Dofí mular

Classificació científica del dofí mular

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Cetacea
Família
Delphinidae
Gènere
Tursiops
Nom científic
Tursiops Truncatus

Estat de conservació del dofí mular:

Menor preocupació

Ubicació del dofí mular:

oceà

Dades sobre els dofins mulars

Presa principal
Peixos, Gambes, Calamars
Característica distintiva
Aletes dorsals grans i es comuniquen mitjançant xiulets
Habitat
Ports i badies càlides
Depredadors
Humà, taurons, orca
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Sota
Menjar preferit
Peix
Tipus
Mamífer
Eslògan
Estades en grups de 15 a 2.000 en nombre! '

Característiques físiques del dofí mular

Color
  • Gris clar
  • Gris fosc
Tipus de pell
Llis
Màxima velocitat
21 mph
Esperança de vida
20 - 35 anys
Pes
200 kg - 300 kg (440 lliures - 660 lliures)
Llargada
2,5 m - 4 m (8 peus - 13 peus)

El dofí mular és una de les espècies més intel·ligents de la natura



El dofí mular és una coneguda espècie de dofí que viu a tot el món i que és coneguda per la seva increïble intel·ligència. Els dofins mulars són una de les poques espècies que han demostrat l’autoconeixement i tenen un llenguatge parlat molt desenvolupat que els científics creuen que s’assembla molt a les comunicacions humanes.



Fets increïbles sobre els dofins mulars.

  • Els dofins mulars són tan intel·ligents que en alguns llocs han après a caçar amb humans. A la ciutat de Leguna, Brasil, han estatcooperant amb pescadors locals per caçar des del 1847!
  • Es creu que els dofins mulars tenen el record més llarg de totes les espècies no humanes.Els científics de la Universitat de Chicago van descobrir que els dofins poden reconèixer els xiulets dels seus companys després de ser separats durant més de 20 anys.
  • S’han observat dofins mularscanviar com es comuniquen a un 'llenguatge comú'quan es troben amb altres espècies de dofins.

Dofí mular Nom científic

El nom científic del dofí mular comú ésTursiops truncatus. Això es deriva de tursio, que descriu un peix que sembla un dofí. 'Ops' significa que el dofí té l'aspecte d'aquest peix, que va ser descrit per primera vegada per Plini, l'antic historiador romà. Truncatus descriu el bec curt de l’animal.

Altres noms del dofí són la marsopa mular, la marsopa comuna, la marsopa negra o la marsopa gris, tot i que no és en absolut una marsopa. Una marsopa és un altre mamífer aquàtic que es troba en una família completament diferent.

Classificació i taxonomia del dofí mular. Tipus de dofí mular

La taxonomia dels dofins mulars ha estat objecte de debat a la comunitat científica. Avui, la UICN (l'organització que determina si les espècies estan en perill) reconeix dues espècies de dofins mulars.



  • Dofí mular comú(Tursiops trunatus): el dofí mular més freqüent que es troba a les aigües temperades de tot el món.
  • Dofí mular indopacífic(Residus de Tursiops):Espècie que es troba a l’oceà Índic i a les aigües de la Xina i Austràlia, que té un color gris fosc i, generalment, és més petita que la del mular. Es va reconèixer per primera vegada com a espècie separada el 1998.

Finalment, el 2011 investigadors d’Austràlia van publicar investigacions sobre l’existència d’una tercera espècie de dofí mular. El van anomenar elDofí de Burrunan. L'espècie viu en una àrea geogràfica petita a prop de Melbourne i només 150 individus de l'espècie poden sobreviure.

Aspecte i comportament dels dofins mulars

El dofí mular creix fins a uns 3,5 m de llarg, tot i que els individus més petits poden tenir només 2 m de llarg. Pot pesar entre 300 i 1400 lliures (135 a 635 kg), i els mascles solen ser més grans que les femelles. De vegades pesen el doble. Els biòlegs creuen que això es deu al fet que les femelles maduren a una edat més primerenca, cosa que requereix molta energia. Els mascles continuen creixent fins que maduren.

El dofí mular té un cos robust, de color gris fosc a la part posterior i de color gris clar als laterals. El ventre és blanc o fins i tot una mica rosat, tot i que el color dels animals individuals pot variar des de gairebé negre fins a albí. Alguns dofins tenen el que sembla una capa sobre el cap, i les femelles més grans poden tenir panxes tacades.

El bec que dóna nom científic al dofí és de fet curt i en forma d’ampolla, i hi ha un solc entre el musell i el front del dofí. L’aleta de l’esquena de l’animal és a prop del seu centre. És ample a la part inferior i té la punta punxeguda.

Els dofins mulars neden amb beines. Aquestes beines solen tenir uns 15 dofins, però una beina pot variar des de només dos dofins fins a més de 1000 que s’uneixen breument. Els dofins fan servir l’ecolocalització per trobar menjar. Aquesta ecolocalització és tan precisa que no només pot indicar al dofí on es troba la presa, sinó la seva forma. De vegades, l’ecolocalització és tan poderosa que atordeix les preses. En altres ocasions, el dofí simplement escolta per trobar el seu menjar.

Els dofins mulars utilitzen un gran nombre de sons per comunicar-se entre ells, inclosos xiscles i xiulets. Hi ha un tipus d’oli al cap que ajuda a amplificar les ones sonores. Els dofins també utilitzen el seu cos per comunicar-se. Donar cops a la cua a l’aigua és sovint un senyal que l’animal s’enfada per alguna cosa. També es poden acariciar i acariciar mútuament i ajudar-se mútuament quan estan ferits.

Igual que els humans, els dofins mulars solen fer coses simplement per diversió. Passen per les ones de proa de les embarcacions o fins i tot surfeen i salten fora de l’aigua. De vegades, la seva curiositat els fa apropar-se als humans tan de prop que l’ésser humà pot arribar i tocar-los.

Hàbitat del dofí mular

Els dofins mulars es troben en aigües més càlides de tot el món. No es troben sovint a les regions polars. Viuen en estuaris on els rius es troben amb l’oceà, badies poc profundes i fins i tot rius d’aigua dolça i altres cossos d’aigua propers a la costa. Algunes beines també es poden trobar a alta mar en aigües profundes. Els dofins que viuen a la costa són més grans i més foscos que els que viuen a la costa i se sap que migren fins a 2600 milles en una temporada, mentre que es coneix que les beines de la costa migren durant els esdeveniments d’El Niño.



Dieta del dofí mular

Els dofins mulars mengen una gran varietat de marisc, inclosos peixos, gambes, crancs i calamars. Els encanta seguir els vaixells pesquers i agafar els peixos no desitjats que es llancen per la borda, tot i que això arrisca que el dofí s’enredi a les xarxes. Si el dofí no pot alliberar-se i sortir a buscar aire, s’ofegarà. Altres dofins poden resultar ferits mortalment si empassen ganxos de peix.

Tot i que els dofins mulars tenen dents, els fan servir per aferrar-se a les seves preses. No masteguen sinó que empassen preses senceres. Les beines de vegades s’uneixen per caçar.

Predadors i amenaces dels dofins mulars

Els principals depredadors i amenaces als dofins mulars són els humans i els taurons grans com els taurons toro i els taurons tigre. Tot i que els dofins mulars no se solen caçar deliberadament per menjar, es poden enredar a les grans xarxes de pesca. A més, s’enfronten a amenaces com la contaminació, els vessaments de petroli i el desenvolupament al voltant dels estuaris i zones que congreguen. Per exemple, els fertilitzants i contaminants alliberats a l’aigua esgoten l’aigua del seu oxigen i poden provocar floracions d’algues verinoses. Quan els dofins mengen els peixos que viuen en aquestes aigües contaminades, ells mateixos es posen malalts i de vegades moren. Només nedar a través d’aigües contaminades també fa que els dofins s’enfonsin.

Els taurons com el tauró tigre i el toro són especialment parcials als dofins més petits, inclosos els nadons i les femelles. No és estrany veure un dofí amb cicatrius per la picada d’un tauró. Els biòlegs creuen que sobreviuen gràcies a la seva grassa. També se sap que les ratlles maten els dofins mulars.

Reproducció de dofins mulars, nadons i vida útil

Com molts mamífers, la femella del dofí mular té un període d’estre, quan pot quedar embarassada. De vegades, un grup de mascles buscarà una femella que estigui preparada per aparellar-se, mentre que altres mascles persegueixen les femelles per separat. Realment no es queden junts després de l’aparellament i la major part de la cura dels fills la deixa la mare. Els dofins mulars són toros, les femelles són vaques i els seus nadons són vedells.

Les femelles són madures quan tenen entre cinc i deu anys, mentre que els mascles són madures quan tenen entre vuit i 13 anys. Tanmateix, com passa amb els humans, pot passar molt de temps que un dofí mular es mantingui sexualment madur i en realitat es reprodueix. Alguns, per exemple, en realitat no es reprodueixen fins als 20 anys.

Les femelles estan embarassades durant aproximadament un any i només tenen un vedell a la vegada. La mare ajuda el nadó a la superfície perquè pugui respirar primer. Alletarà el vedell durant uns 18 o 20 mesos i després tornarà a quedar embarassada després del deslletament. El vedell es queda amb la seva mare fins als cinc anys. Com passa amb els humans, els nadons amb dofins neixen tot l’any, però la majoria neixen durant els mesos d’estiu. Una femella de dofins mular pot donar a llum al llarg de la seva vida i un grup de femelles s’ajudaran a criar els vedells.

La vida mitjana d’un dofí mular salvatge és d’uns 25, mentre que un dofí en captivitat pot viure més de 50 anys. Les femelles tendeixen a viure més temps que els mascles, i el dofí més antic que es registra era una femella captiva que tenia 53 anys.

Població: quants dofins mulars queden?

Hi ha prop de 600.000 dofins mulars comuns a tot el món i el seu estat de conservació és LC o 'Menor preocupació'. L’animal està protegit per diversos acords, inclosos el Conveni sobre la conservació d’espècies migratòries d’animals salvatges, el Memoràndum d’entesa sobre la conservació del manatí i els petits cetacis d’Àfrica occidental i Macaronesia i la Llei de protecció dels mamífers marins dels Estats Units. 1972.

Tot i que el dofí mular comú es classifica com a 'menys preocupant', amb només 150 individus que es troben en una petita zona de la costa sud d'Austràlia, les espècies de dofí mular de Burrunan recentment identificades poden estar protegides en el futur.

Dades sobre els dofins mulars

Una orca i un dofí aparellant-se?

Quan un fals orca mascle i una femella de dofí mular s’aparellen, l’animal híbrid resultant s’anomena “wholphin”. Aquest aparellament és possible perquè, tot i que les falses orques tenen el terme comú 'balena' en el seu nom comú, en realitat estan més relacionades amb els dofins mulars. Tot i que s’han observat wholphins sobretot en captivitat, també s’han vist en estat salvatge.

Es creu que els dofins poden parlar el seu propi idioma.

Alguns científics fins i tot creuen que tenen un llenguatge, a diferència de les trucades i sons que fan altres ramats per advertir del perill o cridar l'atenció sobre els aliments. Però, quin tipus de llenguatge parla el dofí mular encara no s’ha desxifrat.

Una part de la dificultat per estudiar les comunicacions dels dofins mulars és que les seves característiques de freqüència són molt diferents de l’audició humana. El dofí mular és lluny de l'única espècie de dofí que ha observat el llenguatge. Per a una discussió més llarga, podeu llegir la nostra pàgina sobre dofins!

Com poden assentir els dofins mulars?

Una de les coses que fa que els dofins mulars siguin atractius per als humans és que pot moure el coll i fer moviments d’assentiment com si entengués el que s’està dient. Això es deu al fet que la majoria de les vèrtebres del coll no estan fusionades com en altres tipus de dofins.

Els dofins mular provenien d'un ... animal de la mida d'un gos a terra?

Fa milions d’anys, l’avantpassat del dofí era un animal de la mida d’un gos que caminava per terra. Amb el pas del temps, va adoptar un estil de vida totalment aquàtic i el seu cos es va transformar en forma de peix. Les seves potes posteriors van retrocedir, la seva cua va desenvolupar cops i les potes anteriors es van convertir en aletes. Va perdre les orelles externes i va desenvolupar una aleta a l'esquena. Les seves fosses nasals van migrar des de la part frontal de la cara fins a la part superior del cap, de manera que l’animal pot respirar sense haver d’aixecar tot el cap fora de l’aigua. La fossa nasal, que ara es diu forat de cop, es tanca automàticament quan el dofí se submergeix i s’obre automàticament quan surt a la superfície.

Els dofins mulars dormen apagant la meitat del cervell.

Durant molt de temps, la gent es va preguntar com podien dormir els dofins quan havien de sortir a l’aire cada minut més o menys. El descobriment sorprenent va ser que la meitat del seu cervell dorm mentre l’altra meitat es manté prou desperta com per permetre’ls aflorar, respirar i vigilar els depredadors i les amenaces. El seu cervell fa cicles entre les meitats del seu cervell descansant en períodes de dues hores perquè pugui descansar les dues meitats.

S'han observat dofins mulars que socialitzen i cooperen amb altres espècies

S'ha monitorat que els dofins neden juntament amb el mateix grup de falses orques en llocs que poden arribar a centenars de quilòmetres de distància. Les agrupacions no semblen ser trobades, sinó que les espècies socialitzen intencionadament i cacen de manera cooperativa en grans grups.

Altres exemples de dofins que cooperen amb altres espècies inclouen dofins que han après a caçar amb pescadors locals. El 2011, fins i tot els investigadors van descobrir que un grup de catxalots havia adoptat un dofí mular amb una deformitat de la columna vertebral.

Els dofins són utilitzats pels militars per la seva intel·ligència i ecolocalització avançades

Els dofins mulars són els principals animals utilitzats per la Marina dels Estats Units per al seu 'Programa de mamífers marins'. S'ha informat que el dofí mular és millor en qualsevol màquina per detectar mines. S’han utilitzat per a tasques que van des de la identificació de velles mines que van sobrar de la Segona Guerra Mundial, fins a la protecció de les armes nuclears a la costa de l’estat de Washington.

Mostra els 74 animals que comencen per B

Articles D'Interès