Paó

Classificació científica del paó

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
aus
Comanda
Galliformes
Família
Phasianidae
Gènere
Pavo
Nom científic
Pavo Cristatus

Estat de conservació del paó:

Menor preocupació

Ubicació del paó:

Àfrica
Àsia

Fets del paó

Presa principal
Grans, llavors, insectes
Característica distintiva
Plomes de cua llarga i colorida cua de mascles
Envergadura
120cm - 300cm (47in - 118in)
Habitat
Zones de desert i sabana
Depredadors
Gossos, mapache, tigre, gats salvatges
Dieta
Omnívor
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Grans
Tipus
Ocell
Mida mitjana de l’embragatge
6
Eslògan
El més freqüent al continent continental de l'Índia.

Característiques físiques del paó

Color
  • Marró
  • Gris
  • Blau
  • Verd
Tipus de pell
Plomes
Màxima velocitat
10 mph
Esperança de vida
12 - 20 anys
Pes
2,7 kg - 6 kg (6 lliures - 13,2 lliures)
Llargada
86cm - 107cm (34in - 42in)

El paó (també conegut com a paó) és un ocell de mida mitjana més relacionat amb el faisà. A diferència del seu cosí de faisà comú que habita zones de l’hemisferi nord, el paó es troba en un clima més càlid de l’hemisferi sud, essent el paó més freqüent a l’Índia.



Hi ha tres tipus principals de paó, el paó del Congo africà, el paó indi i el paó verd, que es creu que es van originar a Àsia, però avui es troben a l’Àfrica i parts d’Austràlia. Totes les tres espècies diferents de paó són conegudes pels seus reals paons mascles i paons femelles marrons apagats (en comparació amb els mascles).



El paó mascle és molt conegut per les seves enormes plomes de cua que surten darrere del paó i poden arribar a tenir una longitud de gairebé dos metres. Es creu que aquesta acolorida visualització del paó s’utilitza tant amb finalitats d’aparellament com de defensa. El paó mascle atrau una femella per aparellar-se mostrant la seva varietat de plomes elaborades i, quan el paó mascle se senti amenaçat, estirarà la cua per fer-se veure més gran i, per tant, intentar intimidar els depredadors que s’acosten.

El paó és un ocell omnívor i s’alimenta d’insectes, plantes, llavors i caps de flors. També se sap que els paons mengen petits mamífers i rèptils per complementar la seva dieta, cosa que assegura que obtenen els nutrients adequats. Els paons tenen una sèrie de depredadors naturals en estat salvatge que inclouen gossos i gats salvatges, mamífers de mida mitjana com els mapaches i fins i tot tigres que cacen paons.



Els paons solen arribar als 20 anys d’edat, tot i que se sap que alguns individus de paó arriben a edats més grans, particularment aquells que tenen en captivitat. En general, les poblacions de paó no estan amenaçades, tot i que el paó verd es troba vulnerable a l'extinció principalment a causa de la caça i la pèrdua d'hàbitat.

Els paons masculins es coneixen com a paons i els paons femenins es coneixen com a paons (de manera similar a les gallines i els faisans). El mascle és un paó generalment és aproximadament el doble de la mida de la femella de paó, i encara és més gran quan el paó mascle mostra el seu plomatge (plomes). Quan el paó mascle no presenta les seves plomes de cua de colors vius i molt elaborades, s’arrosseguen darrere seu. Això es coneix com a cua o tren.

Durant la temporada d'aparellament, el paó mascle pot aparellar-se amb fins a sis femelles diferents. La femella peahen pon entre 4 i 8 ous de color marró. La femella de paó incuba els ous asseguts a sobre, i els pollets de paó eclosionen després d’un període d’incubació d’un mes aproximadament. La paó femella, cuida i cria els pollets de paó sola, sense cap ajuda del paó mascle.



Els paons es troben més sovint als deserts i a les zones de sabana seca. Els paons també es troben als boscos i fullatges densos, especialment durant la temporada de reproducció, quan les paons femelles intenten incubar els ous i criar els pollets sense que els depredadors no desitjats els vegin.

Mostra els 38 animals que comencen per P

Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) L’Enciclopèdia dels ocells

Articles D'Interès