Impala

Classificació científica Impala

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Artiodactyla
Família
Bovidae
Gènere
Aepyceros
Nom científic
Aepyceros Melampus

Estat de conservació de l'Impala:

Menor preocupació

Ubicació d’Impala:

Àfrica

Fets d’Impala

Presa principal
Herba, llavors, flors
Habitat
Sabana boscosa i bosc dens
Depredadors
Hiena, lleó, cocodril
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Ramat
Menjar preferit
Herba
Tipus
Mamífer
Eslògan
Capaç de saltar més de 10 peus d’alçada

Característiques físiques Impala

Color
  • Marró
  • Blanc
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
30 mph
Esperança de vida
12-15 anys
Pes
37-75 kg (81,6-165 lliures)

Quan s’espanta, un animal impala pot saltar fins a 10 peus d’alçada.



Els impala viuen als boscos i sabanes clars del sud i l’est d’Àfrica. Aquests antílops de mida mitjana viatgen i es reuneixen en ramats de centenars durant la temporada de pluges. Les pluges aporten una gran quantitat d'herbes, brots, herbes, arbusts i arbustos per al seu pasturatge. A la temporada seca, aquests ramats treballen junts per trobar menjar en un procés anomenat 'navegació', com a part del qual mengen fulles, branquetes i vegetació de major creixement.



Fets principals d’Impala

  • Fins a 39 centímetres d’alçada, els impala tenen la mida d’un gos gran
  • Les banyes d’impala masculines poden créixer a la mateixa longitud que la seva alçada corporal
  • Els impala són herbívors

Nom científic Impala

Impala té el nom científic Aepyceros melampus. Aquest nom prové del grec antic, amb Aepyceros que significa 'altes banyes' i melampus que significa 'peu negre'. El nom comú impala prové de la llengua zulú.

Els impala pertanyen al regne Animalia, phylum Chordata i la classe Mammalia. Juntament amb el bestiar, antílops , ovelles , cabres , búfal i bisons , pertanyen a la família Bovidae. Tots aquests bòvids tenen peülles i banyes. Les banyes es diferencien dels cérvols, però, pel fet que creixen des de la part frontal del crani de l’animal i no es vessen ni es ramifiquen.

Aspecte i comportament de l'Impala

Els impala tenen principalment pèl de color marró vermell que els ajuda a amagar-se entre els pinzells. Però presenten blanc a la panxa, la barbeta, els llavis, les orelles internes, les celles i la cua. La cua i la part posterior de l’animal també presenten un conjunt de ratlles negres que formen la lletra “M.” En cas contrari, tenen més negre al front, les cuixes i les puntes de les orelles.

Les femelles impala, anomenades ovelles, no tenen banyes. Però els mascles, els ariets, creixen banyes corbes amb un notable aspecte retorçat a causa de les crestes. Aquestes banyes són negres i creixen fins a 36 centímetres.

Els mascles mesuren entre 30 i 36 centímetres d’alçada des dels peus fins a les espatlles. Les femelles creixen fins a una extensió més petita de 28 a 33 polzades. La seva longitud des del cap fins a la base de la cua és d'entre 47 i 63 polzades, per als dos gèneres. Una cua d’impala afegeix entre 12 i 18 polzades més a la seva longitud. El pes sol ser de 88 a 99 lliures per a les dones i de 132 a 143 lliures per als homes.

Les extremitats de l’impala són llargues, primes i elegants, amb glàndules perfumades als turmells. Aquestes potes els ajuden a saltar fins a 30 peus de llarg o fins a 10 peus d’alçada.

Els impala solen unir-se en ramats de 100 a 200 animals. Per a la temporada seca, aquests ramats inclouen tant mascles com femelles que treballen junts per trobar menjar. Quan comença l’estació humida, el ramat es separa en un ramat masculí i en un ramat femella. Aquests nous grups pasturen sobre les abundants herbes i altres vegetacions.



Impala Habitat

Els Impala prefereixen viure a prop d’una font d’aigua als boscos, praderies i sabanes d’Àfrica. A l’Àfrica, aquests animals encara viuen a tot Kenya, Botswana, Angola, Malawi, Zimbabwe, Zàmbia, Moçambic, Namíbia, Rwanda, Sud-àfrica, Swazilàndia, Uganda, Zaire i Tanzània. Els ramats van començar recentment a viure a Gabon. Però a Burundi, l’impala local s’ha extingit.

Impala Diet

L’impala és herbívor molt adaptable. Canvien la seva dieta segons la vegetació que hi ha al voltant. Prefereixen menjar herba fresca. Però després confiaran en molts tipus de fullatge, incloses les herbes i els brots, quan no hi hagi herba. Altres aliments que mengen inclouen arbusts, matolls, fruits i beines d’acàcia.

Igual que els gats domèstics, els impala són exigents sobre l’aigua que beuen. Prefereixen l’aigua dels llacs o dels rius, més que els tolls o els tolls. Però també poden menjar prou vegetació verda per mantenir-se hidratats.

Predadors i amenaces Impala

Els depredadors principals de l’impala inclouen animals d’assetjament lleons , lleopards , guepards , hienes i gossos salvatges . Però molts també perden la vida xacals , els éssers humans, àguiles , gossos de caça i caracal. Quan l'animal intenta beure aigua d'un riu o no hi fa cas, un impala pot convertir-se en un menjar per a un cocodril del Nil famolenc.

L’impala capturat sol ser aquell que va ser absorbit pels seus propis pensaments mentre pasturava. Acostumen a deixar de prestar atenció al seu entorn quan es troben en una brolla baixa, on molts depredadors els cauen i els sorprenen. Quan estan a l’aire lliure, es mantenen conscients i actuen ràpidament per allunyar-se del perill.

Saltar cap amunt és 'pronking', un comportament que confon els depredadors dels animals impala. Pot funcionar en caçadors humans que després lluiten per alinear un tret al saltador ràpid i alt. Quan s’acosta un depredador, tot l’impala del ramat comença a pronunciar-se per crear una escena confusa. Si el pronking no aconsegueix allunyar els depredadors, l’impala es dispersa en totes direccions i s’amaga entre arbusts i arbustos baixos. A més d’aquest salt vertical de fins a 10 peus a l’aire, l’impala pot saltar fins a 30 peus cap a fora i sobre arbustos i altres obstacles.



Reproducció Impala, nadons i vida útil

A més de senyalitzar el creixement d’aliments abundants per a l’impala, la temporada de pluges també indica el temps perquè els mascles competeixin per dominar el territori. El ramat únic de l’estació seca es separa en dos ramats, un grup masculí i un altre femení.

Després de la separació, els mascles més dominants ruixen orina i femta per donar a conèixer la seva presència i marcar la seva terra. Mitjançant les seves banyes llargues i fortes, els mascles es desafien mútuament per demostrar la seva força. Alguns dels mascles troben un territori i manen tantes femelles com poden en aquest territori. Un cop al seu territori amb un grup de femelles atretes, els mascles dominants s’aparellen mentre utilitzen les banyes per amenaçar els rivals entrants.

Per atraure les femelles, els mascles dominants fan llampades de llengües. Això vol dir que llampegen la llengua cap a les femelles que s’agrupen per caminar pel ramat masculí. Els mascles no dominants del territori mostren el seu desafiament a aquesta escena fugint o llampant la seva pròpia llengua amb tossuderia.

Els homes que no aconsegueixen el domini del ramat es retiren a un ramat de solters. Poden desafiar els rivals durant tota la temporada. Per descomptat, els mascles més joves, més grans i més febles solen quedar-se amb els solters per pasturar fins que el ramat es torna a unir com a unitat per a la temporada seca.

Després de l’aparellament reeixit, les femelles donen a llum un cervat d’uns 11 quilos després d’uns set mesos de gestació. Poden ajornar el part fins al vuit mes, si les condicions no són adequades per a la seguretat del cervatell.

La majoria dels naixements són només per a un nadó. La mare i el cervató recent nascut es queden junts en una zona aïllada durant diversos dies. Després, la mare marxa cada dia per estar amb el ramat, tornant al cau del cervat per alletar-la. Finalment, tots dos s’uneixen al ramat femení i a la resta de descendents, on els llatins alleten durant quatre o sis mesos abans del deslletament.

Igual que els humans que van a l'escola bressol a una edat primerenca, els cervatells deslletats viuen en un subgrup del ramat anomenat grup bressol. Quan maduren al voltant d’un any, les femelles d’aquest grup es queden amb el ramat. Però els homes s’han d’adherir a un grup de solters.

Els Impala viuen de 12 a 15 anys en llibertat. Però, en captivitat i sense depredadors, sequera o malalties, molts viuen més enllà dels 20 anys.

Població Impala

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) enumera l’impala com a preocupació mínima pel que fa a la conservació. Això significa que en aquest moment tenen un risc baix d’extinció.

Aproximadament dos milions d’impales viuen en estat salvatge o en terrenys privats. Aproximadament una quarta part d’aquestes viuen en àrees protegides a Botswana, Kenya, Sud-àfrica, Tanzània, Zàmbia i Zimbabwe. La població es manté estable a excepció d’una subespècie de cara negra del sud-oest d’Angola i Kaokoland al nord-oest de Namíbia, que actualment inclou només 1.000 animals. Per ajudar a que les subespècies amb cares negres recuperin la seva població, algunes estan protegides a les granges privades de Namíbia i el parc nacional Etosha.

Mostra els 14 animals que comencen per I

Articles D'Interès