. Això els ha permès prosperar durant milions d’anys. No obstant això, els borinots també s’enfronten a problemes significatius a llarg termini humà activitat i canvi climàtic.

Reproducció de borinots, nadons i vida útil

El borinot té una reproducció i un cicle de vida anuals complexos que giren al voltant de la salut de la colònia. El cicle anual comença a l’hivern, quan la reina comença a acumular prou greixos per hivernar durant els mesos més freds. En sortir a la primavera, procedirà a iniciar una nova colònia i produirà la seva primera descendència anual de les larves.

La matriarca produirà un cúmul de diversos ous alhora. Fecunda cada òvul individualment a partir dels espermatozoides emmagatzemats a l'espermàtica. També té la capacitat de triar exactament quins ous fertilitzar en funció de les necessitats de la colònia. Els ous fecundats poden esdevenir femelles regulars o més reines. Els ous no fecundats es convertiran en mascles, que surten al món i intenten aparellar-se. La matriarca intentarà suprimir les capacitats reproductives de les femelles, de manera que tindrà drets reproductius exclusius amb els mascles.

Un típic ou de borinot eclosiona en una larva després d’unes dues setmanes d’atenció acurada. La larva inicial passa per diverses etapes del seu desenvolupament. Cada etapa es coneix com a instar. Quan tinguin una setmana d’edat, les larves es produiran capolls per si mateixos i es poden convertir en adults madurs. Aquesta etapa de capoll es coneix com a pupa.

Si té èxit, la colònia prosperarà durant bona part dels mesos d’estiu. La matriarca continuarà creant ous nous, mentre que les abelles treballadores s’alimenten i tenen cura de la descendència posterior. No obstant això, durant la tardor, la major part de la colònia existent mor per causes naturals. Com que no sobreviuen a l’hivern, els borinots solen tenir cicles de vida molt curts. La majoria viuen només un mes o dos.

Població de borinots

Des de finals del segle XX, els científics han observat un fenomen curiós i alarmant: les poblacions de borinots semblen estar en declivi precipitat a tot el món. Tot i que és difícil d’obtenir xifres exactes de població, s’estima que el nombre de borinots ha baixat fins al 50% en algunes regions del món.

Algunes espècies estan en pitjor estat de forma que d’altres. Per exemple, es considera que el borinot cucut variable i el borinot pegat rovellat són en perill crític per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) Llista vermella. No obstant això, la majoria encara ho són vulnerable o bé menys preocupació .

No està del tot clar per què han baixat els números. L’ús de pesticides, la pèrdua d’hàbitat i les malalties s’han citat com a possibles causes. No obstant això, el canvi climàtic pot estar amplificant molt aquests problemes subjacents. Un estudi va assenyalar que el descens més gran de les poblacions de borinots es va produir a les regions amb els canvis climàtics més grans. A més d’abordar el canvi climàtic, l’eliminació de pesticides i la restauració de l’hàbitat podrien aturar parcialment el declivi del borinot.

Mostra els 74 animals que comencen per B

Articles D'Interès