Echidna

Classificació científica Echidna

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
monotremata
Família
Tachyglossidae
Gènere
Taquigloss
Nom científic
Tachyglossus Aculeatus

Estat de conservació de l'Echidna:

Menor preocupació

Ubicació d'Echidna:

Oceania

Fets d’Echidna

Presa principal
Formigues, tèrmits, insectes
Característica distintiva
Musell llarg i espigues i urpes corbes
Habitat
Boscos frescos i secs
Depredadors
Humà, Àguila, Dingos
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Formigues
Tipus
Mamífer
Eslògan
També conegut com el formigueret espinós.

Característiques físiques d'Echidna

Color
  • Marró
  • Negre
  • Blanc
Tipus de pell
Picant
Màxima velocitat
18 mph
Esperança de vida
15 - 40 anys
Pes
4 kg - 7 kg (9 lliures - 15 lliures)
Llargada
35cm - 52cm (14in - 20in)

'Un dels dos únics mamífers que pon ous!'



Les equidnies, abans anomenades formiguers espinosos o punxeguts, són un dels dos mamífers que ponen ous. L’altre és l’ornitorinc. Curiosament, tots dos animals es troben a Austràlia. Les echidnas també es troben a Nova Guinea. Tots els altres mamífers donen a llum per viure joves. Com altres mamífers, l’equidna també alimenta les seves cries amb llet, té sang calenta i té pell.



5 Increïbles fets d'Echidna

  • Una espècie d’equidna (Zaglossus attenboroughi) s’anomena en honor de Sir David Attenborough.
  • L’Equidna és el mamífer viu més antic de la Terra, amb una evolució que es remunta a l’era dels dinosaures!
  • L’Equidna és un dels animals genèticament més vius en l’actualitat, amb característiques rarament vistes en altres espècies.
  • L’Equidna té la temperatura corporal més baixa de tots els mamífers actuals a la terra
  • Les equidnas són una de les quatre espècies no aquàtiques que utilitzen electrorecepció per localitzar els aliments. Els altres són ornitorrincs, paneroles i abelles.

Noms científics

Es tracta de quatre espècies d’equidna. Els seus noms científics són:

  1. Zaglossus bruijni
  1. Zaglossus attenboroughi
  1. Zaglossus bartoni
  1. Tachyglossus aculeatus.

Els echidnas Zaglossus són originaris de Nova Guinea i el Tachyglossus echidna és originari d’Austràlia. Pel que fa al significat dels seus noms:

Zaglossus significa 'a través de la llengua' en grec. També s’anomena equidna de bec llarg Cyclops perquè prové de les muntanyes Cyclops de Nova Guinea.

Zaglossus bruijni va rebre el nom del naturalista holandès Antonie Augustus Bruijn, i Zaglossus bartoni, l’equidna de bec llarg oriental probablement va rebre el nom del naturalista Benjamin Smith Barton. Zaglossus attenboroughi rep el nom de l’eminent naturalista anglès Sir David Attenborough.

Tachyglossus prové del grec per 'ràpid' i 'llengua'. Aculeatus significa 'espinós'.



Aspecte i comportament

Les equidnies tenen cossos i becs robusts a través dels quals extreuen una llengua enganxosa que pot fer pujar formigues, cucs de terra o tèrmits. Es defensen rodant-se en una bola, molt semblant a l’ardard o un eriçó i presentant les seves espines. Les espines d’Echidna estan fetes de queratina, com les ungles humanes. Tenen un cervell sorprenentment gran per la seva mida i uns còrtexs cerebrals ben desenvolupats.

Equidna a l’herba

L’equidna de bec llarg oriental, Zaglossus bartoni, es diferencia dels seus cosins pel fet que té cinc urpes als peus anteriors i quatre urpes als peus del darrere. Pot pesar entre 11 i 22 lliures i fa de dos a poc més de tres peus de llarg. Té esperons a les potes posteriors com l'ornitorinc. Tant els mascles com les femelles neixen amb esperons i no són verinosos, a diferència dels esperons de l'ornitorinc masculí. Les femelles perden els esperons, però els mascles les mantenen. Les femelles de bec llarg orientals són també més grans que els mascles.

Hi ha quatre subespècies de Zaglossus bartoni. Són Zaglossus bartoni bartoni, Zaglossus bartoni clunius i Zaglossus bartoni smeenki, tots dos amb cinc urpes a tots els peus i Zaglossus bartoni diamondi, que és el membre més gran de l’espècie.

Zaglossus bruijni, o l'equidna de bec llarg occidental, és el més gran de tots els mamífers que ponen ous. Pot pesar fins a 36 quilos i té una pell llarga juntament amb espines. Té tres urpes als peus i una cua curta. El musell es corba cap avall i ocupa la major part de la longitud del cap de l’animal. No té dents, però hi ha projeccions semblants a les dents a la llengua. El nombre d'arpes que té un membre de Zaglossus bruijni sembla dependre de l'individu. Alguns tenen urpes als tres dígits centrals d’un peu de cinc dígits, mentre que d’altres tenen cinc urpes. Només els mascles tenen esperons.

L’equidna de bec llarg de Sir David o Zaglossus attenboroughi és la més petita de les echidnas de Zaglossus. Pesa entre 11 i 22 lliures. En aquest cas, el mascle és més gran que la femella i només ell té esperons als peus. Té un pelatge dens i fi i només unes poques espines blanques. La seva manca de genitals externs li dóna a ell i a altres echidnas el nom d’ordre de Monotremata. Això vol dir que l'animal excreta, s'aparella i pon ous per una obertura anomenada cloaca. Les femelles també desenvolupen bosses.

Zaglossus attenboroughi és nocturn i, com altres echidnas, s’enrotlla en una bola eritada quan s’amenaça. El musell fa aproximadament 2,8 polzades de llarg i una mica més recte que el de les altres espècies.

Tachyglossus aculeatus és l’equidna de bec curt, anomenada per la rapidesa amb què la seva llengua atrapa les seves preses. Com altres equidnas, és desdentat i no té orelles externes. Pesa entre 4 i 15 lliures i fa 12 a 18 polzades de llarg. Es troben coixinets endurits a la part posterior de la boca de l’animal i els mascles tenen esperons a les potes posteriors. Aquesta equidna té potents potes davanteres i urpes molt semblants a un talp. Això li permet excavar a terra ràpidament. Està adaptat per viure sota terra perquè pot tolerar entorns amb poc oxigen i diòxid de carboni alt. No pot suar, de manera que es queda en préstec durant la part més calorosa del dia.

L'equidna de bec curt hibernarà o entra en torpori durant l'hivern.

A diferència de les echidnas de Zaglossus, l'equidna de bec curt és abundant i es troba a gairebé tots els hàbitats australians i a la part oriental de Nova Guinea.

Habitat

L'equidna prefereix temperatures moderades i es pot trobar escapant de la calor a zones ombrejades com túnels, troncs caiguts, coves o fins i tot excavant sota terra. Les echidnas de Zaglossus viuen a boscos a les muntanyes o a prats alpins i tendeixen a evitar la costa. Es troben a Nova Guinea i Austràlia.



Dieta

Les equidnes de bec llarg mengen cucs i larves d’insectes, mentre que les echidnas de bec curt mengen sobretot formigues i tèrmits. De manera similar als formiguers, les equidnas fan servir els seus musells i llengües especialment adaptats per extreure aquestes petites preses de llocs difícils d’accedir. Les equidnas també utilitzen un sistema electroreceptiu per localitzar els seus aliments. Tenen entre 400 i 2.000 receptors al musell, cosa que els fa increïblement sensibles als moviments subterranis i, per tant, capaços de localitzar les preses fàcilment. Tot i que aquesta adaptació és freqüent en animals aquàtics o amfibis, les equidnas són una de les quatre espècies no aquàtiques amb aquesta adaptació. Els altres són l’ornitorinc, les abelles i les paneroles.

Altres increïbles adaptacions a Echidna

Inusualment, els Echidna no només ponen ous com un rèptil, tenen una bossa com un cangur, espigues de protecció com un porc espí (encara que no buides com els porc espins), un musell com un formiguer i una llengua punxeguda per extreure aliments difícils d’arribar. Amb la temperatura corporal més baixa de qualsevol mamífer i un metabolisme lent, les echidnas poden viure fins a 50 anys en captivitat.

Depredadors i amenaces

La major amenaça per a les equidnas és la caça. Els australians aborígens consideren que la petita criatura és una delícia alimentària. Tot i que l’estat de conservació de l’equidna de bec curt és el que menys preocupa, les altres echidnas són vulnerables o estan en perill crític. De fet, fins i tot una espècie pot estar extingida.

Zaglossus bruijni està en perill crític gràcies a la pèrdua del seu hàbitat i la caça. La gent de Papua, on viu, la considera una delícia. No obstant això, la seva caça ha estat prohibida excepte en circumstàncies especials.

L’estat de conservació de l’equidna de bec llarg oriental és Vulnerable a causa de la pèrdua d’hàbitat i la caça tant per part dels humans com dels gossos salvatges. No obstant això, el seu estat ha millorat respecte a la de perill crític.

Les equidnas també són posades en perill per paràsits com les tènies, que obtenen en beure aigua utilitzada per animals infectats.

Reproducció, nadons i vida útil

Les equidnas són solitàries i només s’uneixen per aparellar-se. Després d’aparellar-se, les femelles crien exclusivament els nadons. La majoria de la gent no coneix els hàbits d’aparellament exactes de les echidnas de Zaglossus perquè són molt escasses i és difícil fins i tot col·locar-hi dispositius de seguiment a causa de les seves espines. Els biòlegs suposen que aquestes equidnas s’aparellen i es reprodueixen de la mateixa manera que el seu cosí Tachyglossus aculeatus.

Les equidnes de bec curt captives assoleixen la maduresa sexual quan tenen entre cinc i dotze anys i les femelles ponen ous entre dos anys i cada sis anys. No hi ha noms especials per a equidnas masculines i femenines, probablement perquè la gent va trigar tant a saber quin sexe era quin.

Durant la temporada d'aparellament, que és entre juny i agost, la femella és seguida per un o un grup de mascles. Els homes segueixen en un sol fitxer en el que s’anomena un 'tren echidna'. Això pot durar uns quants dies o setmanes, però la femella només s’aparella una vegada per temporada i només amb un mascle.

La femella està embarassada durant uns 23 dies i durant aquest temps crea un cau de viver. Posa un ou a la bossa. Els ous d’equidna són coriàcies i de color crema. Tenen un diàmetre aproximadament de mig centímetre i pesen entre 0,053 i 0,071 d’una unça. L’ou eclosiona en 10 dies i el nadó s’ajuda a escapar-se amb una dent d’ou, com un pollastre.

Les equidnies del bebè s’anomenen puggles i fan aproximadament 0,6 polzades de llarg i pesen entre 0,011 i 0,014 d’onça. Deixen la bossa i s’uneixen a les zones del pit de la seva mare que segreguen llet. Aquests no són els mugrons o les tetines que es troben en altres animals, sinó taques. La llet surt de desenes de porus diminuts. La llet és tan rica que de vegades és rosada pel seu contingut en ferro. Això permet al nadó passar llargs períodes sense alimentar-se mentre la mare surt del cau per buscar menjar. La majoria dels pugles s’alletgen durant uns 200 dies i després abandonen el cau poc després. Quan això passa, el nadó i la seva mare deixen de tenir contacte.

Població

• Els biòlegs creuen que hi ha entre 5 i 50 milions d'equidnas de bec curt a Austràlia, tot i que són molt més rares a Nova Guinea.

• El nombre de Zaglossus bruijni està en sever declivi i l’animal pot estar extingit

• Hi havia uns 10.000 Zaglossus bartoni adults a partir del 2015.

• Tot i que es desconeix el nombre d’adults Zaglossus attenboroughi, també disminueix la seva població.

Mostra els 22 animals que comencen per E

Articles D'Interès