koala

Classificació Científica Koala

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Diprotodòncia
Família
Phascolarctidae
Gènere
Phascolarctos
Nom científic
Phascolarctos cinereus

Estat de conservació del koala:

Menor preocupació

Ubicació de Koala:

Oceania

Dades divertides del koala:

Passa fins al 80% del temps dormint o descansant!

Dades del Koala

Preses
Fulles d’eucaliptus
Nom de jove
Joey
Comportament grupal
  • Solitari
Fet divertit
Passa fins al 80% del temps dormint o descansant!
Mida estimada de la població
Estable
Amenaça més gran
Pèrdua d’hàbitat i malaltia
Característica més distintiva
Cap gran, ample i orelles arrodonides i rodones
Altres noms)
Ós Koala
Període de gestació
35 dies
Habitat
Eucaliptus, boscos interiors i costaners
Depredadors
Aus rapinyaires, Dingo, Humà
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Nocturn
Nom comú
koala
Nombre d'espècies
3
Ubicació
sud-est d’Austràlia
Eslògan
Passa fins al 80% del temps dormint o descansant!
Grup
Mamífer

Característiques físiques del koala

Color
  • Gris
  • Negre
  • Blanc
  • Gris-marró
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
2 mph
Esperança de vida
15 - 20 anys
Pes
4 kg - 15 kg (8,8 lliures - 33 lliures)
Alçada
60cm - 85cm (24in - 34in)
Edat de maduresa sexual
2 anys
Era del deslletament
De 6 a 7 mesos

Classificació i evolució del koala

El Koala és un mamífer de petites a mitjanes dimensions que es troba habitant diversos tipus de boscos al sud-est d’Austràlia. Malgrat la seva aparença i el fet que també es conegui com l'ós Koala, els koalas són de fet marsupials, però són tan distintius entre aquesta família de mamífers especialment adaptats que es classifiquen en un grup científic propi. Tot i això, tot i que ara es considera una de les espècies de mamífers més emblemàtiques d’Austràlia quan van arribar els colons europeus, les coses eren molt diferents, ja que se sap que milions de koales havien estat assassinats cada any per les seves pells (pell). El Koala és un animal únic que alimenta famosament només les fulles dels eucaliptus que habiten, però aquesta dieta és molt difícil de digerir i manca de molts nutrients vitals que són claus per a la supervivència de diverses espècies animals. Avui en dia, tot i que les poblacions són estables i generalitzades, el Koala es veu afectat per la pèrdua d’hàbitat, ja que cada any es netegen àmplies zones de terra per afavorir el desenvolupament creixent.



Anatomia i aparença del koala

El Koala és un dels marsupials més carismàtics, amb la seva cara gran i ampla i les orelles rodones i de tuf blanc que li donen l’aparença d’un petit ós, juntament amb la manca de cua visible i el nas llis i negre. El Koala té un pelatge gris o marró gris dens i suau, que és més clar a la part inferior i està clapejat a la part posterior. A causa del fet que els koales passen gairebé tota la vida als arbres, han desenvolupat diverses adaptacions per ajudar-los amb el seu estil de vida arbori, incloses les extremitats curtes i poderoses que tenen la punta de les urpes afilades. Tenir dos polzes oposables i tres dits a cada mà significa que els koales són capaços d’agafar fins i tot l’escorça més suau quan s’enfila i s’alimenta als arbres. Els coales es mouen pels arbres saltant, primer agafant el tronc amb les potes davanteres (ajudades per les seves aspres i arpes) i després moure les dues potes posteriors cap amunt de l’arbre, cosa que els permet pujar més amunt.



Distribució i hàbitat de koala

El Koala hauria estat molt estès per tot el sud-est d'Austràlia i per diverses illes circumdants, però les poblacions (sobretot al sud) van ser esborrades en algunes zones a causa de la caça. Tanmateix, són animals sorprenentment resistents i adaptables que se sap que habiten diversos tipus de boscos des dels alts boscos d’eucaliptus, fins a les regions costaneres i fins i tot els boscos de poca altitud situats a l’interior. Malgrat el fet que actualment són habituals en gran part de la seva àrea de distribució natural, l’eliminació de terres no només ha significat la pèrdua dels seus hàbitats, sinó que també separa les poblacions les unes de les altres, fent-les cada vegada més aïllades. No és només la pèrdua d’hàbitat per a l’activitat humana el que ha provocat la disminució de la població en determinades zones, ja que els incendis forestals de propagació ràpida poden devastar àmplies zones de terra en qüestió de minuts i afectar greument les poblacions locals de koala en el procés.

Comportament i estil de vida del koala

El Koala és un animal solitari i nocturn que passa la major part de les hores diürnes dormint a la forquilla d’un eucaliptus. La seva dieta poc energètica (que només consta de les fulles fibroses de l’eucaliptus) fa que els koales tinguin un estil de vida en gran part inactiu, ja que poden passar fins a 18 hores diàries dormint o simplement seure als arbres per conservar energia. Des de dormir fins menjar i fins i tot criar es fa als arbres, ja que, tot i que se sap que els koalas baixen a terra amb molta freqüència, és només perquè puguin traslladar-se a un altre arbre. Els koalas també són animals sedentaris, cosa que significa que ocupen un àrea de llar fixa que pot variar de mida en funció de l’abundància de menjar disponible (els àrees de llar són més reduïts a les zones amb més menjar ja que no cal viatjar fins allà). Tot i que les zones d’habitatge de mascles i femelles es superposen, els mascles no toleraran que els mascles rivals s’intrometin al seu territori i lluitin brutalment ratllant i mossegant.



Reproducció i cicles de vida de Koala

Durant la temporada de reproducció, es pot escoltar als mascles que produeixen crides fortes pel bosc, que tant atrauen una parella femella com també dissuadeixen els possibles rivals. A la societat del koala és el mascle dominant que s’aparella amb més femelles, cosa que significa que, tot i que els mascles (com les femelles) són capaços de reproduir-se a partir dels dos anys, la reproducció no té èxit fins que el mascle té entre 4 i 5 anys. i ha establert el seu domini. Després d’un període de gestació que dura només 35 dies, neix un sol joey de la mida d’una abella i molt poc desenvolupat i que s’arrossega immediatament sense ajuda a la bossa del ventre de la seva mare. Aquí s’adhereix a una de les dues tetines i es manté a la seguretat de la bossa fins que es deslletada entre els 6 i els 7 mesos després d’haver crescut de forma espectacular. Aleshores, el jove Koala s’aferra a l’esquena de la seva mare, on tendeix a romandre uns quants mesos més o fins que la jove de la temporada següent s’hagi desenvolupat i estigui llesta per deixar la bossa.

Dieta i presa de koala

El Koala és un animal herbívor que només s’alimenta de les fulles de l’eucaliptus (xiclet) per sobreviure. Tot i que hi ha al voltant de 600 espècies diferents d’eucaliptus, els coales només semblen alimentar-se de 30 d’ells, que depenen de l’hàbitat circumdant. Les fulles d’eucaliptus són dures i fibroses i sovint són tòxiques, de manera que no són comestibles per a altres animals herbívors, però el Koala ha evolucionat per omplir aquest buit de l’ecosistema i té grans bosses per a les galetes on s’emmagatzemen les fulles. Un cop ple, el Koala comença a triturar les fulles en polpa amb les dents planes de la galta, amb algunes de les toxines que desintoxiquen el fetge. El Koala també té un tracte digestiu increïblement llarg que l’ajuda a trencar les fulles dures, que supera el triple de la seva longitud corporal. Per ajudar el procés, se sap que els koales mengen de tant en tant terra, escorça i grava per afavorir la digestió d’una planta tan fibrosa.

Depredadors i amenaces del koala

Tot i ser relativament petit, la manca de depredadors nadius de mamífers a Austràlia fa que els coales adults tinguin molt pocs depredadors naturals, a excepció de les grans aus rapinyaires. Els joves koales són més vulnerables, però, són depredats per diversos animals, incloses les serps, però tots dos són els més amenaçats pels animals domèstics, especialment els gossos que no només ataquen els koales, sinó que també se sap que contagien malalties a les poblacions locals. Aquesta és en realitat una de les amenaces més grans per als koales en determinades zones, ja que un gran nombre d’individus s’ha vist afectat sobretot pel bacteri Chlamydia, que en realitat es pot tractar amb antibiòtics. Altres amenaces per a les poblacions actuals de koala inclouen la pèrdua d’hàbitat per als creixents assentaments humans, els desenvolupaments turístics i els incendis forestals que es poden propagar ràpidament a les regions semiàrides. Les poblacions de koala de diverses illes també s'han vist afectades per la sobrepoblació, ja que el nombre creixent d'individus significa que hi ha menys menjar per recórrer.



Fets i característiques interessants de Koala

Degut al fet que els koalas es mantenen amb una dieta que només es compon de fulles, tenen poca necessitat de beure, ja que obtenen gairebé tota l’aigua que necessiten a través del menjar. Tot i això, viure amb una dieta tan baixa en nutrients ha fet que el Koala evolucioni cap a un cervell molt petit per la seva mida corporal, ja que aquest òrgan pot drenar els subministraments d’energia del cos. Després d’haver passat els seus primers sis mesos de vida desenvolupant-se a la bossa de la seva mare amb llet lactant, els nadons Koalas han d’intentar menjar aliments sòlids, sent el primer els excrements suaus de la seva mare. Es creu que els joves koales ho fan ja que conté una sèrie de microbis que ajuden els joves a combatre les malalties i a començar a digerir les fulles fibroses i dures de l’eucaliptus.

Relació de Koala amb els humans

El Koala hauria estat una vegada abundant a tots els boscos del sud-est d’Austràlia, però la seva intensa caça pel pelatge tou a principis del segle XX va provocar una dràstica disminució de la població i fins i tot l’extinció local en algunes zones. Quan la indústria va assolir el seu punt àlgid el 1924 es van canviar dos milions de pell i, finalment, van provocar clam públic per la situació. Des de llavors, la caça de Koalas ha estat prohibida i la gestió de les poblacions ha tornat a augmentar-les. Tot i el nombre creixent de població, els koalas es veuen afectats per l'activitat humana en gran part de la seva àrea de distribució natural, principalment en forma de pèrdua d'hàbitat, ja que es desbrossen àmplies zones de terra anualment per al desenvolupament i l'agricultura. Tanmateix, el Koala és avui una de les espècies de mamífers més famoses i estimades d’Austràlia i es troba en nombrosos emblemes i en històries no només a Austràlia sinó a tot el món.

Estat de conservació i vida actual del koala

Avui, la UICN enumera el Koala com un animal que preocupa menys que s’extingeixi en el seu entorn natural en un futur proper. Les xifres de població no només són estables i generalitzades, sinó que de fet són massa elevades en algunes zones, amb 10.000 individus que han estat traslladats de nou a Austràlia continental durant els darrers 75 anys per evitar que les poblacions de les illes creixin fora de control. No obstant això, cada vegada són més allunyats i aïllats els uns dels altres, cosa que pot causar problemes en el futur i es veu greument afectada per les malalties introduïdes en determinades zones. Sempre que és possible, els koales infectats (i en particular aquells que han estat atacats per gossos domèstics) reben primers auxilis veterinaris per intentar ajudar-los en el futur i evitar que un brot important s’escampi per poblacions senceres.

Mostra els 13 animals que comencen per K

Com es diu Koala a ...
BúlgarKoala
Anglèskoala
CatalàFull
TxecÓs de peluix koala
Danèskoala
Alemanykoala
Anglèskoala
EsperantoKoalo
EspanyolPhascolarctos cinereus
Finèskoala
Francèskoala
Galleckoala
Hebreukoala
Croatakoala
Hongarèskoala
Indonesikoala
ItaliàPhascolarctos cinereus
JaponèsKoala
LlatíPhascolarctos cinereus
Neerlandèskoala
Anglèskoala
Polonèskoala
PortuguèsFull
Anglèskoala
Eslovèkoala
Anglèskoala
Sueckoala
Turckoala
Vietnamitakoala
XinèsKoala
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, University of California Press (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers
  8. Quant a Koalas, disponible aquí: https://www.savethekoala.com/koalas.html
  9. Informació de Koala, disponible aquí: http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/16892/0

Articles D'Interès