Tamarin de mans vermelles

Classificació científica de Tamarin amb mans envergudes

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
primats
Família
Callitrichidae
Gènere
Saguinus
Nom científic
Saguinus midas

Estat de conservació de la tamarina amb envergadura:

Menor preocupació

Localització de Tamarin amb mans vermelles:

Sud Amèrica

Fets de la tamarina envergonyida

Presa principal
Fruites, insectes, rosegadors
Característica distintiva
De mida petita i cua llarga i fina
Habitat
Bosc tropical de terra baixa
Depredadors
Falcons, serps, gats salvatges
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
2
Estil de vida
  • Tropa
Menjar preferit
Fruita
Tipus
Mamífer
Eslògan
Pèl vermell a les mans als peus!

Característiques físiques de la tamarina envergadura

Color
  • Marró
  • xarxa
  • Negre
  • Daurat
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
24 mph
Esperança de vida
De 8 a 15 anys
Pes
220 g - 900 g (7,7 oz - 32 oz)
Llargada
18cm - 30cm (7in - 12in)

El tamarí amb mans vermelles és un primat petit i enèrgic que recorre els boscos amazònics.



Tot i que no té cua prensil i polzes oposables, aquesta espècie pot saltar entre branques i vinyes amb una destresa i control remarcables. Té un aspecte inusual que gairebé s’assembla a un encreuament entre un mico i un esquirol , però socialment i físicament, és un primat pur. Encara no amenaçat per la pèrdua d’hàbitat, actualment prospera en una petita regió d’Amèrica del Sud.



Dades increïbles sobre el tamarí de mans vermelles

  • El tamarí envergurat també es coneix com el tamarí daurat o el tamarí Midas. Això dóna fe dels colors notablement brillants de les mans i els peus.
  • Aquesta espècie pot saltar 60 peus dels arbres al terra sense cap tipus de dany. Les articulacions del tamarí actuen com a amortidors que l’amortitzen de la força de la caiguda.
  • En realitat, el tamarí enganxós es reuneix en societats matriarcals amb una sola dona dominant. Això també tendeix a fer que els membres siguin menys agressius entre ells, ja que no hi ha dones per lluitar per la disponibilitat sexual. La femella dominant es reserva tots els drets de reproducció.

Nom científic de Tamarin de mans vermelles

El nom científic del tamarí envergurat és Saguinus midas. El nom deriva de la figura mitològica grega del rei Midas, que va convertir tot el que tocava en or. L’espècie pertany a un gènere de primats de petites dimensions conegut com a tamarins (nom científic Saguinus). Més llunyà, es relaciona amb els titís, els micos de Goeldi i els tamarins de lleons de la família dels Callitrichidae. Junts formen un grup diferent de primats coneguts com els micos del Nou Món, que resideixen exclusivament a les Amèriques. Aquest grup es va separar dels micos del Vell Món d'Àsia i Àfrica fa uns 40 milions d'anys.

Aspecte i comportament del tamarí amb mans vermelles

El tamarí amb mans vermelles es caracteritza per un musell pla, un cos robust i grans orelles semblants a les humanes que surten del costat del cap. Els polzes no són oposables i, per tant, no es poden utilitzar per agafar objectes. Com molts altres mamífers no primats, té arpes en lloc de claus en tots els dígits, excepte el dit gros.



El tamarí envergurat mesura entre 7 i 12 polzades des del cap fins a la gropa i altres de 12 a 17 polzades, inclosa la cua. Tot i que és molt llarga, la cua no és prensil i no pot agafar branques. Aquesta espècie també pesa només una lliura o aproximadament la mateixa mida que un esquirol . Només hi ha una petita diferència de mida i aparença entre mascles i femelles.

Aquesta espècie viu en grups d'aproximadament dos a 15 membres alhora, tot i que sis és el nombre més comú. La tropa, com s’anomena, està formada per una sola femella dominant, diversos mascles reproductors, la descendència i qualsevol membre subordinat que entra dins l’òrbita del grup. La femella dominant té un estat de reproducció especial dins del grup. En alliberar feromones, en realitat pot suprimir les capacitats reproductives de les altres femelles del grup, atorgant-li drets de reproducció exclusius amb els mascles. El tamarí envergurat és una espècie diürna. Això significa que és un cercador actiu i una papallona social durant el dia i que dorm als arbres a la nit. Els membres del grup s’ajuden mútuament amb la recerca de menjar i altres activitats.

Les vocalitzacions són els principals mitjans a través dels quals es comunica aquesta espècie. Té diversos sons diferents que li permeten transmetre el seu estat d’ànim i les seves intencions, incloses trucades amistoses i agressives. El tamarí envergurat també té glàndules olfactives especialitzades al voltant dels genitals i la zona del pit per marcar el territori i mostrar la seva identitat i estat als altres membres de l'espècie. Les expressions facials són una mica menys importants en comparació amb moltes altres espècies de primats, potser a causa de la gamma limitada de trets facials.



El tamarí envergurat és un animal molt cooperatiu i de bon humor que sembla que no presenta gairebé cap agressió contra altres membres del grup. La preparació, el temps de joc i l’alimentació són aspectes importants per a la consolidació del vincle grupal. Tot i això, poden ser força agressius a l’hora de defensar el seu territori davant d’amenaces externes. Es reuniran per defensar un altre membre que està sent atacat i intentaran fer desaparèixer l’amenaça amb força.

Mans i peus vermells

La característica més destacada d’aquesta espècie i la que l’anomena és el pelatge vermell o taronja brillant al voltant dels peus. La resta de la capa és de color negre i també conté taques grogues o daurades a la part posterior. Hi ha una distinció tan nítida entre les parts negres i vermelles de la pell al voltant de les mans i els peus que sembla que l’animal porta guants i botes. També té la cara i els ulls foscos. Això el diferencia de la cara blanca que es troba en moltes altres espècies de tamarí del mateix gènere.

El tamarí de mans vermelles (Saguinus midas) és un arbre amb la boca oberta
Tamarí de mans vermelles (Saguinus midas) en un arbre amb la boca oberta

Hàbitat Tamarin de mans vermelles

El tamarí envergurat resideix en un extens tram de territori entre els països sud-americans del nord del Brasil, Guyana, Surinam i possiblement fins i tot Veneçuela. Aquesta espècie està especialment adaptada per a un estil de vida arbori (que significa lligat als arbres) i resideix aproximadament a 50 peus per sobre del terra. El tamarí envergurat prefereix els arbres amb petites corones (que és la part superior de l'arbre amb les branques). Aquesta corona proporciona tot el necessari per a la protecció, les oportunitats d’alimentació i la socialització. El territori total d'una sola tropa pot comprendre gairebé 25 acres en total.

Dieta de tamarí amb mans vermelles

Com molts altres primats del Nou Món, el tamarí envergurat és una espècie omnívora que gairebé no manca d’aliments per triar en un moment donat. La major part de la seva dieta consisteix en diversos fruits de moltes espècies de plantes diferents. La composició exacta de la fruita de la seva dieta canvia durant la temporada en funció de la disponibilitat. Es complementa amb llavors, nèctar, xiclet, saba, ous d’ocells, cargols, aranyes, granotes petites i insectes . Quan es troba amb un animal presa, el tamarí el mata amb una sola mossegada al cap. Aquesta espècie també té un paper ecològic important en dispersar les llavors no digerides per l’entorn local.

Predadors i amenaces de tamarins amb mans vermelles

A causa de la seva petita mida, el tamarí amb mans vermelles és un menjar molt temptador àguiles , serps , jaguars , pumes , i altres grans depredadors. El seu estil de vida arbori ofereix la major protecció contra els depredadors. Fins i tot els bons escaladors com els gats poden tenir problemes per mantenir-se al dia amb el tamarí àgil. I la cobertura forestal proporciona un grau de protecció contra les aus rapinyaires. Quan s’amenaça directament, un grup de tamarins rogencs pot ser bastant viciós saltant amb les seves dents i urpes afilades. Un tamarí individual, però, és molt més vulnerable als depredadors, ja que té defenses escasses amb les quals defensar-se. Un jove tamarin deixat sol o abandonat és completament indefens i converteix en un objectiu més convincent.

La major amenaça per a l'espècie en el seu conjunt no és cap depredador comú, sinó més aviat l'activitat humana. La pèrdua d’hàbitat a causa de la tala i l’agricultura ha reduït part del territori arbori natural en el qual depèn tant. De vegades, l’espècie també es caça per la seva carn o es troba atrapada i venuda al comerç de mascotes exòtiques. Això encara no ha reduït prou la població com per provocar el seu perill, però podria representar un problema en el futur.

Reproducció de Tamarin amb mans vermelles, nadons i vida útil

Per a tots els tamarins envergonyits, la tropa és el nexe central de la socialització i la cria. Tots els aspectes de la reproducció i la criança dels fills es fan dins del grup. L’espècie és poliandrosa, el que significa que una sola femella s’aparellarà amb diversos mascles durant tota la temporada de reproducció. Ella és qui sempre tria amb quin mascle vol aparellar-se. El mascle sempre és membre del grup i ha de guanyar-se la seva confiança per adquirir drets de reproducció amb ella. Per tant, cada època reproductiva entre abril i juliol, la femella dominant organitzarà activitats reproductives, cosa que probablement minimitzi la competència entre els mascles.

Després de la còpula, el període de gestació dura almenys 140 dies. La mare dóna a llum un o dos fills durant els mesos de primavera o estiu (que a Amèrica del Sud és més a finals d’any). Poques vegades produeix tres descendents a la vegada. La mare alletarà els seus fills durant els dos o tres primers mesos, però tots els membres del grup tenen un gran interès en la cura i el desenvolupament dels micos juvenils. De fet, el pare és el principal responsable de portar el fill la major part del temps a l’esquena.

Els joves aprendran de tot el grup les valuoses habilitats de comunicació i alimentació que necessiten per sobreviure. Això continua fins que arriben a la plena maduresa sexual després d'uns 16 a 20 mesos d'edat. L'esperança de vida d'aquesta espècie és d'aproximadament 10 anys en llibertat i 16 anys en captivitat, cosa que per a un primat més petit és bastant típica. Alguns moren per depredadors o malalties abans de causes naturals.

Població de tamarins amb mans vermelles

Tot i que no es coneixen exactament les xifres, la resta de poblacions de tamarins rogencs semblen tenir una salut bona i estable. Segons la Llista vermella de la UICN, que estima la salut de la població segons les dades disponibles, el tamarí envergurat figura com a espècie de menys preocupació . Aquesta és la millor classificació possible que es pot donar a una espècie. Els conservacionistes encara intenten preservar el que queda de les selves pluvials amazòniques, però, abans que es puguin extingir més espècies a la regió.

Tamarí de mans vermelles al zoo

El tamarí amb mans vermelles és una cosa molt poc freqüent als zoològics nord-americans, però els amants dels animals d’Europa poden trobar-lo al zoo de Barcelona, ​​al Wingham Wildlife Park i al zoo de Chessington al Regne Unit i al zoo de Santa Ana a Israel. Si viviu als Estats Units i encara voleu veure una tamarina en directe, podreu trobar-ne una de molt relacionada emperador tamarin (que té un 'bigoti' blanc molt distintiu) al zoo nacional de Smithsonian, al zoològic Franklin Park de Nova Anglaterra i a molts altres zoològics de tot el món. Els titís són també una altra visió habitual a tot el món.

Mostra els 21 animals que comencen per R

Articles D'Interès