Cuscús

Classificació científica Cuscus

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Marsupialia
Família
Phalangeridae
Gènere
Falanger
Nom científic
Phalanger Maculatus

Estat de conservació del cuscus:

Prop d’Amenaçats

Localització de Cuscus:

Àsia
Oceania

Fets de Cuscus

Presa principal
Fruit, fulles, insectes
Característica distintiva
Cua llarga i dits forts
Habitat
Selva tropical i manglars tropicals
Depredadors
Serps, humans, grans rapinyaires
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
2
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Fruita
Tipus
Mamífer
Eslògan
Té una cua prensil llarga i forta.

Característiques físiques de Cuscus

Color
  • Marró
  • Gris
  • Negre
  • Blanc
  • tan
  • Crema
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
15 mph
Esperança de vida
De 8 a 12 anys
Pes
3 kg - 6 kg (6,5 lliures - 13 lliures)
Llargada
15cm - 60cm (6in - 24in)

El cuscus és un gran marsupial originari del bosc nord d'Austràlia i de la gran illa tropical de Papua Nova Guinea. El cuscus és una subespècie de possum i el cuscus és la més gran de les espècies de possum del món.



Se sap que el cuscus oscil·la entre 15cm i més de 60cm de longitud, tot i que el cuscus de mida mitjana tendeix a rondar els 45cm. El cusc té orelles petites i ulls grans que ajuden el cuscus a través del seu estil de vida nocturn.



El cuscus és un mamífer arbori i passa la vida gairebé exclusivament als arbres. El cuscus descansa als arbres durant el dia, dormint al dens fullatge i es desperta a la nit per començar a moure’s pels arbres a la recerca d’aliment. El cuscus és un animal omnívor, però menja principalment fulles i fruits ocasionalment festejant petits ocells i rèptils.

Es creu que el cusc es reprodueix durant tot l'any en lloc de tenir una temporada de reproducció estricta. El cuscus mare dóna a llum entre 2 i 4 cuscus nadons després d’un període de gestació de només un parell de setmanes. Com passa amb tots els marsupials, el cuscus femella té una bossa a la panxa on els nadons cuscus acaben de nàixer arrossegant-se i romanent fins que siguin més grans, menys vulnerables i capaços de començar a alimentar-se. Normalment només un dels nadons cuscus sobreviurà i sortirà de la bossa després de 6 o 7 mesos.



El cusc té una cua prensil llarga i molt forta que està nua (no té pell) al final. Això permet que el cuscus pugui adherir-se a les branques dels arbres amb més facilitat quan el cuscus es mou d’arbre en arbre i descansa durant el dia. El cuscus també té unes urpes llargues i afilades que ajuden el cuscus quan es mou pels arbres. El cuscus té un pelatge gruixut i llanós que pot ser de diversos colors, inclosos el marró, el marró i el blanc.

A causa de l’estil de vida arbori i nocturn del cusc, el cusc té pocs depredadors naturals al seu entorn. Els principals depredadors del cuscus (a més dels humans) són les grans serps i aus rapinyaires que tendeixen a captar els cuscus joves més vulnerables. L’humà és el depredador més gran del cuscus, ja que els nadius cacen el cuscus tant per la carn del cuscus com per la pell gruixuda del cuscus.

Quan es va descobrir el cuscus, els científics van creure que el cuscus era un tipus de mico a causa de la forma en què el cuscus es mou a través dels arbres i utilitza la seva cua per adherir-se a les branques. Més tard es va descobrir que el cuscus estava en realitat més estretament relacionat amb el possum.



Avui dia les poblacions de cuscus disminueixen principalment a causa de la desforestació i, per tant, de la pèrdua de l’hàbitat on existeix el cuscus. Cada cop es tallen més boscos aïllats on habita el cuscus i es venen arbres a empreses madereres.

El cuscus és un animal esquiu i molt secret que és extremadament difícil de detectar en estat salvatge. Es diu que és un dels llocs més gratificants si es veu un cuscus al seu hàbitat natural.

Mostra els 59 animals que comencen per C

Com es diu Cuscus a ...
CatalàCuscús tacat
TxecCuscús skvrnitý
AlemanyCuscus tacat real
AnglèsCuscus tacat comú
EspanyolSpilocuscus maculatus
FrancèsSpilocuscus maculatus
HongarèsCuscús tacat
NeerlandèsCuscús tacat
PolonèsCuscús tacat
PortuguèsSpilocuscus maculatus
FinèsSpotting
XinèsPossum tacat
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers

Articles D'Interès