Drac Barbut

Classificació científica del drac barbut

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
rèptil
Comanda
Esquamates
Família
Agamidae
Gènere
Conduir
Nom científic
Condueix Vitticeps

Estat de conservació del drac barbut:

Menor preocupació

Localització del drac barbut:

Oceania

Fets del Drac Barbut

Presa principal
Insectes, ratolins, fulles
Característica distintiva
Barba pronunciada quan té por i transforma el color de la pell
Habitat
Bosc àrid i desert
Depredadors
Ocells, serps, cocodrils
Dieta
Omnívor
Mida mitjana de la brossa
15
Estil de vida
  • Solitari
Menjar preferit
Insectes
Tipus
Rèptil
Eslògan
Pot arribar a fer 24 polzades de llarg.

Característiques físiques del drac barbut

Color
  • Marró
  • Gris
  • Groc
  • Verd
Tipus de pell
Escales
Màxima velocitat
25 mph
Esperança de vida
6 - 15 anys
Pes
250 g - 510 g (9 oz - 18 oz)
Llargada
50cm - 61cm (20in - 24in)

'Un drac amb barba pot canviar el color de la seva barba segons el seu estat d'ànim'



Els dracs barbuts viuen al centre i al sud d’Austràlia. Són omnívors que poden viure fins als 15 anys o més. Aquest animal utilitza la barba d’espines sota la barbeta per comunicar el seu estat d’ànim a altres animals. Un drac barbut té sang freda, de manera que necessita viure a temperatures càlides. Aquest rèptil és una mascota popular perquè és afectuós i curiós.



5 Fets del Drac Barbut

• Un drac amb barba pot arribar a fer 2 metres de llarg

• Alguns dracs amb barba entren en un tipus d’hibernació quan fa fred

• Els dracs barbuts viuen a boscos, deserts i sabanes

• Aquests rèptils es posen sobre les roques per prendre el sol i elevar la temperatura corporal

Nom científic del drac barbut

Drac barbut és el nom comú d’aquest rèptil mentre que el seu nom científic és Pogona Vitticeps. Mireu una mica més la taxonomia d’aquest rèptil i veureu que pertany a la família Agamidae i la seva classificació és Reptilia. El nom científic d’aquest animal prové de les paraules gregues Pogona (Pogon) que significa barba i Vitticeps que significa barba a ratlles.



Aspecte i comportament del drac barbut

Un drac barbut té la pell groguenca i marró. Té un cos llarg amb una cua que mesura més de la meitat de la seva longitud total. Un drac amb barba pot mesurar fins a 2 peus de longitud, inclosa la cua. Un drac barbut adult pot pesar fins a 18 unces. Agafa 2 llaunes de sopa del rebost de la cuina i imagina que el pes d’un drac barbut és igual a una llauna i mitja.

Aquest rèptil té espines sota la barbeta i als costats del cos. A més, té forats per a les orelles als costats del seu cap triangular. Un drac barbut té quatre potes robustes i unes urpes afilades que l’ajuden a pujar als arbres.

Un drac barbut es protegeix dels depredadors canviant de color i barrejant-se amb el seu entorn. A més, les seves escates i la seva pell espinosa ajuden a protegir-la quan un depredador com un serp o falcó intenta agafar-lo. Quan aquest animal se sent amenaçat, infla la barba espinosa i obre la boca per fer-se semblar més gran als enemics.

Els dracs barbuts són animals tímids i solitaris, excepte durant la temporada d'aparellament. Només poden ser agressius quan consideren que el seu territori està en perill. A més, els mascles poden ser agressius mentre trien un company.

La barba espinosa d’un drac amb barba l’ajuda a comunicar-se de moltes maneres. Quan aquest rèptil canvia el color de la seva barba i mou ràpidament el cap, intenta mostrar domini sobre un altre mascle. Quan un drac barbut fa girar el cap lentament i alça una de les potes, demostra que no és una amenaça per a un altre drac de la zona.

Drac barbut sobre una roca

Hàbitat del Drac Barbut

Hi ha vuit espècies de dracs barbuts que viuen a tot el continent Austràlia . Viuen en entorns àrids i subtropicals, incloses les sabanes, els boscos i els deserts. Un munt de dracs barbuts pugen als arbres i seuen a les branques per prendre el sol. Estar tan amunt els permet estar pendents de depredadors a la zona. A més, poden canviar el color de la pell en combinar-se amb la branca on estan asseguts. Altres dracs barbuts prenen el sol sobre les roques. Si aquest rèptil veu un depredador mentre es pren el sol sobre una roca, es precipita cap a una esquerda entre les roques per amagar-se sota terra.

Quan comença la temporada de fred a la tardor, els dracs barbuts entren en un tipus d’hibernació anomenada brumació. Mentre està en brumació, aquest rèptil no dorm del tot com ho faria un ós. La diferència és que no menja durant aquest període, però beu aigua per mantenir-se hidratat.

Dieta del Drac Barbut

Els dracs barbuts són omnívors. No són exigents sobre la seva dieta. Mengen insectes com ara paneroles , grills i llagostes . A més, berenaran flors, fruites i fulles. Alguns dracs barbuts mengen sargantanes i rosegadors petits com ratolins .

Aquests rèptils mengen aproximadament un cop al dia. Si un drac barbut adult caça grills, pot menjar-ne 2 o 3 de grans. És probable que un nadó drac amb barba que creixi ràpidament mengi més que un rèptil adult.

Els vagalums i altres insectes que brillen a la foscor són verinosos per a les iguanes amb barba. La substància química del cos d’una lluerna que la fa brillar és nociva per a un drac amb barba. A més, els dracs barbuts mengen fruita, tot i que els alvocats els són verinosos.



Depredadors i amenaces del drac barbut

Serps , ocells, dingos , goannas i cocodrils tots són depredadors d’un drac barbut. An òliba pot volar fins a una branca per agafar un drac barbut que s’està prenent el sol. O bé, un dingo pot capturar un drac barbut que s’estira sobre una roca per prendre el sol a la tarda. Tot i que un drac amb barba pot córrer fins a 9 milles per hora, no és tan ràpid com alguns dels seus depredadors.

L’hàbitat dels dracs barbuts està amenaçat. Quan els arbres són talats o desembarcats, els dracs barbuts no tenen lloc per viure. A més, alguns dracs barbuts són capturats i venuts com a mascotes exòtiques en altres països. Això redueix la població en estat salvatge. Afortunadament, hi ha conserves a Austràlia on es cuiden i protegeixen els dracs barbuts d’aquestes amenaces. El seu estat de conservació oficial és Menor preocupació .

Reproducció del drac barbut, nadons i vida útil

Els dracs barbuts s’aparellen a la primavera i a l’estiu. Durant l’època d’aparellament, un drac barbut masculí fa passar el cap i estampa els peus per atraure una femella. Una femella pot pondre d’11 a 30 ous alhora. Després d'aparellar-se amb un mascle, una femella pot pondre dos o tres grups diferents d'ous que van del 11 al 30. Una femella de drac barbut pot posar 9 grups o urpes d'ous en un any. El període de gestació d’aquest rèptil és de 55 a 75 dies. Això és molt més curt que una iguana, que és de 90 a 120 dies.

És possible que el sexe d’un drac amb barba canviï mentre incuba. Un mascle en desenvolupament pot esdevenir un drac barbut femella si la temperatura durant la incubació és especialment calenta.

Es triga uns tres dies en un nadó drac barbut per sortir del seu ou. El seu pes al naixement ronda aproximadament una unça i medirà entre 3 i 4 polzades de llarg. Un drac amb barba que fa 4 polzades de longitud és una mica més llarg que un llapis de colors.

Els nadons dracs amb barba de vegades s’anomenen cries. Una vegada que un drac barbut femella posa els ous, no els torna a veure. Es troben sols immediatament després de l’eclosió.

Els dracs barbuts viuen uns 15 anys. Els dracs barbuts de mascotes poden viure una mica més a causa de la manca d’amenaça dels depredadors. Aquests rèptils de vegades són vulnerables a les infeccions respiratòries i als paràsits, però, en cas contrari, tenen una vida sana si tenen prou alimentació. El drac barbut més antic figura al llibre Guinness dels rècords mundials. Aquest drac barbut anomenat Sebastià va viure fins als 18 anys. Va morir el 2016 a Anglaterra.

Població del Drac Barbut

L’estat de conservació oficial del drac barbut és el que menys preocupa. La població d’aquests rèptils es manté estable a Austràlia. A més, hi ha més de 900 dracs amb barba que viuen en zoològics de tot el món. Hi ha lleis a Austràlia que protegeixen els dracs amb barba dels caçadors furtius que els capturen i intenten enviar-los fora del país. Avui dia, molts dracs amb barba es crien fora d’Austràlia.

Mostra els 74 animals que comencen per B

Articles D'Interès