Ós marró

Classificació científica de l’Ós bru

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Ursidae
Gènere
Ursus
Nom científic
Ursus arctos

Estat de conservació de l’ós bru:

En perill d’extinció

Localització de l’Ós bru:

Àsia
Euràsia
Europa
Amèrica del nord

Dades de l’Ós bru

Presa principal
Peixos, fruites, insectes
Característica distintiva
Potents avantbraços i hibernació a l’hivern
Habitat
Regions forestals i muntanyoses
Depredadors
Humà, Llop, Puma
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
3
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Peix
Tipus
Mamífer
Eslògan
Un depredador dominant en el seu entorn.

Característiques físiques de l’ós bru

Color
  • Marró
  • Negre
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
35 mph
Esperança de vida
20 - 30 anys
Pes
136 kg - 390 kg (300 lliures - 860 lliures)
Alçada
1,5 m - 2,8 m (5 peus - 9,2 peus)

'Els óssos marrons sovint es diuen' óssos grizzly '.



Els óssos marrons es troben a moltes parts d’Amèrica del Nord i Euràsia, on els óssos habiten zones boscoses i muntanyoses. L'ós bru també és l'animal nacional de diversos estats d'Amèrica del Nord, Europa i Àsia.



4 fets sorprenents sobre l’ós bru

  • L'ós bru és l'ós més distribuït del món
  • Un grup d’óssos marrons s’anomena gandul o gandul
  • Abans de la hibernació, l’ós bru pot menjar fins a 90 quilos de menjar al dia
  • Sembla que els óssos marrons tenen personalitats individuals i són extremadament intel·ligents

Nom científic de l’Ós bru

L’ós bru té el nom deUrsus arctosi és un tipus de mamífer. El nom Ursus deriva del llatí, que significa 'ós'. Tant 'ursus' com 'arctos' signifiquen ós, sent 'arctos' el terme grec d'aquest animal.

Es diu el terme 'Grizzly Bear'Ursus.És una subespècie de l'ós bru i es va anomenar perquè l'ós es va interpretar d'alguna manera com a 'horrible o horrible', en lloc del terme per a que el pelatge fos gris amb ratlles de gris.

Aspecte i comportament de l’ós bru

Els óssos marrons són animals extremadament grans. Els óssos marrons poden arribar a fer de cinc a vuit peus d’alçada i pesar aproximadament 700 lliures. Això significa que el pes de l'ós bru és aproximadament del 75 per cent tan pesat com un cavall àrab, que pesa 930 lliures. Tot i que alguns poden ser encara més grans. Un ós bru d’Alaska pot pesar fins a 1500 lliures.

A la primavera després de la hibernació, un ós bru pot pesar molt menys. Per compensar-ho, l’ós pot menjar fins a 90 quilos de menjar al dia per guanyar pes durant el proper hivern i la seva hibernació.

Solen ser animals solitaris; les femelles i els seus cadells d’ós bru es reuneixen i, de vegades, se sap que es congreguen, especialment a les zones de pesca d’Alaska. Un grup d’óssos s’anomena gandul o perruqueria, però els óssos marrons viuen principalment sols.

A l’hivern, els óssos marrons caven caus per hibernar, que sovint es troben a les vessants dels turons.

Els óssos marrons són molt ràpids i se sap que arriben a velocitats de 30 a 40 milles per hora; fins a un 30% més ràpid que la velocitat màxima de l’ésser humà més ràpid, Usain Bolt. Si se sorprenen o si un ésser humà es posa entre una mare i uns cadells, poden ser perillosos. També es coneix que l’ós bru és un nedador excepcional.



Hàbitat de l’Ós bru

Els óssos marrons viuen als boscos i muntanyes de la zona nord d’Amèrica del Nord, Àsia i Europa. A Europa, es troben principalment als boscos de les muntanyes. Els óssos bruns siberians prefereixen els boscos, mentre que a Amèrica del Nord anomenen la llar els prats alpins i les costes.

Allà on siguin, l’ós bru prefereix un hàbitat amb una coberta densa on es puguin sentir segurs durant el dia.

Dieta

Els óssos marrons són omnívors; també són depredadors de la cadena alimentària. Mengen altres animals com rosegadors o alces. Una gran part de la seva dieta, però, consisteix en fruits secs, baies, fruites, fulles i arrels.

També els agrada pescar salmó i desitgen els greixos que els puguin portar durant el llarg hivern d’hibernació. Abans d’hibernar, se sap que l’ós ós marró menja fins a 90 quilos de menjar al dia.

Predadors i amenaces de l’ós bru

Com que és un dels més grans dels omnívors, l'ós bru avui no s'ha de preocupar de menjar-se'l. S’han de preocupar per altres óssos marrons. Tot i això, també hi ha altres amenaces.

Antigament, els óssos marrons estaven amenaçats pels caçadors de caça major, com a trofeus, i s’utilitzaven les seves pells i carns.

La caça furtiva pot ser un problema. A Àsia, alguns pensen que la vesícula biliar de l’ós té beneficis mèdics, tot i que no hi ha proves que siguin certes.

La tala, la mineria i la desforestació, així com la destrucció de l’hàbitat, amenacen la població d’ós bru. El conflicte entre els éssers humans i els ossos ha estat un problema, ja que els óssos poden interferir amb el bestiar itinerant, el subministrament d’aigua, els horts de fruites i les papereres.



Reproducció, nadons i vida útil de l’ós bru

Els mascles poden lluitar per les femelles quan s’aparellen i vetllaran per una o tres setmanes. S’aparellen de maig a juliol.

Les femelles van al cau mentre estan embarassades; donen a llum durant el descans hivernal i solen tenir un parell de cadells. Els cadells d’ós bru alletaran la llet materna fins a la primavera i el desglaç. Després es quedaran amb ella durant més de dos anys.

Les ósses femelles només es reprodueixen una vegada cada tres anys, ja que estan ocupades amb els seus cadells fins que els cadells petits queden sols. Els cadells neixen cecs i nus, però aviat van camí del creixement. Al cap de 6 mesos, el pes de l’ós bru pot ser de 25 lliures o 25 quilos.

A la natura, els óssos bruns poden viure fins a 20 a 30 anys; tanmateix, molts óssos marrons moren abans.

Població d’ós bru

Es creu que ara queden aproximadament 200.000 óssos bruns al món. Són els carnívors vius més grans, encara que sovint es consideren omnívors, i tenen una alta prioritat a la llista de conservació.

Dins dels Estats Units, als parcs nacionals Glacier i Yellowstone, es poden veure óssos marrons. Aquests són els únics llocs del país on viuen; no obstant això, a través de programes de reintroducció de l’ós bru es fa un esforç per recuperar aquest ós.

Rússia té el nombre més gran d’ós bru, amb una població de més de 100.000 habitants.

Les muntanyes dels Carpats tenen una gran població; Els països inclouen Eslovàquia, Polònia, Ucraïna i Romania. Altres llocs que tenen poblacions d’ós bru inclouen Palestina, Sibèria oriental i la regió de l’Himàlaia. També es troben possiblement a les muntanyes de l’Atles al nord-oest d’Àfrica i a Hokkaido, una illa al nord del Japó.

5 fets de la pata de l’ós bru

  • L’ós bru té quatre potes grans i cadascuna de les potes de l’ós bru té cinc dits que donen com a llargues urpes.
  • Les dues potes davanteres de l’ós bru tenen els dits que tenen unes urpes més llargues que les de darrere, ja que l’ós bru utilitza les seves potes davanteres per excavar.
  • Les dues potes posteriors de l’ós bru són més grans que les dues potes davanteres, ja que l’ós bru sol situar-se a les potes posteriors per examinar el seu entorn o per treure menjar dels llocs més alts.
  • L’ós bru utilitza les seves potes davanteres amb les seves enormes urpes per arrencar troncs oberts que tenen insectes a l’interior per poder menjar-los.
  • L’ós bru utilitza les potes i les potes especialment estructurades per ajudar-lo a córrer ràpid, a pujar als arbres i a nedar bé.

5 dades sobre les dents de l’ós bru

  • Normalment, els óssos marrons no mosseguen les seves preses, sinó que trinquen i cruixen amb les enormes dents perquè els mengin.
  • L'ós bru té aproximadament 42 dents, incloses les grans depredadores que l'ós bru utilitza per triturar carn i pell.
  • L’ós bru utilitza tant les seves potes grans i fortes com les seves dents afilades per atrapar i matar les seves preses i mossegarà el coll de l’animal o el lliscarà amb els seus immensos avantbraços.
  • Les dents molars de l’ós bru augmenten de mida a mesura que van més enllà a la boca de l’ós bru i l’ós bru utilitza predominantment el seu molar més gran per triturar aliments durs.
  • La mida de les dents de l’ós bru depèn de la mida de l’ós mateix, de manera que els óssos més grans tindran dents més grans que els óssos més petits.
Mostra els 74 animals que comencen per B

Com es diu Ós bru a ...
Búlgarós marró
Anglèsós marró
CatalàÓs bru
Txecós marró
Danèsós marró
Alemanyós marró
AnglèsÓs marró
EsperantoÓs Bruna
EspanyolUrsus arctos
EstoniàKaru
FinèsSuportar
Francèsós marró
Hebreuós marró
Croataós marró
Hongarèsós marró
Indonesiós marró
ItaliàUrsus arctos
Japonèsós marró
LlatíUrsus arctos
Neerlandèsós marró
Anglèsós marró
Polonèsós marró
Portuguèsós marró
Anglèsós marró
Eslovèós marró
Suecós marró
Turcós bru
Vietnamitaós marró
Xinèsós marró
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers

Articles D'Interès