Goril·la de muntanya

Classificació científica del goril·la de muntanya

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
primats
Família
Homínids
Gènere
Goril·la
Nom científic
Gorilla Berengei Berengei

Estat de conservació del goril·la de muntanya:

En perill d’extinció

Localització del goril·la de muntanya:

Àfrica

Dades del goril·la de muntanya

Presa principal
Fulles, llavors, herbes
Habitat
Bosc tropical i selves a les regions muntanyenques
Depredadors
Humà, lleopard
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • social
Menjar preferit
Fulles
Tipus
Mamífer
Eslògan
Poblacions aïllades que es troben a les muntanyes!

Característiques físiques dels goril·les de muntanya

Color
  • Marró
  • Gris
  • Negre
Tipus de pell
Cabell
Màxima velocitat
25 mph
Esperança de vida
35-50 anys
Pes
204-227 kg (450-500 lliures)

Gran, però suau, ferotge i compassiu, el goril·la de muntanya és un interessant contrast d’extrems.



Aquests grans gegants pesats resideixen profundament dins dels boscos núvols de l’Àfrica central. Els goril·les de muntanya presenten una intel·ligència aguda i una rica vida emocional i social. Com a un dels parents vius més propers de la humanitat, ofereixen una visió fascinant de la nostra pròpia evolució i desenvolupament. Tot i la seva existència pacífica, però, ara els goril·les de muntanya estan amenaçats per la invasió humana i el canvi climàtic.



Dades del goril·la de muntanya

  • Basant-se en una mètrica de la mida del genoma, els goril·les comparteixen al voltant del 98,4% del mateix ADN amb els humans. Això és només lleugerament inferior al 98,7% de similituds entre ximpanzés i humans.
  • Els goril·les de muntanya individuals es poden identificar per la forma i els patrons del nas, de la mateixa manera que els humans es poden identificar per les seves empremtes digitals. No hi ha dos goril·les que comparteixin els mateixos patrons.
  • A causa de la ratxa platejada de cabells al llarg de l'esquena dels goril·les de muntanya adults, també se'ls coneix com a llom platejat.
  • Els nadons goril·les de muntanya s’enganxen a la seva mare durant els dos o tres primers anys de la seva vida.
  • L’olor és un aspecte important de la comunicació dels goril·les. Les olors poden assenyalar amenaces properes dels depredadors o la disponibilitat reproductiva de les femelles.

Nom científic del goril·la de muntanya

El nom científic del goril·la de muntanya ésGorilla beringei beringei. En realitat és una de les dues subespècies del goril·la oriental - l'altre és el goril·la de terra baixa oriental o el goril·la de Grauer. Tot i que són les mateixes espècies, estan separades per preferències geogràfiques i no solen creuar-se.

L'espècie viva relacionada més propera és la goril·la occidental . Una vegada es va classificar com a tercera subespècie dins del grup dels goril·les orientals, però l’anàlisi genètica va revelar una diferència suficient per justificar una designació d’espècie separada.

El goril·la de muntanya pertany a la mateixa família,Homínids, com el ximpanzés , orangutans , i els éssers humans , convertint-nos en un cosí una mica llunyà. Tot i que és difícil donar una data exacta, sembla que els avantpassats comuns dels humans i dels goril·les es van dividir fa uns nou a deu milions d’anys. Aquest és el moment aproximat en què els llinatges evolutius dels goril·les i els humans van divergir.

Aspecte de goril·la de muntanya

El goril·la de muntanya és un primat gran i corpulent amb braços llargs, un nas pla, un cap allargat, gairebé en forma de con, i un ventre gran i inflat. El seu pèl és gairebé completament negre o de color marró, però els mascles més vells també tenen una ratlla platejada o blanca que recorre la part posterior. Els peus, les mans, la cara i els pits estan completament calbs.

En comparació amb les subespècies de les terres baixes orientals molt relacionades, el goril·la de muntanya té els cabells més llargs, els braços més curts i un físic més gran. Això els permet viure en condicions més fredes que de vegades baixen per sota de la temperatura de congelació a la nit.

El típic goril·la de muntanya fa una alçada d’uns quatre a sis peus quan es posa de peu sobre les seves dues potes. Es tracta de la mida d’una persona típica. No obstant això, a causa del seu gran volum, poden pesar de 300 a 500 lliures. Un goril·la mascle sol ser més gran que una femella i pesa fins al doble. En total, el goril·la de muntanya és el segon primat més gran del món, només darrere del goril·la de la terra baixa oriental, estretament relacionat.



goril·la de muntanya (Gorilla beringei beringei) cara de goril·la de muntanya al pinzell

Comportament dels goril·les de muntanya

El goril·la de muntanya té un mètode únic de locomoció conegut com a caminar amb els artells. Això vol dir que camina pels quatre membres amb els artells arrissats a terra. No obstant això, també és capaç de caminar sobre dues potes durant un temps limitat. Les seves mans són molt destres i són capaces d’agafar, esquinçar i estirar amb una precisió que només superen els éssers humans.

Igual que altres grans simis, el goril·la de muntanya es considera una de les criatures més intel·ligents del planeta. Es creu que són capaços d’autoreflexió, ús d’eines i planificació acurada. Estudis intensos de goril·les captives com el conegut ‘Koko’ han revelat que les persones poden entendre i desplegar el llenguatge de signes amb certa competència. També són criatures altament socials que poden riure, entristir-se i desenvolupar forts vincles amb els altres. El seu comportament social és complex i sofisticat. La preparació és un aspecte important del vincle social. No només manté els goril·les lliures de brutícia i paràsits, sinó que també reforça relacions importants dins del grup més gran.

Els goril·les viuen en grups reduïts anomenats tropes que de vegades poden superar els 20 individus. Aquests grups estan formats per un sol mascle dominant, un nombre de femelles i la descendència jove. El mascle dominant és un adult més gran que proporciona organització i protecció a tots els membres. Té drets de reproducció gairebé exclusius amb les femelles. Aquesta configuració de cria es coneix com a harem. De vegades, alguns homes més joves (generalment el fill o els germans del líder) poden acompanyar el grup, però estan sotmesos al mascle dominant. Els homes servidors tenen més probabilitats de dispersar-se de la tropa si no aconsegueixen l’èxit reproductiu. Poden sortir sols o formar grups temporals de solters masculins.

La majoria de les vegades els goril·les tenen una personalitat bastant tranquil·la i suau, però si perceben una amenaça, els mascles poden arribar a ser força agressius picant el pit i fent un rugit terrorífic. Per transmetre els seus complexos desitjos i emocions, els goril·les de muntanya tenen al voltant de 25 tipus de vocalitzacions diferents, que expressen des de l'alarma fins a la curiositat. I, igual que els humans, la postura corporal i el contacte visual ajuden a facilitar la comunicació.

El goril·la és una criatura en gran mesura terrestre que s’adhereix a la terra, però té una capacitat limitada per pujar als arbres que suportin el seu pes. A causa de la seva mida més petita, els goril·les joves són escaladors d’arbres una mica hàbils. Tant els adults com els nens poden dormir en nius a terra o als arbres. El goril·la de muntanya és més actiu durant el dia i dorm a la nit. També té pauses intermitents durant el dia per descansar i jugar. En conjunt, tota la gamma d'un sol grup pot incloure fins a 16 milles quadrades.

Hàbitat de goril·les de muntanya

El goril·la de muntanya habita una serralada molt estreta a l’Àfrica central. Els principals nuclis de població es troben al parc nacional dels goril·les de Mgahinga i al parc nacional impenetrable de Bwindi a Uganda, així com al parc nacional dels volcans de Ruanda i al parc nacional de Virunga a la República Democràtica del Congo. Com el seu nom indica, la subespècie prefereix les regions boscoses d’hàbitats de muntanya entre 8.000 i 13.000 peus d’altura. Els seus hàbitats més comuns són la selva tropical, el bosc de bambú, les praderies subalpines i els boscos mixtes.

Dieta de goril·les de muntanya

Els goril·les de muntanya festegen amb diverses saboroses vegetacions, com ara arrels, fruites, flors, fulles i escorça d’arbres. Tot i que són herbívors, se sap que mengen insectes si no hi ha altres opcions de menjar al voltant. La composició dietètica exacta depèn de la varietat de plantes i arbres locals disponibles.

Els goril·les passen al voltant d’una quarta part del dia menjant fins a 75 quilos de menjar. Amb els seus intestins llargs i molars únics, estan especialment adaptats per menjar i descompondre matèria vegetal. Els goril·les també tenen un paper important en la dispersió de les llavors pel medi ambient.



Predadors i amenaces dels goril·les de muntanya

A causa de la seva gran mida i força, el goril·la de muntanya té pocs depredadors naturals en estat salvatge. Només animals grans com lleopards i cocodrils se sap que maten rutinàriament els goril·les solitaris, especialment els nens i els nadons. Tanmateix, cap depredador no és prou ferotge per assumir tota una tropa unida.

Amb pocs depredadors naturals, la major amenaça per a la seva supervivència ha estat l'activitat humana, inclosa la guerra, la caça il·legal i la pèrdua d'hàbitat de la mineria, l'agricultura i la indústria. Un tipus de pràctica agrícola coneguda com slash and burn, en què els agricultors netegen la terra cremant la vegetació, és particularment perjudicial per a l’hàbitat del goril·la de muntanya. I com que els humans i els goril·les són tan similars, no és estrany que les malalties facin el salt entre espècies durant els moments de contacte proper. El canvi climàtic agreujarà encara més l’amenaça d’un entorn canviant al qual s’haurà d’adaptar el goril·la.

A causa de la fràgil organització social dels goril·les de muntanya, la mort del mascle principal pot tenir un efecte profund sobre el grup i desentranyar tota l’estructura social. Si no hi ha un substitut adequat per a un líder immediatament disponible, el grup es pot separar definitivament.

Reproducció de goril·les de muntanya, nadons i vida útil

La reproducció de goril·les comparteix molts aspectes en comú amb la reproducció humana. Les femelles tenen el mateix període de gestació de nou mesos. Solen donar a llum només un nadó a la vegada. I es poden aparellar durant tot l’any en lloc d’una temporada específica. No obstant això, a diferència dels humans, els goril·les només poden parir una vegada cada diversos anys a causa dels temps de desenvolupament més llargs de la descendència i de l’estrès al cos de la mare.

En comparació amb un goril·la més madur, el nounat és sorprenentment minúscul. Només pesa uns quatre quilos de l’úter. Des del moment del seu naixement, un nounat és gairebé inseparable de la seva mare, a qui s’aferrarà els dos o tres primers anys de la seva vida. També es tracta del temps que es triga a deslletar completament el nen.

Durant la major part de la seva adolescència restant, un goril·la començarà a aprendre valuoses habilitats comunicatives i socials a través de jocs freqüents, com ara perseguir i lluitar. La infermeria i la cura dels fills són la responsabilitat principal de la mare, però tota la tropa comparteix l’interès per criar el fill.

Els goril·les masculins comencen la seva vida adulta amb el cabell negre pur. Aquesta característica els ha valgut el nom de bitllets negres. No obstant això, tendeixen a desenvolupar una ratlla platejada de cabell a l'esquena i els malucs al voltant dels 12 anys. Aquests mascles són coneguts com a dors platejat. Són molt protectors del seu propi èxit reproductiu. Si una femella i el seu nadó s'uneixen a un nou grup, el mascle dominant pot matar el nen per induir a la femella a reproduir-se de nou, de manera que pugui començar a produir els seus propis fills.

Normalment, es triga almenys una dècada a arribar a la plena maduresa sexual. En total, el goril·la de muntanya pot viure uns 35 anys en estat salvatge, però s’han documentat vides de fins a 50 anys.

Població de goril·les de muntanya

Els goril·les de muntanya una vegada estaven una mica estès a les muntanyes del centre d’Àfrica, però la població ha caigut precipitadament des del segle XX. Queden aproximadament un miler de goril·les de muntanya al món (i uns 5.000 membres en total de les espècies de goril·les orientals). La meitat viuen als boscos del Virunga.

Gràcies a uns esforços de conservació acurats, les xifres de goril·les de muntanya han mostrat signes de millora després de disminuir les xifres en perill crític nivells. El Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) Ara la llista vermella les llista com a justes en perill . Tanmateix, continuen tenint el risc constant de perdre terreny davant les amenaces invasores.

Un clima polític més estable a la regió milloraria dràsticament les perspectives de supervivència a llarg termini de la subespècie, i també ho intentaria aturar la invasió humana i la caça furtiva a la regió. Els governs africans han començat a tenir un paper més actiu en la preservació de les seves espècies autòctones, donant-los esperança d’un futur possible.

Mostra els 40 animals que comencen per M

Articles D'Interès