xarxa Panda

Classificació científica Red Panda

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Ailuridae
Gènere
Ailurus
Nom científic
Or Ailurus

Estat de conservació del panda vermell:

En perill d’extinció

Localització de Red Panda:

Àsia

Dades divertides de Red Panda:

Queden menys de 3.000 en estat salvatge!

Dades de Red Panda

Preses
Bambú, baies, ous
Nom de jove
Cadell
Comportament grupal
  • Solitari
Fet divertit
Queden menys de 3.000 en estat salvatge!
Mida estimada de la població
menys de 3.000
Amenaça més gran
Pèrdua d’hàbitat
Característica més distintiva
Pell gruixuda de color rovellat i cara ratllada
Altres noms)
Panda menor, Fox Fox
Període de gestació
4 mesos
Habitat
Bosc de muntanya a gran altitud
Depredadors
Lleopard de les neus, marta, humana
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
3
Estil de vida
  • Nocturn
Nom comú
xarxa Panda
Nombre d'espècies
1
Ubicació
Himàlaia
Eslògan
Queden menys de 3.000 en estat salvatge!
Grup
Mamífer

Característiques físiques de Red Panda

Color
  • Marró
  • xarxa
  • Blanc
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
24 mph
Esperança de vida
De 8 a 12 anys
Pes
3 kg - 6,2 kg (7 lliures - 14 lliures)
Llargada
60cm - 120cm (24in - 47in)
Edat de maduresa sexual
18 mesos
Era del deslletament
5 mesos

Classificació i evolució del panda vermell

El panda vermell és una espècie de mamífer carnívor de la mida d'un gat que es troba als boscos temperats de muntanya als vessants de l'Himàlaia. Com el seu nom indica, estan relacionats amb el Panda gegant més gran i famós (tot i que la proximitat exacta de la seva connexió segueix sent incerta per a la ciència), a més de compartir una sèrie de característiques amb el mapache, de manera que els pandes vermells es classifiquen en família pròpia. El Panda vermell també és conegut per diversos noms diferents a les seves regions natives, incloent el Panda Menor, l'Ós gat vermell i com la Guineu de Foc al Nepal. Igual que el seu cosí molt més gran, el panda vermell confia en el bambú per alimentar-se i, amb la ràpida desforestació d’aquestes zones úniques, cada vegada hi ha menys menjar per a aquests animals, cosa que ha provocat que el panda vermell es classifiqui com una espècie en perill d’extinció.



Anatomia i aparença de Red Panda

El panda vermell té aproximadament la mateixa mida que un gran domador, amb una cara semblant a un gat i una cua llarga i espessa. El seu pelatge gruixut i rovellat els cobreix el cos a excepció de les orelles, les galtes, el morrió i les taques gairebé blanques que hi ha a sobre dels ulls. El panda vermell també té ratlles marrons vermelloses que recorren tots dos costats del musell blanc, juntament amb anells clars i foscos alternats a la cua. El Panda vermell també té urpes semiretractables per afavorir l’escalada i l’estabilitat entre les branques i mandíbules fortes i resistents que utilitzen per mastegar bambú. Igual que el panda gegant, el panda vermell també té un os del canell estès que actua una mica com un polze, cosa que els permet aferrar-se al bambú mentre el masteguen. El panda vermell també té un pelatge dens que ajuda a mantenir-lo calent durant el fred hivernal, a més de tenir una pell gruixuda i llanosa a la planta dels peus, que no només ajuda a mantenir els peus calents, sinó que també evita que rellisquin sobre les branques humides.



Distribució i hàbitat de panda vermell

El panda vermell es troba als boscos temperats de l’Himàlaia a una altitud d’entre 1.800 i 4.000 metres. Aquests vessants d’alta muntanya tendeixen a estar coberts de bosc de fulla dura de fulla caduca amb una planta baixa de bambú que és crucial per a la supervivència del Panda Roig. El seu rang històric es va estendre per Bhutan, Nepal, Índia, Myanmar i la Xina, on la seva superfície se superposa a la del Panda gegant encara més rar, però avui el Panda Roig està extingit per certes zones i la població disminueix ràpidament en altres. A causa de la fràgil ecologia dels seus boscos naturals de muntanya i la seva dependència per menjar bambú, el Panda Roig està sent empès a les butxaques més petites i més aïllades de la seva àmplia gamma, amb altres factors, inclosos el canvi climàtic que afecta la manca d’abundància de bambú.

Comportament i estil de vida de Red Panda

El panda vermell és un animal nocturn i generalment solitari a excepció dels mascles i femelles que s’ajunten per aparellar-se durant la temporada de reproducció. Els pandes vermells passen les hores de llum dormint a les branques situades al capdamunt de l’arbre amb la seva llarga i espessa cua embolicada al seu voltant per mantenir-los calents. Tot i que se sap que s’alimenten als arbres, solen baixar a terra després del capvespre per començar a buscar-se a la seguretat de la foscor. El panda vermell és un animal territorial que marca el seu pegat amb excrements, orina i allibera una secreció almizclada de les glàndules anals. També se sap que es comuniquen entre ells mitjançant xiulets curts i xiscles. El Panda vermell és un escalador fort i àgil que no només dorm de forma segura a les branques durant el dia, sinó que també pot llançar-se al tronc si es veu amenaçat per depredadors ajudats per les seves urpes afilades.



Reproducció i cicles de vida de Red Panda

Els pandes vermells solen reproduir-se entre gener i març i després d’un període de gestació que dura uns quatre mesos, la femella dóna a llum 1-5 cadells que neixen cecs i, tot i que comencen a obrir els ulls en un parell de setmanes, els ulls de els cadells de Panda vermell no s'obren completament fins als aproximadament un mes. Abans de néixer els seus cadells, la femella Panda vermell construeix un niu en un forat d'arbres, arrels o matollars de bambú que està revestit de fulles, molsa i altres materials vegetals tous. Els cadells de panda vermell poden no sortir del niu fins que no tinguin tres mesos i siguin prou forts per negociar les complicades branques. S’alimenten únicament de bambú fins que tenen l’edat suficient per estomacar altres aliments i assolir la seva mida adulta al cap d’un any aproximadament. No obstant això, hi ha una elevada taxa de mortalitat en els joves pandes vermells amb un màxim del 80% que no arriben a l'edat adulta completa.

Dieta i presa de panda vermell

Tot i que el panda vermell pertany al grup carnívor de mamífers, la seva dieta és gairebé vegetariana, ja que els brots de bambú constitueixen la majoria dels seus aliments. Tanmateix, com que el panda vermell és un mamífer, té un sistema digestiu curt, cosa que significa que, tot i que el bambú manté poca nutrició de totes maneres, no poden treure el màxim profit dels àpats. Tanmateix, a diferència del panda gegant, el panda vermell també menjarà una gran varietat d’aliments per complementar la seva dieta, com ara glans, baies i herbes, juntament amb garrins, ratolins, llangardaixos, pollets i ous d’ocells. A més de la seva excel·lent vista, olor i audició, el Panda Roig també té uns bigotis llargs i blancs al musell que l’ajuden a navegar per la densa vegetació a les fosques de la nit, quan s’alimenta de manera més activa per menjar.

Predadors i amenaces dels panda vermells

A causa del fet que els pandes vermells habiten boscos de muntanya a gran altitud, en realitat tenen menys depredadors naturals dels que haurien de viure més a baix dels vessants. Els lleopards de les neus i les martes són els únics depredadors reals del panda vermell juntament amb les aus rapinyaires i els petits carnívors que depredan els cadells més petits i més vulnerables. La major amenaça per al panda vermell, però, són les persones que han afectat aquesta espècie principalment a través de la desforestació dels seus hàbitats increïblement únics. A causa de la invasió humana, la caça il·legal i la caça furtiva, hi ha hagut dràstics descensos en la població de Panda Roig, amb aquestes poblacions també empeses cap a zones més separades i aïllades. Una de les principals preocupacions d’això és que, tot i que aquestes poblacions es veuran amenaçades per la consanguinitat, la qual cosa provocarà individus amb menys èxit en aquestes zones.



Panda vermell Dades i característiques interessants

Viure alt en els climes freds de les muntanyes significa que els pandes vermells estan ben adaptats per mantenir-se calents amb el seu pelatge dens i la seva cua manta. Tanmateix, en dies molt freds se sap que els pandes vermells prenen el sol a la part alta de la capçada per escalfar-se mentre dormen durant el dia. Un estudi realitzat el 2001 va trobar que el 79% dels pandes vermells van informar que es trobaven a menys de 100 metres de la massa d’aigua més propera, cosa que indica que una bona font d’aigua també pot ser crucial per als seus estrictes requisits d’hàbitat. L'evidència també suggereix que les taxes de reproducció de Panda vermell han disminuït, cosa que es creu que està relacionada amb la disminució dels aliments que mengen per sobreviure i reproduir-se amb èxit.

Relació Panda vermell amb humans

Els pandes vermells han estat admirats per la gent durant anys, però moltes de les experiències que vivim amb ells es troben en zoos i institucions animals, ja que aquests animals rars i secrets poden ser increïblement difícils de detectar en estat salvatge. Aquest és, tanmateix, un dels factors de la seva desaparició, ja que un poble indi va informar que 47 pandes vermells van ser capturats i venuts a zoos de tot el món en només un any. Tot i que es creu que la interferència humana dels seus hàbitats únics i especialitzats és el motiu principal de la disminució del nombre de panda vermells a tot l'Himàlaia, amb la deforestació principalment en forma de tala com un dels principals responsables. Com passa amb el panda gegant, el panda vermell depèn en gran mesura de matolls de bambú a gran altitud per sobreviure i sense ells no té cap altre lloc on anar.

Estat i vida actuals de la conservació del panda vermell

Avui en dia, el Panda Roig figura a la Llista Vermella de la UICN com una espècie animal que es troba en perill d’extinció en el seu entorn natural i, per tant, es troba greument amenaçada per l’extinció en un futur proper. Es calcula que queden menys de 3.000 pandes vermells en estat salvatge, la majoria dels quals habiten petites zones protegides dins dels parcs nacionals. També s'han establert diversos programes de cria en captivitat a Àsia, Europa i Amèrica del Nord i sembla que tenen un èxit relatiu en el seu treball.

Mostra els 21 animals que comencen per R

Com es diu Panda vermell a ...
BúlgarPanda vermell
CatalàPanda vermell
TxecPanda vermell
DanèsPanda vermell
AlemanyPetit panda
Anglèsxarxa Panda
EsperantoPetit panda
EspanyolOr Ailurus
FinèsKultapanda
FrancèsPetit panda
HebreuPanda vermell
CroataPanda vermell
HongarèsÓs gat vermell
IndonesiPanda vermell
ItaliàOr Ailurus
JaponèsPanda menor
NeerlandèsKleine colla
AnglèsPanda vermell
PolonèsPetit panda
PortuguèsPanda vermell
AnglèsPanda vermell
EslovèGat panda
SuecÓs de gat
TurcPetit panda
VietnamitaPanda vermell
XinèsPanda vermell
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers
  8. Sobre els pandes vermells, disponible aquí: http://www.animalcorner.co.uk/wildlife/pandas/panda_red.html
  9. Dades de Red Panda, disponibles aquí: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/red-panda/
  10. Red Panda Diet, disponible aquí: http://www.bearlife.org/red-panda.html
  11. Informació de Red Panda, disponible aquí: http://www.animalinfo.org/species/carnivor/ailufulg.htm
  12. Red Panda Conservation, disponible aquí: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/714/0

Articles D'Interès