Civet africà

Classificació científica de Civet africà

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Eupleridae
Gènere
Civettictis
Nom científic
Civettictis civetta

Estat de conservació de la civeta africana:

Menor preocupació

Civet africà Ubicació:

Àfrica

Dades divertides sobre la civeta africana:

Secreta fins a 4 g de mesc cada setmana!

Fets de la civeta africana

Preses
Rosegadors, serps, granotes
Nom de jove
Pup
Comportament grupal
  • Solitari
Fet divertit
Secreta fins a 4 g de mesc cada setmana!
Mida estimada de la població
Abundant
Amenaça més gran
Pèrdua d’hàbitat
Característica més distintiva
Banda negra al voltant dels ulls
Període de gestació
60 - 70 dies
Habitat
Pluja tropical
Depredadors
Lleons, serps, lleopards
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
3
Estil de vida
  • Nocturn
Nom comú
Civet africà
Nombre d'espècies
1
Ubicació
a l’Àfrica subsahariana
Eslògan
Secreta fins a 4 g de mesc cada setmana!
Grup
Mamífer

Característiques físiques de la civeta africana

Color
  • Marró
  • Gris
  • Groc
  • Negre
  • Blanc
  • tan
Tipus de pell
Pell
Esperança de vida
15 - 20 anys
Pes
1,4 kg - 4,5 kg (3 lliures - 10 lliures)
Alçada
43cm - 71cm (17in - 28in)
Edat de maduresa sexual
11-12 mesos
Era del deslletament
De 8 a 10 setmanes

Classificació i evolució de la civeta africana

El civet africà és una gran espècie de civet que es troba a l’Àfrica subsahariana. El civet africà és l'únic membre que queda del seu grup genètic i es considera l'animal més gran del continent africà. Malgrat el seu aspecte i comportament semblants a un gat, els civets africans no són en absolut felins, sinó que, de fet, estan més relacionats amb altres petits carnívors, incloses les mosteles i les mangostes. El civet africà és molt conegut pel mesc que segrega per marcar el seu territori (anomenat Civetone), que s'ha utilitzat en la fabricació de perfums durant segles, i les seves sorprenents marques en blanc i negre, fan del civet africà un dels més fàcils Espècie de civet per identificar.



Anatomia i aparença de la civeta africana

Un dels trets més distintius de la civeta africana són les marques en blanc i negre de la pell i la cara gris, que juntament amb la banda negra que envolta els ulls donen a aquests animals un aspecte de mapache. La semblança només s’accentua pel fet que les potes posteriors de la civeta africana són força més llargues que les potes davanteres, cosa que fa que la seva postura sigui molt diferent a la d’una mangosta. La civeta africana adulta mitjana té una longitud del cos d’uns 70 cm i una cua gairebé de la mateixa longitud. Les potes de la civeta africana tenen cinc dígits cadascun amb urpes no retràctils per permetre que la civeta es pugui moure pels arbres amb més facilitat.



Distribució i hàbitat de la civeta africana

El civet africà es troba en una gran varietat d’hàbitats del continent africà, amb la seva àrea d’extensió de costa a costa a l’Àfrica subsahariana. Els civets africans es troben més sovint als boscos tropicals i selves i zones on hi ha molta vegetació densa per proporcionar cobertura i animals amb els quals es nodreix. Els civets africans no es troben mai a les zones àrides i sempre han d’estar en una zona amb una bona font d’aigua. Malgrat això, no és estrany que es trobin civets africans al llarg dels rius que condueixen a les regions més àrides. Són nedadors capaços i sovint passen el seu temps caçant i descansant als arbres i a terra.

Comportament i estil de vida de la civeta africana

El Civet africà és un animal solitari que només surt sota la coberta de la nit a caçar i agafar menjar. Aquests animals nocturns són principalment criatures que habiten arbres i que passen la major part de les hores de llum descansant a la seguretat dels arbres situats a dalt. Els civets africans solen ser més actius just després de la posta de sol, però solen caçar en zones que encara ofereixen molta cobertura. Malgrat ser en general criatures molt solitàries, se sap que el Civet africà es reuneix en grups de fins a 15 membres, especialment durant la temporada d'aparellament. També són animals molt territorials, marcant els seus límits amb l’olor alliberat per les seves glàndules perineals.



Cicles de vida i reproducció de la civeta africana

L’únic moment en què els civets africans semblen veure’s junts és quan s’aparellen. La femella africana Civet sol donar a llum fins a 4 cries després d’un període de gestació que dura un parell de mesos. La femella africana Civet fa el niu en un cau subterrani que ha estat excavat per un altre animal per criar amb seguretat les seves cries. A diferència de molts dels seus parents carnívors, els nadons Civet solen néixer força mòbils i amb el seu pelatge. Els nadons són alletats per la seva mare fins que són prou forts com per defensar-se per si mateixos. Els civets africans poden viure fins a 20 anys, tot i que poques vegades arriben a ser tan vells.

Dieta i presa de civet africà

Tot i que el civet africà és un mamífer carnívor, té una dieta molt variada que consisteix tant en matèria animal com vegetal. Animals petits com rosegadors, llangardaixos, serps i granotes constitueixen la majoria de la dieta de la civeta africana, juntament amb insectes, baies i fruits caiguts que troba al terra del bosc. El civet africà utilitza predominantment les dents i la boca per recollir menjar en lloc d’utilitzar les seves potes. Aquest mètode per menjar significa que el civet africà pot utilitzar les seves 40 dents afilades de manera efectiva per trencar la seva captura, i la forta mandíbula del civet africà fa que sigui més difícil intentar escapar del seu menjar.

Els depredadors i les amenaces dels civets africans

Tot i ser un depredador secret i relativament ferotge, la civeta africana és depredada per altres depredadors del seu entorn natural. Els grans gats depredadors són els depredadors més comuns de la civeta africana, inclosos els lleons i els lleopards, juntament amb els rèptils com les grans serps i cocodrils. Les poblacions de civet africà també estan amenaçades tant per la pèrdua d’hàbitat com per la desforestació, i han estat objecte de caçadors de trofeus en tot el continent. Una de les amenaces més grans per a la civeta africana és la manca del seu almizcle.



Dades i característiques interessants de Civet africà

El mesc segregat per les glàndules properes als òrgans reproductors de la civeta africana ha estat recollit pels humans durant centenars d’anys. En la seva forma concentrada, es diu que l’olor és bastant ofensiu per a les persones, però molt més agradable un cop diluït. Va ser aquest aroma el que es va convertir en un dels ingredients d’alguns dels perfums més cars del món (i va convertir el civet africà en un conegut animal africà). Se sap que els civets africans porten la malaltia de la ràbia, que es contrau a través del contacte amb un animal ja infectat. El civet africà també se sap que utilitza zones designades al voltant del seu territori, on pot anar al vàter.

Relació de civetes africans amb humans

Cada civet africà segrega fins a 4 g de mesc cada setmana, que normalment es recull dels civets africans a la natura. No obstant això, la captura i el manteniment de civets africans per al seu almesc no és desconegut i es diu que és una indústria increïblement cruel. Avui en dia, pocs perfums encara contenen almesc real de les glàndules d’una civeta africana, ja que molts olors actuals es reprodueixen fàcilment artificialment. Tot i que és un animal protegit però no en perill d’extinció, les poblacions de civet africà també han estat greument afectades pels caçadors humans, que cacen aquests petits carnívors per simplement afegir la seva pell al gabinet dels trofeus.

Estat i vida actuals de la conservació de la civeta africana

Avui, la civeta africana està amenaçada per la desforestació i, per tant, la pèrdua dràstica de bona part del seu hàbitat natural. El principal motiu d’aquesta desforestació tan extensa a la zona és la tala o la neteja del terreny per deixar lloc a les plantacions d’oli de palma. La civeta africana figura com a mínim preocupant, cosa que significa que hi ha poca amenaça en aquest moment que la civeta africana s’extingirà en un futur proper.

Mostra els 57 animals que comencen per A

Com es diu Civet africà a ...
AlemanyPardelroller
AnglèsCivet de palmera africana
FinèsPalmera africana
FrancèsCivet de palmera africana
NeerlandèsPardelroller
AnglèsRotlles de palma africana
TurcCivet de palmera africana
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers
  8. Sobre els civets africans, disponible aquí: http://www.robinsonlibrary.com/science/zoology/mammals/carnivora/civet.htm
  9. Glàndules d'aroma Civet, disponible aquí: http://thewebsiteofeverything.com/animals/mammals/Carnivora/Viverridae/Civettictis/Civettictis-civetta.html
  10. African Civet Benhaviour, disponible aquí: http://www.wildlifesafari.info/african_civet.html
  11. The African Civet, disponible aquí: http://www.predatorconservation.com/civet.htm

Articles D'Interès