Booby

Classificació científica de Booby

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
aus
Comanda
Pelecaniformes
Família
Sulidae
Gènere
Sula
Nom científic
Sula Nebouxii

Estat de conservació del booby:

Menor preocupació

Ubicació de Booby:

Centreamèrica
oceà
Sud Amèrica

Fets de Booby

Presa principal
Peix volador, sardines, anxoves, calamars
Característica distintiva
Mida gran del cos i peus de colors vius
Envergadura
130cm - 155cm (51in - 61in)
Habitat
Illes subtropicals i tropicals
Depredadors
Humans, mussols, aus rapinyaires
Dieta
Carnívor
Estil de vida
  • Ramat
Menjar preferit
Peix volador
Tipus
Ocell
Mida mitjana de l’embragatge
2
Eslògan
Ocells marins trobats a tot el Pacífic Sud!

Característiques físiques de Booby

Color
  • Marró
  • Negre
  • Blanc
  • Gris
Tipus de pell
Plomes
Màxima velocitat
60 mph
Esperança de vida
12 - 17 anys
Pes
0,9 kg -1,8 kg (2 lliures - 3,9 lliures)
Alçada
64 cm - 91 cm (25 a 36 polzades)

El booby és una gran espècie d'aus marines estretament relacionades amb el masot. Els pits passen la vida buscant peixos al mar i es troben a la costa est d’Amèrica Central i del Sud i a través de les illes tropicals del Pacífic Sud fins a l’oest de les illes Galápagos. El booby és l’ocell marí més freqüentment trobat a les illes Galápagos.



Hi ha sis espècies diferents de pits que es troben nidificant a les illes tropicals i subtropicals i a les costes continentals del sud-est de l'Oceà Pacífic, tot i que les proves fòssils suggereixen que hi havia nombroses espècies de pits que ara estan extingits i es creu que hi ha regions habitades tan a l'est Europa.



Les diferents espècies de booby són molt semblants en mida i aparença, però cada espècie de booby sembla tenir les seves pròpies característiques distintives. Les diferents espècies de booby són el de peus blaus, el de peus vermells, el de marró, el peruà, el de mascareta i el de Nazca.

El booby de peus blaus és l'espècie de booby més coneguda i es troba més a les illes Galápagos i a l'Equador. El booby de peus blaus és el segon més gran de l'espècie de booby i es pot identificar pels seus peus blaus brillants. La femella de peus blaus en general és lleugerament més gran que la femella de peus blaus i la femella de peus blaus també té uns peus de colors més vius que la femella de peus blaus, ja que els peus del mascle són més pàl·lids. El booby de peus blaus també té peus de colors pàl·lids que (en particular a les femelles) es fan més brillants a mesura que el booby es fa gran.



El booby de peus vermells és lleugerament més petit que el booby de peus blaus, però se sap que el boobs de peus vermells té una gamma més àmplia des de les illes Galápagos fins al Carib. Com el seu propi nom indica, el booby amb peu de peu té els peus vermells i brillants que tenen un color rosat quan el booby de peu de peu és jove. Tot i que se sap que el booby de peu pot ser un volant àgil, el boob de peus vermells pot ser maldestre quan s’enlaira i aterra. El pit roig pot submergir-se pel cel fins a la superfície de l’aigua per capturar peixos a velocitats de fins a 60 mph.

El booby marró té aproximadament la meitat de la mida del booby de peus blaus i es troba al mar Carib i al golf de Mèxic. El booby marró té el cap i l’esquena negres i el ventre blanc, les ales curtes i la cua llarga. El booby marró es reprodueix en una gran colònia de les illes costaneres i se sap que passa l'hivern al mar, cobrint una àrea més gran. Com passa amb altres espècies de pits, el pits marró és increïble en el busseig.

El boob peruà és originari del Perú i de parts del bitxo i no és tan elaborat en aparença de les altres espècies de booby. El boob peruà és el segon ocell marí més comú que es troba al Perú i també és el segon ocell marí més gran que produeix guano al país. El guano és l’excrement produït per les aus marines, els ratpenats i les foques, que té alts nivells de fòsfor i nitrogen i, per tant, s’utilitza per fabricar fertilitzants i pólvora.



El booby emmascarat es distingeix pel color negre que envolta els ulls. El booby emmascarat té un enorme abast que abasta des de les illes del Carib fins a Austràlia. El booby emmascarat és l’espècie de booby més gran del món i pot arribar a arribar fins a un metre d’alçada. El booby emmascarat s’alimenta principalment de peixos voladors i calamars.

El boix de Nazca es troba a les illes de l'Oceà Pacífic oriental i és una de les aus més favorables de les illes Galápagos per als turistes ecològics. El boig de Nazca té el cap més arrodonit que les altres espècies de booby i es creu que està més relacionat amb el booby emmascarat. El boix de Nazca té un cos blanc i un bec de color groc o taronja.

El booby rarament es troba a les regions on no pot niar a part d’aquestes espècies de booby que passen l’hivern a propòsit a la mar (com el booby marró). Normalment, el booby tindrà la mateixa parella d’aparellament durant uns anys i se sap que el booby posa els ous durant tot l’any, tot i que depèn força de la zona on habita el booby. El booby posa entre 1 i 3 ous (generalment 2), i els pollets s’escolten després d’un període d’incubació de 4 a 5 setmanes.

Per les seves grans dimensions i per les zones on habita. el booby té pocs depredadors naturals. Els principals depredadors del booby són els mussols i les grans rapinyaires que roben els pollets de booby, però el booby adult és massa gran per menjar-ne un altre. L’ésser humà és el principal depredador de l’enorme foll de l’adult i, ocasionalment, l’estrany tauró.

Mostra els 74 animals que comencen per B

Com es diu Booby a ...
CatalàMascarell camablau
AlemanyBoobies de peus blaus
AnglèsBooby de peus blaus
EsperantoXimple de potes blaves
EspanyolSula nebouxii
FinèsBooby de peus blaus
FrancèsBooby de peus blaus
HebreuSola de peu blau
HongarèsBooby de peus blaus
ItaliàSula nebouxii
JaponèsAoashikatsuodori
NeerlandèsBooby de peus blaus
PolonèsGannet de peu blau
PortuguèsPatola-de-pés-azuis
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. Christopher Perrins, Oxford University Press (2009) L’Enciclopèdia dels ocells

Articles D'Interès