Alces

Classificació científica Moose

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Artiodactyla
Família
Cèrvids
Gènere
ants
Nom científic
ants alces

Estat de conservació dels alces:

Menor preocupació

Localització de Moose:

Euràsia
Europa
Amèrica del nord

Fets de Moose

Presa principal
Herba, branquetes, Pondweed
Habitat
Zones forestals properes a la tundra àrtica
Depredadors
Humà, Ós, Llops
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Ramat
Menjar preferit
Herba
Tipus
Mamífer
Eslògan
Renova les seves enormes cornamentes cada any!

Característiques físiques dels alces

Color
  • Marró
  • Gris
  • tan
Tipus de pell
Cabell
Màxima velocitat
20 mph
Esperança de vida
10-16 anys
Pes
270-720 kg (600-1,580 lliures)

'La més gran de totes les espècies de cérvols'.




Els alces són els més grans de les espècies de cérvols i els mamífers més alts d’Amèrica del Nord. Es troben als Estats Units, al Canadà, a Àsia i a Europa, els adults plenament adults es troben de peu a terra de l’espatlla. S’identifiquen per cares llargues, morrions penjats sobre la barbeta i un solap de pell que es balanceja sota la gola. Els alces masculins conreen grans cornamentes de fins a 6 peus d’amplada d’un extrem a l’altre.



5 fets increïbles d’alces

  • Els alces mascles adults pesen entre 1200 i 1800 lliures
  • L’esperança de vida d’un alç en llibertat és de 15 a 20 anys
  • Els alces s’alimenten de la terra i de les plantes aquàtiques
  • Les peülles dels alces funcionen com les raquetes de neu en els durs climes hivernals
  • Tot i semblar maldestre, els alces poden córrer fins a 35 milles per hora

Nom científic Moose

Aquests grans animals, anomenats comunament alces a Amèrica i alces a Europa i Àsia, porten el nom científic d ''Alces alces'. Com a mamífers, pertanyen a l’ordre Artiodactyla, família Cervidae i gènere Alces.

El nom comú 'moose' es va convertir en una paraula anglesa reconeguda a més tard del 1606. Aquest terme prové del nom de la llengua algonquina 'mo-swa' o 'moosh' amb possibles influències d'altres idiomes.

Aspecte i comportament dels alces

Els alces són molt grans, sòlids i forts. Se situen des de la peülla fins a l'espatlla tan alt com un home completament adult, a uns sis peus. Els seus ossos són grans i el cos musculós. Les femelles són més petites que els mascles, generalment pesen entre 800 i 1200 lliures com a adults. Tot i que poden créixer més grans, els adults masculins oscil·len de mitjana entre 1200 i 1600 lliures.

Aquests animals viuen en ramats durant la temporada de reproducció en estat salvatge, tot i que solen aparèixer solitaris o a distància d'altres membres del ramat. De fet, són els animals més solitaris i antisocials de la natura, fora de la cria. Durant la temporada d'aparellament, els mascles formen els seus propis ramats de femelles anomenats 'ramats d'harem'. Els mascles es barallen pel dret a aparellar-se amb un harem.

La pell dels alces és de color marró clar a marró fosc, que els camufla fàcilment al seu entorn. Aquest pelatge és llarg i gruixut, amb cada cabell buit per facilitar la calor. Les seves potes són llargues, amb un parell davanter lleugerament més llarg que l’esquena. Això fa que els alces semblin gofrats i maldestres. Però les potes davanteres més llargues els ajuden a recórrer restes forestals, com ara arbres i branques caiguts.

El cap dels alces és llarg com un cavall , però presenta un nas i un llavi superior engrandits. Les seves orelles són petites, igual que la seva cua. A l’aspecte divertit de la cara s’afegeix un aspecte de geperut causat per músculs de l’espatlla grans i forts. A les mans de la gola, la pell solta anomenada mantega.

Les cornamentes grans, amples i planes fan que l’aparició d’un alç sigui encara més diferent d’altres membres de la família dels cérvols. Només els mascles tenen aquestes cornamentes que s’estenen entre quatre i sis peus de llarg en ple creixement. Aquestes cornes comencen a créixer a finals de primavera o principis d’estiu, primer cobertes per una pell difusa anomenada vellut. Al vellut hi ha petits vasos sanguinis que alimenten nutrients a les cornes per ajudar-los a créixer. Quan les cornes deixen de créixer a finals d’estiu, aquests vasos sanguinis s’assequen i el vellut comença a vessar. A principis de la tardor, les cornamentes dels alces adopten l’aspecte característic de l’os sec. Pesen fins a 40 quilos i cauen durant l’hivern.

Els alces s’alimenten durant tot el dia. Són més actius a l’alba i al capvespre. Tot i que no veuen molt bé, tenen un olfacte excepcional. Aquests grans mamífers també escolten bé. Són nedadors forts des de poques setmanes després del naixement i poden assolir una velocitat de natació de fins a sis milles per hora. Els alces fins i tot es submergeixen completament i es mantenen sota l'aigua fins a 30 segons a la vegada.

Els alces són suaus i pacífics per si sols al seu hàbitat natural. Però si els molesta altres animals o humans, es tornen agressius. Aquests mamífers són molt territorials i no dubten a carregar contra ningú ni res que amenaci el seu espai. Tot i que semblen maldestres i lents, els alces poden superar fàcilment els humans. En una batalla contra un dels seus grans depredadors, el ós marró , un alce lluita bé. Fins i tot de vegades guanyen. Per atacar un depredador o un ésser humà, els alces trepitgen les cames repetidament contra l’amenaçadora criatura i utilitzen les seves cornamentes en defensa.



Moose Habitat

Els alces viuen a les regions més fredes del nord d’Amèrica del Nord, Europa i Àsia, on hi ha una capa de neu anual. No poden viure a temperatures superiors als 80 graus, ja que no suen. Els aliments que mengen creen molta calor corporal durant la digestió.

Les regions tenen subespècies, cadascuna amb adaptacions úniques al seu entorn. Els alts nord-americans inclouen els alces orientals del Canadà i el nord-est dels EUA; els alces del nord-oest del centre de Canadà, Dakota del Nord, Minnesota i Michigan; Alces d'Alaska del nord-oest de Canadà i l'estat d'Alaska; i els alces Shiras de les Muntanyes Rocalloses dels Estats Units i del Canadà.

A Europa i Àsia, alguns experts en animals consideren que la família dels alces també conté diverses subespècies. Entre aquestes subespècies no oficials s’inclouen els alces europeus, els siberians Yakut, els siberians occidentals Ussuri i els siberians orientals Kolyma.

Cada subespècie dels alces difereix segons la seva geografia, mida, característiques de la cornamenta i pelatge. Les mides del cos difereixen a causa de la dieta i les condicions localitzades. Alaska i Sibèria oriental tenen els alts més grans, amb toros que pesen una mitjana de 1.300 lliures i fins a set peus d’alçada a l’espatlla. Wyoming i Manxúria són la llar dels alces més petits amb toros que pesen fins a 770 lliures.

Dieta dels alces

Els alces són herbívors que pasturen des de la matinada fins al capvespre. Mengen fins a 70 quilos de vegetació al dia. El seu hàbitat consisteix en ambients rics en plantes amb arbustos disponibles per alimentar-se. Els animals prefereixen arbusts pertorbats per incendis forestals, inundacions o allaus. A l’estiu, els alces també s’alimenten de vegetació aquàtica. Van a l'aigua per arribar a aquestes plantes i fins i tot es submergeixen sota l'aigua per arribar-hi. Aquests grans mamífers gaudeixen de llepades minerals.

A l’hivern, podeu trobar alces menjant avet, teix i altres coníferes. Per passar a través de fortes mantes de neu per menjar, els ramats d'alces segueixen un sistema de senders que trepitgen. Aquests senders formen un 'jardí d'ansos'.

Els aliments preferits en la seva dieta inclouen escorça, fulles, branquetes, pinyes, brots d’arbres, brots arbustius i nenúfars. Els preferits són el salze, el trèmol i l’avet bàlsam. Quan mengen, els seus aliments passen per quatre cambres estomacals com a part de la digestió. La primera cambra fermenta els aliments i les altres tres cambres extreuen nutrients. M'agrada vaques , els alces 'masteguen els seus dolços'. El cud és un aliment regurgitat que masteguen durant un període de temps abans d’empassar.

Entre els aliments verinosos per a aquests animals, per altra banda, abundants, es troben la xocera, el teix europeu i el teix japonès. Les plantes resulten mortals per alçar perquè les cèl·lules vegetals contenen gas cianur. Al cap de poques hores després de menjar aquestes plantes, l’alce mor. Malauradament, aquests arbres i arbustos són comuns als jardins plantats a través dels territoris dels alces, com a Alaska.

Els alces prefereixen menjar de plantes al nivell del cap o de les espatlles, especialment amb fins a 40 quilos de pes de cornament al cap. Per arribar a altres nivells d’aliments, s’inclinen fins als genolls anteriors o separen les cames com una girafa.

Predadors i amenaces d’alces

Les amenaces més grans als ants inclouen ossos, llops, humans i paparres. Tant els ossos marrons com els negres es dirigeixen als alces com a font de menjar, especialment durant la temporada de part. Un alce proporciona diversos àpats per a aquests grans depredadors. Un alce també fa un bufet atractiu per a un paquet de llops.

Per defensar-se dels depredadors com els óssos i els llops, els ants poden córrer fins a 35 milles per hora. Córrer i saltar utilitza poca energia dels ants, però molta energia per als seus depredadors.

Quan la neu profunda cobreix el terra, no pot córrer ràpid. És quan utilitzen una altra tàctica de defensa. Troben terrenys durs amb la mínima quantitat de neu possible, com ara llacs glaçats o zones de terra on la neu s’ha endut. També fan còpies contra boscos densos d’arbres per allunyar els llops dels seus quarts posteriors. Si han d’enfrontar-se a aquests animals o manades, carreguen contra els seus depredadors, donant puntades de peu a les cames de manera que poden matar els llops i deixar els ossos atordits.

Una altra defensa contra els depredadors és anar a cossos d’aigua de baix nivell, no a aigües profundes, on els llops poden nedar bé. Els llops lluiten per atacar un alce en aigües poc profundes.

Els éssers humans cacen els alces, però sovint es necessiten múltiples trets per enderrocar-los. De fet, molts caçadors de Sibèria prefereixen enfrontar-se a un ós grizzly, a diferència d’un alç enfadat.

L’escalfament global augmenta les infestacions de paparres on viuen els alces. En un hivern més càlid, les poblacions de paparres augmenten. Aquests paràsits diminuts poden acabar amb un ramat d’alces debilitant-los per la pèrdua de sang. Molts alces moren d’anèmia causada per paparres cada any. Intentar fregar les paparres del cos deixa molts ants amb pèrdua de cabell en taques. Aquesta capa alterada provoca hipotèrmia a l'hivern. A Nova Hampshire, els biòlegs atribueixen una disminució del 40% de la població d’ans en els darrers deu anys a les paparres i altres paràsits com ells.



Reproducció d’alces, nadons i vida útil

A principis de tardor, els alces mascles comencen a formar ramats de femelles preparades per aparellar-se. Aquestes femelles atrauen els mascles amb un fort aroma i crides profundes. Els mascles de vegades es desafien mútuament pel dret a aparellar-se amb un harem. Aquests desafiaments impliquen l'ús de les seves banyes com a amenaça. També es poden empènyer mútuament amb les seves banyes en una lluita. Però les baralles no solen ser molt greus perquè les cornes poden quedar atrapades, cosa que provoca la mort dels dos toros. Al final d'aquests desafiaments, l'alce dominant es queda amb el ramat i el perdedor submís de la lluita s'escapa.

Els alces femelles donen a llum un nadó a la primavera o a l’estiu. De vegades, un alce pot tenir bessons o fins i tot tres bessons. Però la majoria de naixements són només un vedell. Els vedells es posen de peu el primer dia i neden bé en poques setmanes. Als sis mesos d’edat, els vedells deslleten de les seves mares. Però es queden amb la seva mare fins que tingui un altre vedell en la següent temporada d'aparellament. Els alces són molt agressius en la protecció de les seves cries. De fet, els alces de toro fins i tot carreguen humans o altres amenaces durant la temporada d'aparellament i abans del naixement de les seves cries.

Ser perillós és ser vedell d’alces. Els óssos i els llops gaudeixen de la carn dels alces com a part de la seva dieta. Aproximadament la meitat dels vedells moren a causa d'aquests atacs d'animals abans de l'edat de sis setmanes. Als quatre o sis anys d’edat, si viuen tant de temps, un vedell d’alces està totalment cultivat. Però un cop viuen al màxim, la majoria sobreviuen fins a la vellesa. Els alts adults tenen una taxa de supervivència del 95%. Normalment viuen de 15 a 20 anys en llibertat.

Població d’alces

Els alces demostren ser criatures abundants. Això manté les poblacions elevades. Només hi ha entre 500.000 i un milió d’alces al Canadà. A Terranova, els alces es van introduir a la zona a la dècada de 1900. Quatre alces col·locats en aquella regió en aquell moment es reproduïen eficaçment i actualment existeixen més de 150.000 d’aquells pares originals.

Als Estats Units, existeixen uns 300.000 alces. D’aquests, 200.000 viuen a Alaska. Els alces també viuen a Finlàndia, Noruega, Suècia, Letònia, Estònia, Polònia, República Txeca i Rússia. El seu estat de conservació a tot el món és el que menys preocupa i creix en nombre.

Mostra els 40 animals que comencen per M

Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers

Articles D'Interès