Mandros

Classificació científica de la mandra

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Pilosa
Família
Bradypodidae
Gènere
Bradipus
Nom científic
Choloepus Hoffmani

Estat de conservació de la mandra:

En perill d’extinció

Ubicació de la mandra:

Centreamèrica
Sud Amèrica

Dades de la mandra

Presa principal
Fulles, rovells, fruita
Habitat
Arbres alts a la selva tropical
Depredadors
Àguiles, serps, Jaguar
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Fulles
Tipus
Mamífer
Eslògan
La seva temperatura corporal oscil·la entre els 30 i els 34 graus.

Característiques físiques de la mandra

Color
  • Marró
  • Gris
  • Blanc
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
15 mph
Esperança de vida
25-40 anys
Pes
4,5-6 kg (10-13 lliures)

'El Perezós és el mamífer més lent del món'.



Els perezosos viuen a la part superior dels arbres de les selves plujoses d'Amèrica Central i Sud-americana. Passen els dies buscant i menjant fulles, brots i branquetes. Aquests mamífers de moviment lent dormen de 15 a 20 hores i només es mouen fins a uns 40 metres cada dia. Però tenen excel·lents habilitats per nedar, gràcies als seus llargs braços.



5 fets de la mandra

  • Els perezosos es mouen lentament a causa de la seva taxa metabòlica extremadament lenta
  • Els perezosos surten de la part superior dels arbres només una vegada a la setmana per alleujar-se
  • Hi ha sis espècies de ganduls, un ésser en perill crític i un altre vulnerable
  • Actualment, hi ha dos perezosos i tres perezosos, de la mida d’un gos
  • Els perezosos gegants antics, anomenats Megatherium, tenien la mida dels elefants moderns

Nom científic de la mandra

Aquests animals, anomenats comunament mandrosos, porten el nom científic de Choloepus hoffmani. Els cosins allunyats de la superordre Xenarthra de la mandra inclouen formiguers i armadillos. Els membres de l'ordre Pilosa i el subordre de Folivora, reben el seu nom de la combinació en anglès antic de la paraula 'lent' amb la terminació 'th'.

Aspecte i comportament de la mandra

Aquests animals mesuren entre 24 i 31 polzades de llarg. Pesen entre 7,9 i 17 lliures com a adults. Els perezosos de dos dits tenen dos dits als peus anteriors i tres dits als peus posteriors. Els perezosos de tres dits tenen tres dits a tots els peus i una cua tossuda que mesura de dos a 2,4 polzades de llarg. Entre aquests, els perezosos de dos dits són més grans. Tots dos tipus tenen braços i cames llargues, caps arrodonits i orelles petites.

Altres diferències entre els perezosos de dos i tres dits inclouen el nombre d’ossos al coll. Els perezosos de dos dits tenen vèrtebres del coll de cinc a set. Els perezosos de tres dits tenen vuit o nou d’aquestes vèrtebres. Entre tots els altres mamífers, excepte el manatí, això fa que aquests animals siguin únics. La resta de mamífers tenen set vèrtebres del coll, excepte el Manatí que en té sis i els perezosos que varien entre cinc i nou. A causa de les vèrtebres del coll addicionals, els peresosos poden girar el cap més que els humans.

Aquests animals tenen poca vista i audició. Però poden veure en color. Degut a aquests pobres sentits, depenen en gran mesura dels sentits de l’olfacte i del tacte.

Aquests mamífers també tenen un metabolisme molt lent i una temperatura corporal baixa. La seva temperatura varia fins a 68 graus Fahrenheit segons el seu entorn. Però el rang normalment es manté entre 77 i 95 graus Fahrenheit.

La capa externa de pèl de mandrós creix, a diferència d'altres mamífers, en la direcció oposada d'altres. Els cabells de mamífers solen créixer cap als braços i les cames. Però el cabell mandrós s’allunya dels seus braços i cames, separant-se pel centre del pit i el ventre. Això proporciona una millor protecció contra els elements, ja que passen la major part de la seva vida penjant del revés.

Com que és el mamífer més lent, el seu pelatge creix algues dins de cadascun dels pèls buits. Aquesta alga verda actua com a camuflatge i ajuda a aquests animals a amagar-se dels depredadors a la part superior dels arbres. Entre les criatures que viuen a la pell i en aquest ecosistema especial hi ha mosquits, mosques de la sorra, polls, àcars, paparres, escarabats i arnes. Les arnes fecunden les algues al pelatge, ajudant a créixer més.

Les extremitats d’aquests animals permeten als mamífers penjar-se de les extremitats dels arbres. Però aquestes extremitats no suporten bé el seu pes. Això fa que aquests animals siguin indefensos i maldestres a terra. Només poden arrossegar-se per les urpes a terra. Així doncs, només surten dels cims dels arbres una vegada a la setmana. Ho fan per alleujar-se, i després tornar als arbres on tenen menys risc de depredadors.

Tot i no ser segurs ni capaços de moure’s bé a terra, els perezosos neden molt bé. Fan una braça com un ésser humà, amb les seves extremitats llargues per avançar fàcilment a través de l’aigua. Els seus cossos també suren molt bé.

Aquests animals no passen temps l’un al costat de l’altre, excepte l’aparellament i la cria de cries. Actuen de manera agressiva amb ganduls del mateix gènere. Viuen principalment vides nocturnes i solitàries.



Vista de perfil d

Hàbitat de la mandra

Els ganduls moderns viuen a Amèrica Central i Amèrica del Sud. Però els seus avantpassats vivien a Amèrica del Nord. A Amèrica Central i del Sud prefereixen els arbres alts de les selves tropicals, els boscos nuvolosos i els boscos de manglars. Cada gandul es mou al voltant de diversos arbres al llarg de la seva vida. Però molts passen tota la vida en un arbre on van néixer.

Aquests animals dormen, mengen, s’aparellen i crien joves mentre pengen de les extremitats dels arbres. L’única raó per la qual l’animal surt de les capçades dels arbres és per utilitzar el bany un cop per setmana, buscar parella o ampliar el seu territori.

Dieta de la mandra

Els perezosos de tres dits mengen principalment plantes, cosa que els fa herbívors. Prefereixen les fulles de l’arbre frondós de cecropia. Els perezosos de dos dits mengen tant plantes com animals petits. Gaudeixen de fulles, fruits, sargantanes petites i insectes.

Aquests mamífers tenen estómacs amb diverses càmeres que contenen molts bacteris que descomponen els materials vegetals. Digereixen els aliments molt lentament. Triga d’una setmana a un mes digerir la majoria dels àpats. Aquests àpats també són pobres en nutrients, de manera que no obtenen energia de la majoria dels aliments. Els científics creuen que aquesta manca d'energia és la raó per la qual es mouen tan lentament.

Predadors i amenaces dels mandrosos

Entre els depredadors principals d’aquests animals s’inclouen jaguars , serps , gran ocells de preses i humans. Es defensen lliscant els depredadors amb les seves llargues i afilades urpes que s’estenen des dels seus llargs braços. Els éssers humans que cauen mandrosos a la recerca de carn s’han adonat que disparar-los pot resultar inútil, ja que aquests animals solen romandre penjats de les altes extremitats dels arbres per les urpes fins i tot a la mort. La millor defensa que té aquest animal contra qualsevol depredador és la d’utilitzar el seu pelatge cobert d’algues com a camuflatge als arbres.

Aquests animals de moviment lent mengen heura verinosa perquè fa mal als animals que els mengen. Tot i que moren fàcilment a mans d’una serp, un jaguar o un gran rapinyaire, l’heura verinosa del seu sistema sufoca l’animal que se les menja. Les toxines de la planta fan que la gola del depredador s’infli, aturant la respiració.

A més dels depredadors animals i de l’home, aquests animals s’enfronten a altres reptes per a la seva existència. Es creu que els perezosos han existit d'una forma o altra a la terra durant almenys 40 milions d'anys. Però avui dia s’enfronten a la destrucció d’hàbitats, la construcció de carreteres, el trànsit, les línies elèctriques, el turisme i el comerç de mascotes com a amenaces.



Reproducció de la mandra, nadons i vida útil

Algunes espècies s’aparellen a la mateixa època cada any. Els perezosos crins es reprodueixen en qualsevol època de l'any. Els perezosos de tres dits només tenen un nadó a la vegada després de sis mesos d’embaràs, mentre que els perezosos de dos dits estan embarassades durant 12 mesos. Aquests nounats viuen amb les seves mares durant cinc mesos. S’aferren al cos de les seves mares durant aquest temps. De vegades cauen al terra del bosc i les seves mares demostren que són massa mandroses o massa lentes per recuperar-les. Com a resultat, els nadons no moren per la caiguda, sinó per ser abandonats allà on van aterrar.

Quan un bebè arriba als cinc o sis mesos, deixa la seva mare. Reclamen un tros del seu territori com a propi. Tot i que no tornen a conviure, la mare i la seva descendència continuen comunicant-se al llarg de la seva vida. Utilitzen trucades fortes per 'parlar' entre ells.

Per als humans, és difícil mesurar si l’animal és femella o mascle. Els zoos sovint reben un gènere equivocat del que esperaven. Els científics encara no coneixen la vida útil d’aquests animals a la natura. Però els ganduls de l’assistència humana viuen de mitjana uns 16 anys. Una dona del zoo nacional Smithsonian d'Amèrica va viure durant 49 anys.

Població de mandra

Aquests animals continuen prosperant a Amèrica del Sud i Amèrica Central. A l’illa Barro Colorado de Panamà, aquests animals constitueixen el 70 per cent dels mamífers que habiten arbres. Quatre de cada sis de les espècies de mandrils que viuen actualment a la Terra no s’enfronten a l’extinció. Estan llistats com ' menys preocupació '. Però el gandul de la criatura oriental del Brasil es classifica com a 'vulnerable'. El gandul pigmeu de Panamà que viu a les illes d’aquest país està en perill crític.

Actualment existeixen diverses organitzacions de conservació de la peresa. Treballen per preservar l’hàbitat i els animals. Aquestes organitzacions educen la gent sobre la biologia, l’ecologia i la conservació d’aquests animals. També rehabiliten els ganduls ferits i els tornen a la natura.

Mostra els 71 animals que comencen per S

Articles D'Interès