Tití pigmeu

Classificació Científica de l’Urmosi Pigmeu

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
primats
Família
Callitrichidae
Gènere
Cebuella
Nom científic
Callithrix Pygmaea

Estat de conservació del tití pigmeu:

Prop d’Amenaçats

Lloc de l'úrgit pigmeu:

Sud Amèrica

Fets de tití pigmeu

Presa principal
Saba d’arbre, fruita, aranyes, insectes
Habitat
Afores de la selva tropical
Depredadors
Aus, serps, gats salvatges
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
2
Estil de vida
  • Tropa
Menjar preferit
Saba d'arbre
Tipus
Mamífer
Eslògan
L’espècie de mico més petita del món!

Característiques físiques del tití pigmeu

Color
  • Marró
  • Gris
  • Negre
  • Blanc
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
24 mph
Esperança de vida
8-12 anys
Pes
120-140 g (4,2-4,9 oz)

'Un tití pigmeu pot saltar una distància de 16 peus per anar d'una branca d'arbre a una altra'.




Els titís pigmeus viuen als boscos amazònics d’Amèrica del Sud. Aquestes criatures són els micos més petits del món que pesen aproximadament 4 unces a l'edat adulta. Els titís pigmeus són omnívors als quals els agrada molt menjar saba d’arbre. Aquests micos viuen fins als 12 anys en estat salvatge.



5 Dades sorprenents sobre l'úrgit pigmeu

• Els titís pigmeus viuen a la part superior dels arbres de les selves plujoses d’Amèrica del Sud

• Aquests animals tenen les ungles que fan servir com a urpes per pujar als arbres

Papallones , fruites, baies i saba d’arbre són els aliments preferits d’aquest petit omnívor

• Un mascle pigmeu i una femella es reprodueixen i conviuen tota la vida

• Els titís pigmeos s’acaben de fer els pèls de la mateixa manera que ho fan altres micos

Nom científic del tití pigmeu

Tot i que el tití pigmeu és el nom comú d’aquest animal, el seu nom científic és Cebuella pygmaea. Pertany a la família Cebidae i la seva classe és Mammalia. Marmoset prové de la paraula francesatití.

Aquests titís tenen dues subespècies, incloent-hi el tití pigmeu del nord-oest i el tití pigmeu oriental. Aquests tres titís pigmeus tenen pell que difereix una mica de color. A més, viuen a diferents zones d’Amèrica del Sud, així com a Amèrica Central.



Aspecte i comportament del tití pigmeu

Aquests titís tenen una capa de pell marró ataronjat amb una barreja de ratlles marrons i negres. La pell fosca d’aquest petit animal ajuda a amagar-lo mentre es mou a través de les branques dels arbres. Les ungles d’aquest mico serveixen com a urpes que poden agafar l’escorça d’un arbre mentre s’enfila. La manera com es mou i puja aquest titís és similar a la d’un esquirol que podríeu veure al vostre parc local.

Té un nas petit, ulls petits i una orella a cada costat de la part superior del cap. Aquests titís tenen una flexibilitat addicional al coll que li permet girar el cap per mirar cap enrere. Això ajuda a l'animal a estar en alerta màxima per als depredadors de la zona.

La cua d’un tití pigmeu és més llarga que el seu cos. Utilitza la seva cua per equilibrar-se mentre es mou al llarg de les extremitats dels arbres al bosc amazònic.

El cos d'un titís pigmeu adult mesura entre 4 i 6 polzades de llarg. A més, la seva cua semblant a un esquirol fa 6 a 9 polzades de llarg. La cua de 9 polzades d’un tití pigmeu té una longitud igual a una forquilla de mida mitjana d’un calaix de plata. Un adult pesa una mica més de 4 unces. Això vol dir que pesa aproximadament el mateix que un pal de mantega de la nevera a casa.

Aquest tití reivindica el títol com el mico més petit del món. Però, no és el primat més petit del món. Aquest títol pertany a un lèmur de ratolí pigmeu que pesa al voltant de 1,1 unces.

Aquests titís viuen en grups també anomenats tropes, amb uns 5 a 9 membres. Viure en grups proporciona a aquests petits animals un cert nivell de protecció contra els depredadors. Si un membre detecta un ocelot , avisaria a la resta de la tropa per cobrir-se als arbres. Aquests titís són animals tímids que es queden amb la seva pròpia tropa mentre romanen amagats als arbres la major part del temps.

Els membres de la tropa de titís es comuniquen entre ells mitjançant xiscles i xisclles que només ells poden entendre. Un so pot significar que hi ha perill a prop, mentre que un altre pot ser un home que crida a una femella. Els sons que fan aquests animals són una mica similars als sons dels esquirols marrons i grisos.

Hàbitat de titís pigmeu

Aquests titís viuen al Perú, l’Equador, el Brasil i Columbia a Amèrica del Sud. Viuen a la selva amazònica o en matolls que creixen a prop dels rius. Aquests animals viuen en un clima tropical humit i plujós. Els titís pigmeus viuen a les selves tropicals d’Amèrica del Sud durant tot l’any.

Trobareu aquests titís que viuen en boscos on els arbres creixen junts. Això els permet saltar fàcilment a les branques de diferents arbres. A més, és fàcil mantenir-se amagat dels depredadors quan les branques dels arbres s’entrecreuen. La pell de color taronja / marró del titís també l’ajuda a mantenir-se amagat entre les branques fosques i els troncs d’arbres de la selva tropical. En general, aquests titís romanen en un territori de menys d’un acre de bosc.

Dieta de tití pigmeu

Què mengen els titís pigmeus? La principal font d’aliment d’aquest animal és la saba dels arbres. Aquests titís utilitzen la fila inferior de dents afilades per excavar forats a l’escorça d’un arbre. Caven fins que troben saba i després beuen com un gos beu aigua del bol.

Sovint, un titís pigmeu tria només un arbre per excavar per obtenir saba cada vegada que vol menjar. Aquest arbre es troba en algun lloc del territori específic del mico. Alguns arbres poden tenir fins a 1.300 forats fets al llarg del temps per un tití famolenc.

Aquests animals són omnívors, de manera que segur que mengen més que la saba dels arbres. Mengen fruita, papallones, fulles, petites aranyes i nèctar. Són ràpids i poden agafar insectes que viuen a les branques que els envolten. El tipus d'aliments que mengen aquests micos depèn del que sigui més abundant a la zona.

Com que aquests titís són tan petits, no necessiten menjar molt per sobreviure. Poden beure fins a una cullerada de saba d’arbre alhora. A aquestes mones els agrada buscar menjar al matí i a la tarda.

Els titís pigmeus que es guarden als zoològics s’alimenten de fruites i verdures juntament amb una barreja d’aliments especials que els és fàcil de digerir. Es controla amb deteniment la quantitat i el tipus d'aliments que se'ls donen. L'alimentació d'aquest aliment de titani seria perjudicial per a aquest animalet.



Depredadors i amenaces de titís pigmeu

Com haureu endevinat, aquests titís tenen molts depredadors pel fet que aquests micos són tan petits. Alguns dels seus depredadors inclouen falcons, serps, ocelots i àguiles, específicament l’àguila arpia.

Com que aquests titís es mantenen a la part alta dels arbres, són especialment vulnerables a les àguiles, falcons i altres aus. A més, hi ha moltes serps que pugen a arbres com l’escurçó. La velocitat i la capacitat d’amagar-se del titís pigmeu són les seves úniques defenses contra aquests depredadors.

L’hàbitat d’aquests titís es veu amenaçat quan es talen i esborren els arbres de la selva tropical. Això els treu la llar i la font d'aliment.

Els humans són una amenaça per a aquests animals d'una altra manera. De vegades, aquests animals són capturats i venuts com a mascotes exòtiques a tot el món. Aquesta és una altra cosa que redueix la seva població.

L’estat de conservació oficial de l’úrgul pigmeu és Amenaçat . El seu hàbitat es veu amenaçat quan s’esborren els arbres, però si es podria alentir ajudaria a augmentar la població d’aquest mico.

Hi ha lleis contra la compra i venda d’animals salvatges com a mascotes. Això inclou el titís pigmeu. L’aplicació d’aquestes lleis pot contribuir a mantenir segurs els titís pigmeus en el seu hàbitat natural.

Reproducció de tití pigmeu, nadons i vida útil

La temporada de reproducció d’aquests titís passa durant tot l’any. Mentre busca un company, un mascle marcarà la zona amb la seva olor i seguirà una femella arreu del territori. Un mascle i una femella d’una raça de tropes i la resta de membres del grup ajuden a tenir cura de les cries. Aquest mascle i aquesta femella es mantenen junts tota la vida. El període de gestació d’un tití pigmeu és d’unes 20 setmanes. En general, hi ha dos nadons vius en una ventrada. Més rarament, una femella tindrà un o tres bebès.

Un tití pigmeu acabat de néixer pesa 0,4 unces. Imagineu-vos que un pigmeu acabat de néixer té la mida d’un dit humà adult!

Durant les primeres dues setmanes de vida d’un tití pigmeu acabat de néixer, circula a l’esquena del seu pare. És el pare el principal cuidador dels nadons de tití pigmeus. Quan arriba el moment de menjar, el pare porta els nadons a la seva mare perquè els pugui alletar.

Titans pigmeus per a nadons comença a menjar insectes i saba d’arbres als 3 mesos aproximadament. Altres membres de la tropa ensenyen als nadons a trobar menjar. Una vegada que un tití pigmeu té aproximadament 1 any i mig o 2 anys, pot atacar-se tot sol com a adult. Però, en alguns casos, els joves es queden amb la tropa per ajudar a criar altres nadons. Això vol dir que hi pot haver diversos germans en una tropa.

La vida mitjana d’un tití pigmeu és de 12 anys. Per descomptat, el nombre de depredadors a la zona on viu un titís pigmeu pot tenir un efecte en la seva vida útil. Aquests micos petits poden patir desnutrició a mesura que envelleixen si disminueixen els aliments que mengen al seu entorn.

Població de tití pigmeu

L’estat de conservació del tití pigmeu és Amenaçat . La població exacta dels titís pigmeus no és clara a causa de la seva mida i capacitat per amagar-se en zones inaccessibles. Però, els científics creuen que la concentració més gran d’aquests animals viu a prop dels rius Amazones i Rio Negro a Amèrica del Sud. La seva població sembla mantenir-se estable ja que s’estan fent alguns esforços per reduir la neteja de la selva amazònica.

Mostra els 38 animals que comencen per P

Articles D'Interès