Goril·la de les terres baixes occidentals

Classificació científica del goril·la de les terres baixes occidentals

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
primats
Família
Homínids
Gènere
Goril·la
Nom científic
Gorilla gorilla gorilla

Estat de conservació del goril·la de les terres baixes occidentals:

En perill crític

Localització del goril·la de les terres baixes occidentals:

Àfrica

Dades del goril·la de les terres baixes occidentals

Presa principal
Fulles, fruites, flors
Habitat
Selva tropical i densa selva
Depredadors
Humà, lleopard, cocodril
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Tropa
Menjar preferit
Fulles
Tipus
Mamífer
Eslògan
Un dels grans simis!

Característiques físiques del goril·la de les terres baixes occidentals

Color
  • Gris
  • Negre
Tipus de pell
Cabell
Màxima velocitat
25 mph
Esperança de vida
35 - 50 anys
Pes
100 kg - 200 kg (220 lliures - 440 lliures)
Alçada
1,4 m - 1,7 m (4,7 peus - 5,5 peus)

'El goril·la occidental de les terres baixes s’ha observat utilitzant eines bàsiques en estat salvatge per tal de recollir els aliments amb més eficàcia'



El goril·la occidental de les terres baixes és un animal intel·ligent que comparteix el 98% del seu ADN amb el de els éssers humans . Tot i això, malgrat les nostres similituds, hi ha moltes diferències entre els humans i aquests goril·les. El nom científic del goril·la occidental de les terres baixes és goril·la goril·la goril·la, i pesa entre 220 i 400 lliures.



El goril·la occidental de les terres baixes viu durant una mitjana de 50 anys, però té una elevada taxa de mortalitat infantil. Les femelles donen a llum descendència cada quatre anys, arribant a la maduresa al voltant dels 10 anys. Això vol dir que, tot i que poden donar a llum a uns deu descendents de la seva vida, només dos dels nostres tres d’aquests nadons arriben a l’edat adulta.

La població en perill crític del goril·la de la terra baixa occidental pateix pèrdua d’hàbitat i caça furtiva. A causa de les diferències en el seu sistema immunitari, els goril·les també moren per malalties que els humans no podrien fer i són encara més susceptibles a malalties que posen els humans greument malalts.



Dades increïbles sobre els goril·les de la terra baixa occidental

  • Compartim al voltant del 98% del nostre ADN amb goril·les. Malgrat les nostres similituds, fins i tot el refredat humà comú pot tenir un impacte negatiu en els goril·les; no tenen la immunitat necessària per evitar quelcom tan senzill. És increïble el que fa una diferència del 2%.
  • El goril·la occidental de les terres baixes té els grups familiars més petits de goril·les, amb una mitjana de 4 a 8 membres. Altres espècies de goril·les poden tenir fins a 50 membres en un grup.
  • Els goril·les occidentals de les terres baixes caminen a quatre potes i fan servir els artells per carregar el pes del cap i del tors.
  • Amb els goril·les occidentals de les terres baixes, les femelles comencen a parir als 10 anys.
  • El goril·la occidental de les terres baixes és molt intel·ligent i fins i tot pot aprendre a utilitzar-lo llengua de signes per comunicar-se amb persones i altres goril·les.

Nom científic del goril·la de les terres baixes occidentals

  • Gènere: goril·la
  • Espècie: goril·la goril·la
  • Nom científic: Gorilla gorilla gorilla

L’etimologia de la paraula goril·la deriva de la paraula ‘gorillai’, una traducció grega de Periplus de Hanno, escrita en púnica. Parla d’una tribu de gent de pèl. La paraula púnica per a goril·la que van prendre prestats els grecs és, al seu torn, una paraula manllevada d’una llengua pròpia de l’Àfrica occidental. Els Mpongwe de Gabon anomenen el goril·la ‘G’guyla’, i els ullals els anomenen ‘N’gil’.

Aparença de goril·la de les terres baixes occidentals

En comparació amb altres subespècies de goril·les, el goril·la occidental de les terres baixes és més petit i pesa menys. Pesen de 220 a 440 lliures, similar a una raça de cavall anomenada Exmoor.

L'alçada del goril·la occidental de les terres baixes oscil·la entre els 4,7 i els 5,5 peus, des de l'alçada d'un nen fins a l'adult mitjà humà alçada. Igual que altres grans simis, aquests goril·les tenen polzes oposables, cosa que fa molt més fàcil l’ús d’eines i altres activitats.

Tenen el crani més ample que altres goril·les i les seves crestes de les celles són més pronunciades. També és molt més fàcil distingir les femelles dels mascles dels goril·les occidentals de les terres baixes, ja que les femelles són gairebé la meitat de la mida de les espatlles.

Els cabells del goril·la de les terres baixes occidentals són d’un color marró-grisós, amb una mica de vermell o castany a la part superior del cap. Amb els goril·les masculins de les terres baixes occidentals, tenen un tros de pèl blanquinós que s’estén fins a les cuixes, d’aquí el nom de plata.

El goril·la occidental de les terres baixes és un animal intel·ligent que comparteix el 98% del seu ADN amb el dels humans, però també es diferencia dels humans.
Silverback: mascle adult d'un goril·la occidental de les terres baixes

Comportament dels goril·les de les terres baixes occidentals

El goril·la occidental de les terres baixes és principalment un animal pacífic que prefereix evitar conflictes. No obstant això, el mascle dominant mostrarà signes d’agressió per protegir el grup dels forasters. Quan la descendència madura, ja està preparada per deixar el grup en què va néixer i trobar parella.

Això passa quan la femella té aproximadament vuit anys i tria el líder al qual volen unir-se en funció de l’àmbit del seu territori i de la mida del dorsal de plom. Quan els mascles maduren, intenten reemplaçar la plata en un grup establert o passen uns quants anys pel seu compte fins que algunes femelles no relacionades s’uneixen al mascle.

Un mascle de plata té drets de reproducció per a totes les femelles, però també permet que els altres mascles que no hagin assolit la maduresa també s’aparellin amb les femelles. Com a líder del grup, tria quina hora mengen, quina hora es desperten, quina hora van a dormir, la zona on viuen i s’encarrega de les disputes que puguin tenir els membres del grup entre ells.

Aquests goril·les mai ataquen tret que siguin provocats, però els mascles lluiten per les femelles i, quan hi hagi un nou líder al grup, mataran els nadons no relacionats. Quan hi hagi un agressor o un desafiador, un mascle adult es posarà de peu a les cames, rugirà i cridarà mentre li clavarà un cop al pit. Si l’intrús no rep el missatge o l’ignora, això provocarà que el mascle pugui llançar el cap diverses vegades cap enrere i després carregar-se a quatre potes cap a l’intrús.

Hàbitat de goril·la de les terres baixes occidentals

A la natura, el goril·la occidental de la terra baixa viu a selves tropicals tropicals de l’Àfrica occidental. La varietat d’aquests animals inclou els països del Camerun, Gabon, Angola, República Centreafricana, República Democràtica del Congo i Guinea Equatorial. El territori del goril·la occidental de les terres baixes s’estén per més de 270.000 quilòmetres quadrats.

Dieta dels goril·les de la terra baixa occidental

El goril·la occidental de les terres baixes és en gran part un animal herbívor amb més de 100 espècies de fruites registrades a la seva dieta, a més de brots, fulles i medul·la. Quan els fruits són escassos durant els mesos més secs, també mengen escorça, fruits secs, polpa, cirerer salvatge, arrels, fulles, tèrmits, sargantanes i formigues teixidores. Un mascle adult completament adult té la capacitat de menjar al voltant de 40 quilos de vegetació al dia, que representa al voltant del 10% del seu pes corporal. Per perspectiva, una ampolla d’aigua de 5 galons, un microones de mida mitjana, 4 bosses de patates de 10 quilos i un nen humà de 3 anys de mitjana pesa 40 quilos.

Predadors i amenaces dels goril·les de les terres baixes occidentals

El goril·la occidental de les terres baixes, en perill crític d'extinció, té algunes poques amenaces en estat salvatge, a part dels lleopards i els cocodrils. Les principals amenaces per als goril·les provenen els éssers humans a través de les formes de pèrdua d’hàbitat, malalties i caça furtiva.

Amb la pèrdua d’hàbitat, els humans viuen entre els arbres els goril·les. Els humans utilitzen els arbres per minar, desenvolupar assentaments humans i talar. Al seu torn, les carreteres forestals faciliten que els caçadors furtius puguin entrar a l’hàbitat del goril·la i matar-lo per fer menjar gourmet com a exquisidesa d’alt preu per als consumidors rics. També fabriquen cendrers amb mans de goril·les i altres parts del cos també es converteixen en quincalla.

Els goril·les són vulnerables a malalties i malalties que els humans no tenen problemes per superar. Això es deu al fet que no han desenvolupat les immunitats que tenen els humans. Com a resultat, el refredat que els humans reben almenys un cop a l’any pot matar un goril·la. Això també significa que els visitants que porten malalties contagioses, com ara coronavirus , no poden apropar-se massa als goril·les, o bé han de portar una màscara i guants estèrils.

Reproducció, nadons i vida útil dels goril·les de les terres baixes occidentals

A diferència d'alguns animals en estat salvatge, el goril·la occidental de les terres baixes no arriba ràpidament a l'edat en què comencen a reproduir-se. Les femelles no arriben a l’edat de reproducció fins als 10 anys i els mascles fins als 15 a 20 anys. La vida útil d’aquests goril·les és de 50 anys o més, tant en estat salvatge com en captivitat.

El període de gestació del goril·la occidental de les terres baixes és similar als humans i dura nou mesos. Normalment, les femelles donen a llum una sola descendència, essent els bessons la raresa. Al néixer, el nadó goril·la pesa quatre quilos i no pot fer molt menys que aferrar-se a la seva mare. Quan arriben als quatre mesos d’edat, comencen a muntar a l’esquena de la seva mare per tot arreu fins als tres anys.

La taxa de mortalitat infantil del goril·la occidental de les terres baixes és elevada, amb només dos o tres descendents que sobreviuen a l'edat adulta. Normalment, una femella de goril·la dóna a llum cada 4 anys, quedant embarassada durant el temps que la seva descendència anterior ja no munta a l’esquena. Amb una vida útil de 50 anys i parint cada quatre anys, la femella dóna a llum al voltant de 10 bebès a la seva vida, amb només dos o tres que sobreviuen a l'edat adulta.

Població de goril·les de la terra baixa occidental

L’hàbitat dels goril·les occidentals de les terres baixes fa que els científics puguin determinar amb precisió quants d’ells queden en llibertat. No obstant això, els científics creuen que la població total s’acosta als 100.000 goril·les individuals. Tot i que pot semblar un nombre relativament elevat, el goril·la occidental de les terres baixes figura a la llista en perill crític .

Goril·la de la terra baixa occidental als zoos

El goril·la de les terres baixes occidentals és en realitat una de les dues subespècies de goril·la que es troben a l’Àfrica occidental. L'altra subespècie del goril·la occidental és la Goril·la Cross River , que és rar. De totes les subespècies de goril·les, el goril·la occidental de les terres baixes és la subespècie de goril·les més comuna que es troba als zoos.

El Zoo d’Atlanta és la llar d’un dels goril·les occidentals de les terres baixes més antics del món. El nom d’aquest goril·la és Ozzie , i va néixer cap al 1961, cosa que va fer uns 59 anys l'any 2020. Ozze va ser pare de 12 goril·les al zoo d'Atlanta i odia la música forta, però adora les taronges i la col.

El Zoo Nacional Smithsonian té sis goril·les occidentals de les terres baixes. Es diuen Bakara, Mandara, Calaya, Kibibi i Kojo. Baraka és un de plata i el membre més gran de la tropa de goril·les que pesa més de 400 lliures. Va néixer al zoo l’abril de 1992.

Mandara va criar a Baraka com a pròpia descendència poc després del seu naixement i va tenir sis bebès propis. Kojo, una de les cries de Mandara juntament amb Kibibi, és un mascle adult jove i és un dels goril·les més juganers que hi ha.

Mostra els 33 animals que comencen per W

Preguntes més freqüents sobre els goril·les de les terres baixes occidentals (preguntes més freqüents)

Per què es posa en perill el goril·la occidental de les terres baixes?

El goril·la occidental de les terres baixes està en perill a causa de malalties, caça furtiva, alta taxa de mortalitat infantil i pèrdua d’hàbitat.

On viu el goril·la occidental de les terres baixes?

El goril·la occidental de les terres baixes viu a pantans, boscos de terres baixes i a les selves tropicals de l’Àfrica occidental.

Quants goril·les de les terres baixes occidentals queden en estat salvatge?

El goril·la occidental de la terra baixa, en perill crític, té al voltant de 100.000 individus en estat salvatge.

Quant de temps viu un goril·la de la plana occidental?

La vida mitjana d’un goril·la occidental de les terres baixes és de 50 anys. No obstant això, el 2020, una femella de goril·la occidental de les terres baixes, al zoo de Berlín, anomenada Fatou, va celebrar el seu 63è aniversari.

Com es protegeix el goril·la de la terra baixa occidental?

El goril·la occidental de les terres baixes es pot trobar a diversos zoològics de tot el món, des dels Estats Units, Belfast, Irlanda, Berlín, Alemanya, etc. La República del Congo va establir un parc nacional per a la conservació dels goril·les de les terres baixes occidentals a finals de 2012. Cobreix 1.765 milles i allotja al voltant de 15.000 goril·les, 950 ximpanzés i 8.000 elefants.

Per què importen els goril·les de les terres baixes occidentals?

Com passa amb altres espècies de goril·les, el goril·la de les terres baixes occidentals és vital per a les selves tropicals ja que distribueixen llavors al llarg del seu camí. Un arbre només pot dispersar les seves llavors fins ara, però un goril·la porta les llavors més lluny. Els goril·les viatgen llargues distàncies cada dia i tenen un llarg procés digestiu on poden menjar fruita amb una llavor en un lloc i després dipositar la llavor en les seves femtes a 15 o 20 milles de distància.

Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers
  8. World Wildlife Fund, disponible aquí: https://www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/gorillas
  9. New England Primate Conservancy, disponible aquí: https://www.neprimateconservancy.org/western-lowland-gorilla.html
  10. Zoo de Saint Louis, disponible aquí: https://www.stlzoo.org/animals/abouttheanimals/mammals/lemursmonkeysapes/westernlowlandgorilla#:~:text=Western%20lowland%20gorillas%20eat%20parts,a%20long%20lifespan%20is% 20rares
  11. Smithsonian's National Zoo & Conservation Biology Institute, disponible aquí: https://nationalzoo.si.edu/animals/western-lowland-gorilla
  12. National Geographic, disponible aquí: https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/w/western-lowland-gorilla/#close
  13. El Zoo. Jardins zoològics de Belfast, disponible aquí: http://www.belfastzoo.co.uk/animals/western-lowland-gorilla.aspx

Articles D'Interès