Wombat

Classificació científica de Wombat

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Diprotodòncia
Família
Vombatidae
Gènere
Volemys
Nom científic
Esquizòfil

Estat de conservació de Wombat:

En perill d’extinció

Ubicació de Wombat:

Oceania

Fets de Wombat

Presa principal
Herba, arbusts, arrels
Habitat
Bosc i arbust costaner
Depredadors
Dingo, Fox, gossos salvatges
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Herba
Tipus
Mamífer
Eslògan
Passa la major part del dia sota terra!

Característiques físiques de Wombat

Color
  • Marró
  • Gris
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
25 mph
Esperança de vida
20-26 anys
Pes
20-35 kg (44-77 lliures)

Els wombats tenen caca en forma de cub que utilitzen per marcar els seus territoris.



Els wombats són petits animals vegetarians que només viuen a Austràlia i Tasmània. Són marsupials, el que significa que porten els seus nadons en una bossa després de néixer. Els wombats són excel·lents excavadors i creen túnels i caus per viure-hi. El seu sistema digestiu és tan lent que pot trigar fins a dues setmanes a digerir els seus aliments. Tot i que els wombats semblen objectius fàcils, tenen dorsals difícils que poden utilitzar per evitar que els depredadors se’ls mengin.



5 Fets de Wombat

• Els wombats viuen en caus subterranis que excaven ells mateixos

• Als bebès Wombat els agrada jugar i passaran molt de temps i energia divertint-se

• Alguns wombats poden passar setmanes, o fins i tot mesos, sense beure mai aigua

• Els australians celebren el dia de Wombat cada 22 d’octubre en honor d’aquests animals

• Els vombats joves viuen a les bosses de la seva mare durant uns sis mesos

Nom científic de Wombat

La paraula 'wombat' prové del nom aborigen australià per a aquests animals, ja sigui 'vomat' o 'wombac', que es va convertir en 'wombat' en anglès. Tres espècies de wombats viuen a Austràlia i Tasmània. Aquests són el wombat comú, el wombat de nas pelut del Nord i el wombat de nas pelut del Sud.

El nom científic del wombat comú és Vombatus ursinus. La paraula 'Vombatus' significa 'wombat' i 'ursinus' significa 'ós'. El wombat de nas pelut del nord és el Lasiorhinus krefftii i el wombat de nas pelut del sud és el Lasiorhinus latifrons. 'Lasio' significa pelut i 'rinus' significa nas, que s'utilitza per descriure aquests wombats amb pèl al nas. 'Krefftii' es basa en Gerard Krefft, que va ser el director del Museu Australià durant 10 anys, des del 1864 fins al 1874. El terme 'latifrons' significa pit ample o front ampli.



Aspecte i comportament de Wombat

Els wombats tenen un aspecte resistent i pesat, que semblen uns ossos petits, grisos, marrons o marrons. Tenen una pell curta i densa i prou llarga per proporcionar-los certa protecció, però prou curta per no omplir-se de males herbes i brutícia. Les seves orelles triangulars s’aixequen del cap i tenen les cues petites.

Aquests animals tenen potes curtes i poderoses que tenen unes urpes grosses i pesades que els wombats poden utilitzar per excavar. Són marsupials, de manera que les femelles tenen bosses en les quals crien els seus nadons, però les bosses estan orientades cap enrere, cap a la cua, de manera que els nadons no queden embrutats de terra ja que les seves mares caven túnels i forats.

Els wombats mesuren de 80 a 129 cm de llarg i pesen entre 14,5 i 36,29 kg. Això té aproximadament el mateix pes que un Labrador retriever adult, però en cames curtes que fan que un wombat no es posi més alt que els genolls d’una persona adulta. El wombat més gran mai registrat pesava 40 kg, aproximadament el mateix pes que un vedell acabat de néixer. Vivia en un parc de vida salvatge a Austràlia i era conegut com a 'Patrick'.

Els wombats comuns normalment viuen sols en caus individuals. Els wombats de nas pelut poden compartir un gran caus amb altres persones del seu tipus. Aquests caus poden fer gairebé 30 m de llarg, amb fins a 20 entrades. Un grup de wombats s’anomena màfia o colònia.

Normalment tímids, els wombats són nocturns. És possible que els humans visquin a la mateixa zona i, tot i això, mai no vegin un wombat, ja que aquests animals solen amagar-se del perill. Malgrat la seva timidesa, poden arribar a ser molt agressius en algunes situacions, especialment al moment de la cria, quan es mossegaran i es ratllaran. Els combats reals són rars, però, i normalment el vombat que perd una baralla marxarà en lloc de lluitar fins que es lesioni.

Els wombats tenen una capa gruixuda de cartílag que cobreix els seus extrems posteriors. Si un depredador intenta atacar un wombat, es dirigirà cap al seu cau deixant només la seva part posterior perquè el depredador pugui atacar. L’animal atacant sol ser incapaç de mossegar aquest dur cartílag, de manera que el wombat s’escapa del perill. El wombat també pot utilitzar les seves potes posteriors per xutar contra el depredador, sovint ferint-lo amb les pesades urpes posteriors.

Wombat de peu a la gespa

Wombat Hàbitat

Els wombats només viuen a Austràlia o Tasmània. La seva extensió es limita a seccions del sud-est d’Austràlia al llarg de la costa, més Tasmania i l’illa de Flinders. Abans cobrien més territori, però els conflictes amb humans i les lluites mediambientals han provocat una reducció del nombre i del territori. Els wombats es poden trobar vivint en zones obertes tant a les muntanyes com a les terres planes, sempre que hi hagi prou espai obert perquè puguin cavar els seus caus.

Els vombats nocturns dormen al dia durant els seus caus i surten a la nit per alimentar-se. Com que són nocturns, els wombats poques vegades són vistos pels humans. Els seus caus són molestos per als ramaders, ja que poden causar lesions al bestiar i, per tant, els ramaders que descobreixen wombats a la seva terra poden intentar desfer-se’n.

Dieta Wombat

Els wombats són vegetarians que mengen la majoria de les diferents plantes que creixen als seus territoris. Això inclou herba de llança, tuss de neu, herbes, arrels, arbres, arbusts, fongs com bolets, escorça, arbustos, molsa, plantes de marxa i fulles. Prefereixen les plantes joves tendres, però menjaran gairebé qualsevol cosa quan ho trobin, incloses les verdures cultivades pels humans. Si hi ha sequera, els wombats cavaran entre les herbes per arribar a les arrels per menjar.

Els wombats necessiten menys menjar que altres animals de la mateixa mida perquè tenen un metabolisme molt lent. Això significa que no han de passar tant de temps buscant menjar, cosa que els permet conservar l’energia. També han desenvolupat la capacitat de passar fins a dues setmanes digerint els seus aliments, donant temps al seu cos per extreure el màxim nombre de nutrients dels aliments que mengen.

Com que viuen en un clima molt sec, els wombats de nas pelut estan adaptats a anar durant llargs períodes sense necessitat de beure aigua. Satisfan la major part de les seves necessitats d’aigua amb l’aigua que obtenen de les plantes i de la rosada. Els wombats comuns buscaran aigua per beure. Tots els wombats gaudeixen bevent després que plogui i buscaran tolls i piscines.



Wombat depredadors i amenaces

Els wombats són caçats per diversos depredadors, inclosos dingos , guineus , i Diables de Tasmània . Els wombats joves també són depredats per àguiles i mussols . En moltes àrees, gossos mata els wombats. Els éssers humans són una de les amenaces més grans per als wombats, ja que molta gent els usa com a plagues o varmints i els caçarà, atraparà i enverinarà per desfer-se’n. Tot i que ara els wombats estan protegits a la major part del seu territori, les zones segueixen sent on són assassinats habitualment per persones.

Altres animals també competeixen amb els wombats pels pocs recursos disponibles a les zones on viuen. Conills , ovelles , i ramat tots són animals que van ser introduïts pels humans i que ara expulsen els wombats dels seus territoris naturals. No només mengen els mateixos aliments, sinó que els conills es traslladaran a les cavernes de wombat si poden, i el bestiar destrueix les caixes si les trepitgen.

La fam mata molts wombats, especialment en anys secs. Una altra greu amenaça per als wombats és la presència de carreteres. Els wombats són assassinats habitualment pels cotxes a la nit, ja que poden ser difícils de detectar a les fosques. Cada any es maten centenars, tant d’adults com de nadons.

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) indica que el wombat comú és un animal que menys preocupa (LC), és a dir, en aquest moment no existeix cap preocupació per la seva extinció. El wombat de nas pelut del sud també apareix com a menys preocupant. Tanmateix, es considera que el vombat de morro del nord està en perill crític, amb només uns 500 que sobreviuen en estat salvatge.

Reproducció, nadons i vida útil de Wombat

Els wombats solen ser madurs i poden tenir bebès als dos anys d’edat. No tenen una temporada de reproducció específica. Quan una femella estigui preparada per reproduir-se, escamparà els seus cubs de caca per la zona on viu. Aquests cubs tenen feromones que indiquen que està preparada per a qualsevol mascle de la zona. La parella es reunirà per reproduir-se, però després es separaran i la mare criarà el bebè, anomenat joey, per ella mateixa.

El wombat és un marsupial, el que significa que les femelles tenen bosses on transporten els seus bebès un cop neixen. El temps de gestació és de 20 a 22 dies i normalment només produeix un sol joey. Quan neix el bebè, és petit, desemparat, cec i té la mida d’una gelea. No pot sobreviure tot sol. Després del naixement, el joey es dirigeix ​​cap a la bossa de la seva mare i s’enfila a l’interior, on romandrà fins a sis mesos. En aquest moment, està llest per emergir i comença a explorar el món, però tornarà a pujar a la bossa per seguretat o comoditat i es quedarà amb la seva mare un any més.

És habitual que els wombats visquin de 5 a 20 anys en llibertat, tot i que se sap que els wombats en captivitat tenen fins a 30 anys. Sovint els wombats salvatges són víctimes de depredadors, malalties, inanició o són atropellats pels cotxes quan intenten creuar la carretera de nit.

Població Wombat

Es desconeix el nombre de wombats que viuen en estat salvatge. Els wombats comuns es consideren abundants, però no hi ha estimacions actuals sobre quants n’hi ha. L’espècie està classificada com a la que menys preocupa, és a dir, sembla que el seu nombre és suficient per mantenir-les.

Les estimacions del nombre de wombats de nas pelut del sud suposen que la seva població se situa entre els 100.000 i els 300.000. També s’enumeren com a espècies que menys preocupen. És més conegut el nombre de wombats de nas pelut del Nord, ja que viuen en una petita zona salvatge al sud-est d’Austràlia. A causa dels esforços de conservació, aquesta espècie està augmentant, però encara n’hi ha menys de 500 i es continuen considerant com en perill crític .

Mostra els 33 animals que comencen per W

Articles D'Interès