Xerus

Classificació Científica Xerus

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Rodentia
Família
Sciuridae
Gènere
Xerus

Estat de conservació de Xerus:

Menor preocupació

Ubicació de Xerus:

Àfrica

Dades divertides de Xerus:

Els Xerus utilitzen la seva esponjosa cua com a ombra del sol a la sabana africana.

Dades de Xerus

Preses
Insectes, fulles, llavors, fruits secs
Nom de jove
Cachorros
Comportament grupal
  • social
Fet divertit
Els Xerus utilitzen la seva esponjosa cua com a ombra del sol a la sabana africana.
Característica més distintiva
Llarga cua blanca
Període de gestació
48 dies
Habitat
Savanes, prats, deserts
Depredadors
Xacals, serps, sargantanes
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
1-3
Estil de vida
  • Diürn
Nom comú
Esquirol de terra africà
Nombre d'espècies
4
Ubicació
Àfrica Sub-Sahariana
Eslògan
Esquirol que viu als caus d'Àfrica.
Grup
Mamífer

Característiques físiques de Xerus

Color
  • Marró
  • xarxa
  • Blanc
Tipus de pell
Cabell
Esperança de vida
Desconegut en estat salvatge, 11,5 anys de captivitat
Pes
14 oz-22 oz
Llargada
17 a 18 polzades
Edat de maduresa sexual
8 mesos
Era del deslletament
52 dies

Un Xerus utilitza la seva esponjosa cua com a ombra de la llum solar a Àfrica.



Xerus erythropus, que es coneix comunament com a esquirol de terra africà i és originari d'Àfrica. Tenen els cabells gruixuts i curts i se sap que són animals socials. Poden sobreviure en captivitat durant uns 11,5 anys.



Els mascles i les femelles viuen en grups separats i s’ajunten per aparellar-se, després els nadons viuen amb les seves mares en el grup de les femelles.
El Xerus té quatre subespècies: esquirol terra capa, esquirol terreny ratllat, esquirol terreny de muntanya i esquirol terreny sense ratlles.

Aquests animals són diürns i se sol conèixer que són herbívors a la natura i solen menjar fruits secs, arrels i llavors. No obstant això, de vegades també mengen ous i altres animals petits.



5 Dades sorprenents de Xerus

  • Als Xerus masculins madurs els agrada formar els seus propis grups, que són separats de les femelles. Aquests grups solen estar formats per uns 20 membres cadascun.
  • No se sap que aquests esquirols amaguen el menjar com altres esquirols. En lloc d’això, surten diàriament a buscar aliments i no mantenen l’emmagatzematge constant.
  • No viuen als arbres, creant hàbitats més còmodes als caus del desert.
  • Aquests esquirols s’aparellen durant tot l’any, més que no pas durant una sola temporada. Els mascles i les femelles tenen múltiples parelles d’aparellament.
  • Les femelles Xerus viuen en grups d'un a quatre amb els seus nadons, també coneguts com a cadells.

Nom científic de Xerus

Conegudes comunament com a Xerus, aquestes criatures passen pel nom científic de Xerus erythropus i pertanyen a la família Sciuridae i phylum Chordate. Provenen de la classe dels animals Mammalia.

El Xerus té quatre subespècies. El primer, l’esquirol de terra del cap (nom científic: Xerus inauris), viu principalment a Sud-àfrica, Botswana i Namíbia, buscant zones més seques per cridar-se a casa. L’esquirol terrestre ratllat (nom científic: Xerus erythropus), però, es troba principalment a la zona sud-oest del Marroc, Mauritània i Senegal.

L'esquirol terrestre de muntanya (nom científic: Xerus Princeps) viu a la regió occidental de Sud-àfrica i Namíbia, així com al costat sud-oest d'Angola. Finalment, l’esquirol terrestre sense ratlles (nom científic: Xerus rutilus) es pot trobar a les praderies, boscos i zones rocoses de les zones nord-orientals del Sudan i Tanzània.



Aspecte i comportament de Xerus

Aquests esquirols estan coberts de pell de cap a peus, que sovint és el color marró clar del sòl. Tot i així, també es pot trobar en pells de color gris vermellós o gris groguenc. No obstant això, els seus peus tenen un pèl relativament menor que la resta del cos. Tot i que els coixinets dels peus tenen un cabell mínim o nul, el propi peu té una mica de cabell.

En el cas de l’esquirol terrestre ratllat, el cos presenta una franja blanca que recorre els dos costats i les espatlles. La cua sol ser plana i té una tonalitat més fosca que la pell del cos. Les orelles de l’animal solen ser petites i les urpes són llargues i corbes. Tot i això, aquestes urpes no permeten que la criatura pugi als arbres.

La seva alçada pot variar entre 17 i 18 polzades, excloent la cua. La cua fa aproximadament 7,5 a 10,2 polzades de llarg, cosa que la fa aproximadament un terç de la longitud completa del Xerus. Tot i això, la mida de l’esquirol depèn generalment i sobretot de la subespècie en qüestió, ja que les quatre podrien tenir algunes diferències.

Solen pesar unes 14 unces. Aquests esquirols utilitzen la cua com a protecció contra la calor abrasadora.

Se sap que el Xerus és un animal social que viu en grups. Els mascles adults formen els seus grups que tenen entre 19 i 20 membres cadascun. Les femelles, en canvi, solen viure en un grup d’un a quatre juntament amb la seva descendència.

Primer pla de Xerus menjant una llavor
Primer pla de Xerus menjant una llavor

Xerus Habitat

Se sap que els Xerus viuen en zones obertes, especialment boscoses, desèrtiques o pastures . Tot i això, es poden trobar a tot Àfrica. Una de les subespècies arriba fins i tot a les seves zones rocoses, incloses les muntanyes.
Tot i que són terrestres, els seus hàbits diürns els permeten explorar gran part de la zona on resideixen per menjar.

Tot i que se sap que molts altres esquirols i animals similars viuen als arbres, en canvi, Xerus fa la seva llar als caus. Per trobar algun d’aquests animals en estat salvatge, consulteu algunes zones del desert a Sud-àfrica, Namíbia, Lesotho i Botswana. No se sap que els esquirols migren, de manera que les probabilitats de veure’n són bastant elevades.

Dieta Xerus

Xerus sopa en una gran varietat d’aliments com fruits secs, arrels i llavors. L'esquirol de terra del cap també li agrada especialment els arbusts i els bulbs. També consumiran ñames, cotó, mandioca, cacauets i moniatos quan els trobin. Tot i que el Xerus és principalment un herbívor, hi ha diverses fonts de proteïnes basades en animals que buscaran durant els seus viatges diürns per menjar. Quan estigui disponible i sigui necessari, la seva dieta també constarà d’insectes, ous i animals petits (en petites quantitats).

Xerus depredadors i amenaces

Com tots els altres animals, Xerus també menja i és menjat per altres éssers vius, que es mantenen a la cadena alimentària. La major amenaça per a la vida de Xerus és la xacal , tot i que el xacal d’esquena negra el busca més. Xerus també és perseguit per serps , sargantanes , i el sumador de full.

Se sap que Xerus és un animal ràpid, que és necessari per vèncer als animals que els depreda. Tanmateix, no està clar la rapidesa amb què es poden moure, ja que els seus sprints ràpids solen ser de curta durada.

En un altre front, les activitats industrials que duen a terme els humans també representen una amenaça per a la vida de Xerus, ja que pot conduir a la degeneració del seu hàbitat natural. La població de Xerus és nombrosa a tot el món i la UICN l'ha declarat 'no extingida'.

Reproducció de Xerus, nadons i vida útil

No es coneix cap període de reproducció en el cas de Xerus. Tanmateix, el mascle i la femella Xerus s’aparellen durant tot l’any tot i tenir només parelles de parella. Es diu que de vegades paren fins a juliol i octubre. El període de gestació a Xerus és d’uns 48 dies després dels quals els joves són deslletats durant uns 52 dies.

Les femelles Xerus aconsegueixen la maduresa sexual als 10 mesos d’edat, mentre que la maduresa sexual en els homes sol passar quan tenen vuit mesos. La femella Xerus es pot reproduir durant tot l'any, però molt poques d'elles produeixen més d'un poc anualment. Normalment, les femelles produeixen aproximadament d’un a tres nadons per ventrada.

Els nadons que es diuen cadells neixen sense pèl, amb els ulls tancats. Se sap que obren els ulls al voltant dels 35 dies d’edat i són atesos per les seves mares durant uns 45 dies. Se sap que les cries arriben a l'edat adulta al voltant de 150 a 153 dies.

Mentre està en captivitat, els Xerus poden sobreviure fins a 11,5 anys, però no es coneixen registres de la seva vida útil en estat salvatge.

Població Xerus

Se sap molt poc sobre la població d’aquests animals. Tanmateix, hi ha prou esquirols terrestres africans i IUCN els ha declarat com 'no extingits'.

Mostra els 2 animals que comencen per X

Articles D'Interès