Puma

Classificació científica Cougar

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Fèlids
Gènere
Puma
Nom científic
felis concolor

Estat de conservació del puma:

Menor preocupació

Cougar Ubicació:

Amèrica del nord

Dades del puma

Presa principal
Cérvols, alces, castors
Característica distintiva
Potents avantbraços i potes i mandíbula muscular
Habitat
Regions forestals i muntanyoses
Depredadors
Humà, Ós Grizzly
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
3
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Cérvols
Tipus
Mamífer
Eslògan
El felí més gran d’Amèrica del Nord

Característiques físiques del puma

Color
  • Marró
  • Negre
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
30 mph
Esperança de vida
10 - 20 anys
Pes
29 kg - 90 kg (64 lliures - 198 lliures)
Llargada
1,5 m - 2,75 m (5 peus - 9 peus)

'Un gran gat sense rugir'



Com a segon gat més gran d’Amèrica del Nord, el puma és una criatura intimidatòria per trobar-se. El puma és incapaç de rugir perquè no té la laringe necessària per fer-ho. En canvi, el gran gat ronroneja, gruny, xiuxiueig i crits, així com xiulets i xiscles. Els pumes també s’anomenen pumes, panteres i lleons de muntanya. Els gats tenen el cap rodó, les orelles punxegudes i el cos prim.



Dades sobre animals

• Els pumes són caçadors superiors

• Els felins es troben a moltes parts del món



• Els pumes sopen animals com cérvols, mapaches i fins i tot cocodrils

• Com la majoria dels felins, els pumes són animals solitaris

Nom científic de Cougar

El puma es coneix amb el nom científic de 'puma concolor' o 'felis concolor'. Carl Linnaeus va proposar el nom de 'felis concolor' per descriure un gat gran que té una cua llarga. L’animal té més noms al diccionari que qualsevol altre animal. Juntament amb el lleó de muntanya i el puma, el gat també s’anomena catamount i tigre vermell entre d’altres. Els pumes pertanyen a la subfamília Felinae. Després que Linné introduís una descripció científica dels pumes, els investigadors van llistar 32 subespècies zoològiques fins a finals dels anys 80. Segons estudis genètics, moltes de les subespècies eren massa properes per considerar-se separades. Ara, els científics han determinat que hi ha sis grups filogeogràfics.



Aspecte de puma

El cos d’un puma és similar al d’un gat de casa a una escala més gran. Els abrics de lleons de muntanya són d’un marró grisós fins a un to vermellós, i l’animal presenta parts més clares per sota. L’extrem de la cua d’un puma és negre i el gat té marques negres a les orelles i a la cara. Un fet sorprenent sobre els pumes és que poden saltar 20 peus a l’aire. Això els permet llançar-se sobre les preses que es troben entre 20 i 40 peus de distància de la seva posició de peu.

Els pumes oscil·len entre els 5 peus i els 9 peus de llarg, des del cap fins a la cua, amb pumes mascles que pesen fins a 150 lliures i les femelles superen els 100 lliures.

Puma (Felis concolor)

Comportament del puma

Els lleons de muntanya són animals solitaris a menys que una mare puma creixi cadells. De vegades, els animals compartiran matances entre ells. S’estableixen en petites comunitats basades al voltant dels territoris de forts pumes masculins. Els gats que viuen dins d’aquestes zones es socialitzen més sovint que els animals que estan fora d’ells.

Cougar Habitat

Aquests grans gats tenen una de les àrees més àmplies de totes les espècies d’animals salvatges de les Amèriques. Els trobareu des del nord de Yukon al Canadà fins als Andes del sud. L'animal és capaç d'adaptar-se a diversos hàbitats, inclosos boscos, deserts muntanyosos i zones de terres baixes. Els pumes prefereixen viure en zones del país que presenten barrancs escarpats, roques de vora i dens matoll per protegir-se. Tot i això, poden sobreviure bé en zones obertes amb poca vegetació.

Què mengen els pumes?

Aquests grans gats no són delicats amb les seves dietes. Soparan amb insectes, ratolins , castors , mapaches , conills , i salvatge galls dindi. Atès que els pumes viuen al parc nacional de Monte Leon de la Patagònia, s’han convertit en molt hàbils en la caça de pingüins. Els que viuen a Florida de vegades fan un àpat amb un cocodril. A Amèrica del Nord, els pumes mengen cérvols sovint. De fet, solen matar un cérvol gran cada dues setmanes. Aquests grans felins no solen ser carronyers, però si s’ha deixat al descobert una canal de cérvol, pot menjar-la, cosa que significa que els gats de vegades presenten un comportament enginyós.

A causa de les seves potents potes posteriors, els pumes són depredadors d’emboscades. Són caçadors que amaguen les seves víctimes a través de brolles i arbres abans de saltar-hi poderosament, fent una mossegada mortal del coll. L’animal és capaç de trencar el coll de les seves preses amb una forta mossegada i la força de conduir les seves preses cap a la terra.

Els depredadors del puma

Els éssers humans són els depredadors més grans dels pumes, ja que la gent els caça per fer esport i per protegir el bestiar. Les persones també són la principal causa que els gats perden els seus hàbitats. En estats com Florida, les carreteres solen ser mortals per als pumes. A la natura, els paquets de llops depredaran els gats perquè són capaços d’envoltar l’animal i aclaparar-lo amb números. Quan es tracta d’una batalla d’un contra un, el puma normalment sobreviurà al partit. És més probable que els llops afectin els pumes dominant el mateix territori i aprofitant les oportunitats de presa. Els llops també poden alterar la capacitat de reproducció del puma.

El felí no figura a la llista d’espècies en perill d’extinció, però els grups de conservació no estan segurs sobre el bon estat de la població de pumes a tot el món. Als Estats Units, l'únic estat que prohibeix caçar-los és Califòrnia. Tanmateix, és il·legal caçar-los a Costa Rica, Guatemala, Veneçuela, Brasil i a la major part de l'Argentina. Per caçar el gat gran als Estats Units, els caçadors han d’obtenir un permís tret que visquin a Texas.

Els furtius es dirigeixen als pumes, però es desconeixen els efectes d’aquesta acció sobre el gat. El Servei de Pesca i Vida Silvestre dels Estats Units informa que el comerç il·legal de peces amb animals suposa un mercat anual de 200 milions de dòlars i creix.

Sobre la reproducció de puma

Els lleons de muntanya mascles i femelles arriben a la maduresa sexual als 24 mesos, però segons la investigació, les femelles s’han aparellat fins als 20 mesos. L’edat en què es reprodueix per primera vegada un puma sovint depèn que ella estableixi un àmbit domèstic. Un desafiament important per a la reproducció que s’enfronten els pumes és trobar-se entre ells a causa del seu estil de vida solitari. Els gats se solen escampar per centenars de quilòmetres de terreny accidentat.

Una altra complicació de la reproducció és que els pumes femelles només estan interessats a aparellar-se durant diversos dies d’un mes. Malgrat els reptes, els animals troben la manera de reproduir-se. Tenen sentits aguts i practiquen la poligàmia. Quan els pumes es reprodueixen, ho fan enèrgicament copulant a un ritme de 50 a 70 vegades en un període de 24 hores durant 7 a 8 dies. Cada cop que una parella copula, dura menys d’un minut. Com que els felins són tan vigorosos, els investigadors creuen que l'acte estimula l'ovulació, que és quan els ovaris deixen anar un òvul perquè es pugui fecundar.

Cougar Cubs

Un cop una dona puma concep, després de 88 a 96 dies, es retirarà a la intimitat d’un cau i donarà a llum una ventrada de cadells. Les camades de puma varien de mida d’un a sis cadells i la mida mitjana és de dos a tres gatets. Una puma jove només pot tenir un cadell per a la seva primera ventrada. Els investigadors creuen que això dóna temps a les dones joves per desenvolupar les seves habilitats de maternitat. Els pumes solen tenir criatures cada dos anys, cosa que significa que una femella de lleó de muntanya que viu de 8 a 10 anys pot produir cinc camades. Segons els informes, una mare puma en captivitat va produir set camades en 16 anys.

Els pumes per a bebès solen pesar lleugerament més d’1 quilos quan neixen. En un termini de deu a vint dies creixen el doble de pes i, quan arriben als 2 mesos d’edat, poden arribar a pesar fins a 9 quilos.

Quan neixen els pumes, els seus abrics solen tenir taques negres, que els camuflen, protegint els joves dels depredadors. Les taques solen durar uns 6 mesos. Els cadells de nadons neixen sords, cecs i quasi immòbils, cosa que els fa vulnerables als depredadors. Per guanyar força i aprendre a enderrocar les seves preses, els cadells de puma juguen i es llancen els uns contra els altres.

Els pumes mares comencen a portar els seus cadells a matar quan arriben a les 7 a les 8 setmanes d’edat. La femella també portarà carn als seus nadons fins que els deslleti quan tinguin de 2 a 3 mesos. A mesura que creixen els cadells, la femella els deixarà en un lloc de matança durant diversos dies a la vegada mentre busca el seu pròxim menjar. Els pumes mares viatjaran més a la recerca de menjar a mesura que els seus cadells creixin i siguin més forts.

Cougar Cubs (Felis Concolor)

Vida útil del puma

Quan un puma està en captivitat, l’animal pot viure fins a 20 anys. No obstant això, hi ha un informe d'un puma captiu que va viure fins als 29 anys. En estat salvatge, la seva vida útil és d'aproximadament la meitat. Els investigadors no estan d’acord sobre quin sexe viu més temps. Alguns diuen que les femelles viuen menys anys a causa de l’estrès de tenir i criar cadells.

Fins i tot quan els humans no els amenacen, els pumes acostumen a tenir un estil de vida d’alt risc. Sovint s’exposen a lesions o morts perquè es dirigeixen a animals més grans que ells. Quan ataquen els alcs o els cérvols, poden ser llançats contra un arbre o una roca prou fort per trencar-los l’esquena. De vegades, són trepitjats per les peülles dels animals del ramat. Els pumes poden ser empalats per una branca o una cornamenta, i una lesió com aquesta pot provocar inanició. Els gats moren a causa de llamps, picades de serps verinoses i lliscaments de roca.

Població de puma

Els investigadors no han estat capaços de proporcionar una estimació exacta quant a quants pumes es troben en estat salvatge. Alguns creuen que s’estima que hi ha 30.000 a tot l’oest americà. La densitat de pumes generalment oscil·la entre un i set gats per cada 100 quilòmetres de territori i els mascles permeten que hi hagi diverses femelles presents a les seves zones de distribució. Oregon calcula que la seva població de pumes és d’uns 6.600, mentre que Califòrnia creu que té entre 4.000 i 6.000 dels animals.

La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, que fa un seguiment de la població de puma de cada país centreamericà i sud-americà, informa que hi ha menys de 50.000 gats grans que poblen aquesta part del món. Es creu que és una tendència a la baixa. Tot i això, els investigadors dels pumes dels Estats Units creuen que la població del país repunta. Califòrnia té proteccions per a la seva població de puma, però tretze estats, inclosos Wyoming, Colorado i Utah, les classifiquen com una espècie de caça, cosa que permet a la gent caçar-les per practicar esport.

Mostra els 59 animals que comencen per C

Articles D'Interès