Elefant africà de matoll

Classificació científica de l'elefant africà de Bush

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Proboscidea
Família
Elephantidae
Gènere
Loxodonta
Nom científic
Loxodonta africana africana

Estat de conservació de l’elefant de mata africana:

Gairebé amenaçat

Ubicació de l’elefant de mata africana:

Àfrica

Dades divertides sobre l’elefant africà de Bush:

Pot beure fins a 50 litres al dia.

Dades sobre l’elefant de Bush africà

Preses
Herba, fruita, arrels
Nom de jove
Vedell
Comportament grupal
  • Ramat
Fet divertit
Pot beure fins a 50 litres al dia.
Mida estimada de la població
300,000
Amenaça més gran
La caça furtiva i la pèrdua d’hàbitat
Característica més distintiva
Orelles grans i arrodonides
Altres noms)
Elefant africà
Període de gestació
20 - 24 mesos
Habitat
Boscos, sabanes i planes inundables
Depredadors
Humà, Lleó, Hiena
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Diürn
Nom comú
Elefant africà de matoll
Nombre d'espècies
1
Ubicació
Àfrica central i meridional
Eslògan
Pot beure fins a 50 litres al dia
Grup
Mamífer

Característiques físiques de l’elefant de mata africana

Color
  • Marró
  • Gris
Tipus de pell
Cuir
Màxima velocitat
25 mph
Esperança de vida
60 - 70 anys
Pes
3.600 kg - 5.400 kg (7.900 lliures - 12.000 lliures)
Alçada
3 m - 3,5 m (10 peus - 12 peus)
Edat de maduresa sexual
11 - 20 anys
Era del deslletament
6 - 18 mesos

Classificació i evolució dels elefants de mata africana

L’elefant africà de Bush és l’ésser viu més gran de la terra actual, amb alguns individus que creixen fins a pesar més de 6 tones. Es creu que l’elefant porta el nom de la paraula grega que significa ivori, cosa que significa que els elefants rebien el nom dels seus ullals únicament llargs. Tot i que molts dels avantpassats de l'elefant africà de Bush es van extingir durant l'última era glacial (inclòs el mamut llanut), en l'actualitat queden tres espècies diferents d'elefants que són l'elefant asiàtic (dels quals hi ha diverses subespècies) ), l’elefant africà Bush i l’elefant africà del bosc. Tot i que aquestes dues espècies d’elefants són molt similars, l’elefant africà de Bush es considera generalment més gran que l’elefant africà del bosc, que té les orelles més rodones i els ullals més rectes.



Anatomia i aparença de l’elefant de mata africana

L’Elefant Africà de Bush és el mamífer terrestre més gran conegut de la Terra, amb un elefant africà masculí de fins a 3,5 metres d’alçada i les femelles lleugerament més petites a uns 3 metres d’alçada. El cos dels elefants africans de matolls també pot arribar a fer entre 6 i 7 metres de llargada. Els ullals d’un elefant africà de mata poden arribar a tenir una longitud de gairebé 2,5 metres i generalment pesen entre 50 i 100 lliures, aproximadament el mateix que un humà adult petit. Els elefants africans de mata tenen quatre dents molars que pesen aproximadament 5,0 kg i mesuren aproximadament 12 polzades de llarg. A mesura que el parell frontal de molars a la boca de l’elefant africà de Bush esgota i cau en trossos, el parell posterior es desplaça cap endavant i apareixen dos molars nous a la part posterior de la boca de l’elefant africà de Bush. Els elefants arbustius africans reemplacen les dents sis vegades durant la seva vida, però quan l’elefant africà té entre 40 i 60 anys, ja no té dents i probablement morirà de fam, que és tristament una causa habitual de mort dels elefants a l’Àfrica desert.



Distribució i hàbitat de l’elefant de mata africana

Tot i que el rang històric dels seus avantpassats oscil·lava fins al cercle polar àrtic, avui l’elefant africà de Bush es troba principalment al centre i sud d’Àfrica en ramats nòmades que vaguen per les planes i els prats africans pasturant per menjar i buscant clots d’aigua. A diferència de l’elefant africà de bosc lleugerament més petit, l’elefant africà de matolls habita a les planes herbàcies i arbustives de sabana del continent africà en grups que contenen mares i els seus vedells. En general, els ramats d'elefants africans de Bush contenen al voltant de 10 individus, però no és estrany que grups familiars s'uneixin, formant un clan que pot contenir més de 1.000 elefants. Aquest estil de vida molt social significa que els elefants africans de Bush són menys vulnerables a les planes africanes obertes.

Comportament i estil de vida de l’elefant africà de Bush

L’elefant africà de Bush no només és un mamífer increïblement sociable, sinó que també és molt actiu. Els elefants africans arbustius són animals nòmades, cosa que significa que estan constantment en moviment per buscar menjar, de manera que moure’s dins d’aquests ramats familiars els permet tenir una major protecció tant contra els depredadors com contra els elements. El tronc de l’elefant africà de mata és un dels seus trets més distintius i aquest nas molt llarg no només és prou flexible per recollir i manipular aliments, sinó que també pot recollir aigua. El seu tronc, juntament amb els seus ullals, també es poden utilitzar per defensar-se dels depredadors com els lleons i per lluitar amb altres elefants africans de matolls durant la temporada d'aparellament. També es considera que els elefants africans africans són animals molt intel·ligents i emocionals que presenten comportaments que inclouen donar i rebre amor, cuidar profundament els joves i lamentar parents morts.



Cicles de reproducció i vida de l’elefant africà de Bush

Els elefants africans arbustius tendeixen a viure una vida relativament llarga, amb una durada mitjana de vida entre els 60 i els 70 anys, els elefants africans arbustius femenins arriben a la maduresa sexual (es poden reproduir) després de 10 o 11 anys, però es creu que són els més fèrtils entre els de 25 a 45 anys. No obstant això, els elefants masculins africans no solen arribar a la maduresa sexual fins als 20 anys. Després de l'aparellament i un període de gestació de fins a 2 anys, la femella elefant africà de Bush dóna a llum un sol vedell (es coneixen bessons però són extremadament rars). El vedell de l'elefant africà de Bush es manté durant dos anys, però romandrà sota la guia i la protecció del ramat fins que tingui l'edat suficient per mantenir-se (al voltant dels 6 anys). És en aquest punt que començaran a créixer els ullals de la vedella de l’Elefant de Bush africà.

Dieta i presa d'elefants d'arbustos africans

Tot i la seva immensa mida, l'elefant africà de Bush és un mamífer herbívor que significa que sobreviu amb una dieta que consisteix únicament en plantes i matèria vegetal. El gruix de la dieta de l’elefant africà de Bush es compon de fulles i branques que s’eliminen dels arbres i els arbustos mitjançant el seu tronc. L’elefant africà de pastura també pastura de fruits i herbes i utilitza els seus immensos ullals per cavar arrels a terra i per despullar l’escorça dels arbres. Els aliments s’introdueixen a la boca mitjançant el tronc, i les dents grans i planes de l’elefant africà de Bush són l’eina perfecta per moldre la vegetació i enderrocar les plantes per poder-les digerir més fàcilment.

Depredadors i amenaces dels elefants de mata africana

L'elefant africà de Bush no té depredadors naturals reals que puguin amenaçar la seva supervivència, principalment per la seva gran grandària i pel fet que els elefants africans de Bush solen romandre dins de la seguretat del ramat. Els elefants africans de mata africana són els gegants pacífics d’Àfrica i es poden veure convivint al desert africà amb altres grans mamífers i ocells, sense problemes. Al món animal, els lleons i les hienes de tant en tant poden ser capaços d’escollir un jove elefant africà de Bush que s’ha separat de la seva mare i que també se sap que ataca els adults vells i malalts i, per tant, més vulnerables. Els éssers humans que capturen els elefants africans de Bush pels seus ullals de marfil són l’amenaça més gran per a la seva supervivència, juntament amb la pèrdua d’hàbitat a tot el continent.



Dades i característiques interessants de l’elefant africà de l’arbust

A principis del segle XIX, la història de l’elefant africà de Bush era molt diferent, ja que es creia que rondaven el continent africà fins a cinc milions d’individus. Tanmateix, a causa de l’augment de la demanda d’ivori, es creu que la població africana d’elefants Bush va caure fins al 85% en algunes zones. Alguns diuen que les grans orelles de l’elefant africà de Bush tenen una forma semblant a l’Àfrica, però aquestes grans solapes de pell no són només per a l’oïda, sinó que són una eina vital per mantenir l’elefant fresc en la calor africana. Com molts dels herbívors que es troben a tot Àfrica, els vedells poden caminar al néixer per maximitzar les seves possibilitats de supervivència. Un elefant africà adult de matolls pot beure fins a 50 litres d’aigua cada dia i és capaç d’emportar-se 1,5 litres d’aigua als seus baguls alhora.

Relació d'elefants africans de Bush amb humans

Lamentablement, a causa d'un augment de l'interès exterior per Àfrica i les seves meravelles exòtiques (sobretot cap a mitjan segle XX), la població d'elefants africans de Bush va experimentar un declivi devastador cap a l'extinció. Després d'haver estat brutalment assassinat pels caçadors furtius durant anys pel seu marfil, els elefants africans de Bush havien desaparegut de gran part del seu hàbitat natal. El 1989 es va establir una prohibició mundial de caça d'ivori d'elefants, després que les poblacions havien caigut tan dràsticament a tot el continent. A les zones centrals i del nord d’Àfrica, l’elefant africà de Bush ara és escàs i confinat a les àrees protegides i, tot i que la història és similar al sud, es creu que les poblacions d’elefants sud-africans funcionen millor amb uns 300.000 individus de la regió.

Estat i conservació de la vida de l’elefant africà de l’arbust

Avui, tot i que es recupera, les poblacions d’elefants africans de Bush continuen amenaçades per l’augment dels nivells de caça furtiva il·legal i la destrucció d’hàbitats. La deforestació al territori de l’elefant africà de Bush significa que els elefants africans de Bush perden tant el menjar com el refugi, cosa que els fa més vulnerables a la natura. Malgrat la prohibició, els elefants africans també estan constantment amenaçats pels caçadors furtius que cacen els elefants pels seus ullals de marfil.

Mostra els 57 animals que comencen per A

Com es diu elefant africà de Bush a ...
BúlgarL’elefant de la sabana africana
TxecElefant africà
DanèsElefant de sabana africana
AlemanyElefant africà
AnglèsElefant Savannah, Elefant Bush
EspanyolElefant africà de sabana
FrancèsElefant africà
FinèsSavanninorsu
CroataElefant africà
HongarèsTelèfon africà
JaponèsElefant africà
NeerlandèsElefant africà
PolonèsElefant africà
PortuguèsElefant, Elefant-africà
SuecElefant africà
TurcAfrika fili
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers
  8. Classificació dels elefants africans, disponible aquí: http://science.jrank.org/pages/2427/Elephant.html
  9. Evolució dels elefants, disponible aquí: http://www.buzzle.com/articles/evolution-of-elephants.html
  10. Elephant Intelligence, disponible aquí: http://www.suite101.com/content/elephant-evolution-and-intelligence-a167231
  11. Informació sobre els elefants africans, disponible aquí: http://wwf.panda.org/what_we_do/endangered_species/elephants/african_elephants/
  12. Sobre els elefants africans de Bush, disponible aquí: http://www.nature.org/animals/mammals/animals/elephant.html

Articles D'Interès