Bisonte

Classificació científica de bisons

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Artiodactyla
Família
Bovidae
Gènere
Bisonte
Nom científic
Bison Bison

Estat de conservació de bisons:

Prop d’Amenaçats

Ubicació del bisó:

Amèrica del nord

Dades del bisó

Presa principal
Herba, glans, baies
Característica distintiva
Cap enorme i gepa de l’espatlla
Habitat
Planes herbàcies i bosc
Depredadors
Humà, Ós, Llops
Dieta
Herbívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Ramat
Menjar preferit
Herba
Tipus
Mamífer
Eslògan
El mamífer més gran d’Amèrica del Nord.

Característiques físiques dels bisons

Color
  • Marró
  • tan
Tipus de pell
Cabell
Màxima velocitat
22 mph
Esperança de vida
15 - 20 anys
Pes
1.000 kg - 1.300 kg (2.200 lliures - 2.500 lliures)
Llargada
2 m - 2,7 m (6,6 peus - 9 peus)

El mamífer terrestre més gran d’Amèrica del Nord



Amb els seus caps gegantins, banyes massives i pell peluda, els bisons són el mamífer més gran d’Amèrica del Nord i han enlluernat durant molt de temps la imaginació dels pobles nadius i dels colons americans.

A principis del 1800, uns 60 milions de bisons recorrien els boscos, les planes i les valls fluvials des d’Alaska fins a Mèxic. El 1889, només en quedaven uns 635 en estat salvatge i l’administració del president Roosevelt els va afegir a la llista d’espècies protegides. Avui, gràcies als esforços educatius i de repoblació, el nombre de bisons salvatges ha augmentat fins a uns 20.500. Es consideren 'una de les històries d'èxit en conservació més grans de tots els temps'.



Quatre dades interessants sobre els bisons

Grans i a càrrec:Els bisons, que tècnicament són un tipus de vaca, són els mamífers terrestres més grans d’Amèrica del Nord. Però no deixeu que la seva pesada mida us enganyi. Els bisons poden assolir velocitats de carrera de 40 milles per hora.

Estat oficial:Els bisons són els mamífers nacionals oficials dels Estats Units i l’1 de novembre és el Dia Nacional dels Bisons.

Reproducció creuada amb vaques:Els ramaders crien bisons amb vaques i els animals resultants es coneixen com a 'beefalo' i 'zubron'.

Singular i plural:Bisonte és una de les poques paraules en llengua anglesa on les formes singular i plural de la paraula són les mateixes.

Bison Nom científic i cultural

La paraula 'bisó', que significa 'bou salvatge', té arrels lingüístiques llatines, protogermàniques i angleses mitjanes.

Hi ha dos tipus de bisons. El primer porta el nom científicBisó bisó bisó, i viuen principalment a Amèrica del Nord. El segon tipus es coneix científicament comBisonte bisó bonasus, i viuen principalment a Europa.

És possible que escolteu a la gent anomenar bisons 'búfalo' o 'búfal americà'. Tot i que és comú, és una mica equivocat perquè els bisons són un parent molt llunyà dels búfals i búfals d’aigua que viuen a l’Àfrica i Àsia. Es creu que l’explorador francès Samuel de Champlain és la persona que erròniament va etiquetar els bisons com a búfals quan s’aventurava per tota Amèrica del Nord al segle XVIII.

A Europa, els bisons també es coneixen com a wisent. Tot i que els lingüistes no són 100% positius sobre les arrels de la paraula, la majoria coincideix que prové d’un terme eslau o bàltic que significa “l’animal pudent”.

En els idiomes siuan, parlats pels pobles lakota i sioux, la paraula bisonte és 'tatanka', que es tradueix per 'qui ens posseeix' o 'gran bèstia'.



Aparença de bisons

Els bisons són enormes animals amb dues banyes grans.

L’adult mitjà que es troba a Amèrica del Nord fa dos metres d’alçada. És més alt que la llegenda del bàsquet, Michal Jordan. Al llarg de la longitud, poden arribar als 3 metres, que són 11 peus. Els bisons europeus són lleugerament més alts però ocupats, mesuren 2,1 metres d’alçada i 2,9 metres de llargada.

Pel que fa al pes, els bisons americans inclinen la balança entre 400 i 1.270 quilos, que es calcula a uns 880 i 2.800 quilos. Els bisons europeus solen caure entre 800 i 1.000 quilograms, o sigui entre 1.800 i 2.200 lliures. Dit d’una altra manera, els bisons pesen gairebé com un cotxe.

Els bisons de clima fred presenten un cabell llarg i arrugat. Els que viuen en climes més càlids tenen el pelatge més curt. Quan neixen, els bisons tenen un color vermell ataronjat. Als dos mesos aproximadament, el vermell comença a convertir-se en marró fosc. En els mesos més freds, els bisons creixen capes de pell més gruixudes que llancen durant els mesos d’estiu.

Els bisons pertanyen a la categoria dels artiodàctils dels animals, és a dir, que tenen els peus clavats. I, tot i que són animals enormes, també són ràpids i poden arribar a velocitats de fins a 40 milles per hora. Com a comparació, l’ésser humà mitjà corre entre 8 i 10 milles per hora. Els atletes d’elit, com la superestrella de marató Eliud Kipchoge, corren a unes 13 milles per hora.

Imatge de bisons adults

American Bison v. European Bison

Els bisons americans i europeus són molt similars, però presenten algunes petites diferències.

Per començar, els bisons americans i europeus viuen en hàbitats lleugerament diferents. Els primers tendeixen a vagar per planes obertes i regions de muntanya mentre que els segons es congreguen en boscos llenyosos. Comportamentalment, els bisons de les planes americanes són més fàcils de domesticar que els bisons de fusta europeus.

A més, el pelatge de bisons americans sol ser més llarg que el seu homòleg europeu. Tot i això, les cues de bisons europeus són més peludes que les de bisons americans. A més, els bisons americans tendeixen a enterrar i menjar vegetació i herba de poca altitud. Els europeus, en canvi, són navegadors, cosa que significa que s’alimenten principalment de fulles, brots i fruits penjants.

Els bisons europeus i americans també presenten petites diferències anatòmiques. Els americans tenen 15 costelles i els europeus només 14. Els búfals americans tenen quatre discos inferiors de la columna vertebral, mentre que els seus homòlegs europeus en tenen cinc. Per últim, els bisons europeus tenen les cames i el coll una mica més llargs que els seus cosins americans.

El bisó més gran de la història

El 2007, un caçador del bosc nacional Bridger-Teton de Wyoming va matar un bisó de la zona conegut com a 'Old Lonesome', que es creia que tenia les banyes més grans registrades de l'espècie. De punta a punta, les banyes de Old Lonesome mesuraven 32 centímetres. Individualment, cada banya feia unes 19 polzades.

Avui en dia, els ramaders crien bisons per a la carn. El més gran registrat pesava 3.801 lliures, o 1.724 quilograms. El bisó salvatge més pesat mai registrat pesava 2.800 lliures, o 1.270 quilograms.



Comportament de bisons

De vegades els bisons són pacífics i mandrosos. Altres vegades, poden ser audaços i perillosos sense previ avís. Les mares són especialment protectores si senten una amenaça a prop dels vedells. Els humans no s’han d’acostar com a mínim als 25 peus dels bisons.

Els bisons solen viure en ramats específics de gènere durant part de l’any. Quan els bisons mascles (o toros) arriben als dos anys, abandonen les seves mares i s’uneixen a un grup masculí anomenat “ramat de solters”. Els ramats femenins solen ser més grans que els masculins i tenen una matriarca que pren les grans decisions, com ara pasturar i quan dormir. Cada any, ramats femenins i masculins s’uneixen a la temporada d’aparellament.

Als bisons els agrada revoltar-se. No, això no vol dir que se sentin llàstims d’ells mateixos. El revolteig és quan els animals roden pel fang, l’aigua o la pols. Participen en aquest comportament per diversos motius. De vegades utilitzen el revolt com a astringent per calmar la seva pell o com a eina de control de temperatura. Altres vegades ho fan per diversió i per atraure parelles durant la temporada d'aparellament. Tanmateix, el revolt pot resultar mortal per als bisons si ho fa en un lloc infectat amb espores d'àntrax.

Bison Habitat

Avui dia, els bisons salvatges viuen a Amèrica del Nord, Europa i un petit ramat ronda a Rússia. A Amèrica del Nord, els ramats s’adhereixen principalment a les Grans Planes a l’oest del riu Mississipí i a les planes d’herba alta i a l’est de les Muntanyes Rocalloses.

Els ramats de búfals americans de raça pura viuen a les regions següents:

  1. Parc nacional de Yellowstone a Wyoming i petites seccions d’Utah i Idaho
  2. Wildcave National Park a Dakota del Sud
  3. Blue Mounds State Park a Minnesota
  4. Parc nacional Elk Island, a Alberta
  5. Parc Nacional dels Prats a Saskatchewan
  6. Les Muntanyes Henry a Utah

Els bisons europeus viuen principalment en zones boscoses.

Dieta de bisons: què menja el bisó?

Els bisons americans són vegetarians nòmades. La seva dieta consisteix en un 93 per cent d’herba, un 5 per cent d’arbustos florits i un 2 per cent de vegetació que penja dels arbres. Per mantenir-se sans, els bisons han de menjar l’1,6 per cent de la seva massa corporal al dia, cosa que fa una mitjana de prop de 24 quilos de vegetació diària, o bé dues boles de bitlles d’herba i plantes

Els bisons migren amb la vegetació i van on creixen les opcions més nutritives segons l’època de l’any. Igual que la resta de bestiar, han d’evitar plantes tòxiques, com la cicuta, l’herba de fletxa, els camas mortals i la vesella de llet.

Els bisons tenen un sistema digestiu remugant, és a dir, poden fermentar i aïllar els nutrients en un compartiment especial de l’estómac.

Bison Predators and Threats

Els llops, els pumes, els óssos i els humans cacen i prenen bisons.

A Amèrica del Nord, abans de la dècada de 1800, les tribus autòctones caçaven els bisons de manera responsable per obtenir el seu sustentament. Van utilitzar gairebé totes les parts de l’animal per donar suport a comunitats senceres. Quan els colons van començar a dirigir-se cap a l'oest, diversos factors van delmar la població de bisons. Els avenços tecnològics, com els ferrocarrils, les mines i les fàbriques, van irrompre en els hàbitats dels bisons i van introduir malalties que van resultar mortals per a l’espècie. Col·lectivament, els esdeveniments es coneixen com 'la gran matança de bisons del segle XIX'.

Per tant, això planteja la pregunta: estan en perill els bisons? La resposta depèn de la regió.

Tot i que els bisons eren una vegada una espècie protegida als Estats Units, ja no ho valoren. Tot i això, organitzacions com la Campanya de Buffalo Field mantenen esforços de pressió per aconseguir que s’afegeixin a la llista. A més, la World Wildlife Foundation i la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura consideren els bisons 'gairebé amenaçats'.

A diferència dels Estats Units, Canadà llista els bisons de fusta a la seva llista en perill d’extinció.

Reproducció, nadons i vida útil

Aparellament de bisons

L'època d'aparellament de bisons s'anomena 'temporada de rutes' o 'la rutina'. Comença al juny i acaba al setembre. Com a mamífers, els bisons femelles (anomenats 'vaques') tenen naixements vius i gesten durant uns 285 dies, aproximadament el mateix que els humans. Ho tenen més fàcil que els elefants, que romanen embarassades durant gairebé dos anys. A més, com les persones, els bisons solen tenir un fill alhora, però els bessons ocorren de tant en tant. A diferència dels humans, els nadons bisons pesen entre els 14 i els 32 quilograms.

Per atreure companys, toros que esbufegen i s'enfonsen, és a dir, que llancen crits forts i rodolen. També s’enfronten i es carreguen mútuament com a demostració de força per protegir les seves dames. Fixeu-vos que no vam dir 'senyora'. Això es deu al fet que els bisons són polígans, és a dir, un mascle es fa company amb diverses femelles, però les femelles només s’aparellen amb un mascle.

Els bisons es poden reproduir entre els 3 i els 19 anys. Es considera que les vaques que queden embarassades després dels 8 anys tenen embarassos geriàtrics.

Dades de Baby Bison

Tècnicament, un nadó de bisons és un vedell, però se sol anomenar 'gossos vermells' a causa del seu pelatge ataronjat-vermellós al néixer. Durant els primers mesos, les vaques mare produeixen llet per als seus nadons i els ensenyen a pasturar per obtenir vegetació. Els més petits solen romandre amb el ramat de la seva mare entre dos i tres anys abans d’incorporar-se a un ramat de solters.

Bisonte nadó amb pèl vermellós ataronjat

Bison Life

Els bisons salvatges tenen una vida útil d’uns 15 anys; els bisons captius poden viure fins als 25 anys.

La població de bisons

Durant el 1800, l'expansió cap a l'oest i la caça excessiva de zels van reduir la població de bisons a prop de l'extinció a Amèrica del Nord. Com a entreteniment, algunes companyies de ferrocarrils ofereixen viatges de caça per ferrocarril on els homes es posaven a dalt dels vagons i disparaven bisons. Avui dia, gràcies als esforços d’educació i conservació, uns 20.500 bisons de pura raça salvatge i 500.000 híbrids de bisonte-bestiar visiten els Estats Units i el Canadà. Uns 600 bisons viuen a Europa i en una petita secció de Rússia.

Curiosament, el desastre de Txernòbil del 1986 va tenir un paper en el recent ressorgiment dels savis a Europa. Després del desastre nuclear a la regió, els funcionaris van crear la Zona d’exclusió de Txernòbil, que s’ha convertit en una reserva de vida salvatge improvisada. La vegetació que ara creix a la zona va resultar beneficiosa per als grans mamífers i ha donat suport a la regeneració de bisons europeus i ossos marrons.

Als Estats Units, el 1913, els esforços per tornar a la població dels bisons van ser ajudats pel Parc Zoològic de Nova York, ara conegut com el zoo del Bronx. Com a obsequi al govern federal, el zoo va posar 14 bisons en un tren a l'oest fins als Black Hills de Dakota del Sud. Des d’allà es van carregar a un altre tren i es van deixar anar a la plana. Aquests 14 búfals americans són els avantpassats dels bisons que ara deambulen al parc nacional de Yellowstone.

Mostra els 74 animals que comencen per B

Articles D'Interès