Dofí del riu Amazones (Dofí rosa)

Classificació científica del dofí del riu Amazones (dofí rosat)

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Cetacea
Família
Platanistoidea
Gènere
Platanistidae
Nom científic
Platanistoidea

Estat de conservació del dofí del riu Amazones (dofí rosat):

En perill d’extinció

Dofí del riu Amazones (Dofí rosa) Ubicació:

Sud Amèrica

Dades del dofí del riu Amazones (dofí rosat)

Presa principal
Peixos, Gambes, Granotes
Habitat
Grans rius tropicals i estuaris
Depredadors
Humà
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
1
Estil de vida
  • Escola
Menjar preferit
Peix
Tipus
Mamífer
Eslògan
També conegut com el 'Dofí Rosa'

Característiques físiques del dofí del riu Amazones (dofí rosat)

Color
  • Gris
  • Rosa
Tipus de pell
Llis
Màxima velocitat
18 mph
Esperança de vida
12-18 anys
Pes
100-200 kg (220-440 lliures)

El dofí de riu rosa de l’Amazones és l’animal més gran i intel·ligent de les espècies de dofins d’aigua dolça.



Descobriu per què aquesta esquiva espècie de dofins es torna de color rosa i molt més a sota!



El dofí del riu Amazones (també conegut com dofí rosa i botos) és un animal d’aigua dolça. Viu als rius Amazones i Orinoco, així com a les vies navegables situades a Bolívia, Columbia i Perú. El dofí de riu és més petit que altres tipus de dofins d’aigua salada i l’espècie té una audició excel·lent. Aquests dofins han de viure en zones d’aigües càlides i poc profundes perquè tenen molt poca grassa. Els dofins de riu pateixen en captivitat amb pocs aquaris capaços de mantenir-los vius.

En general, els dofins del riu Amazones es tornen més rosats a mesura que envelleixen, cosa que ha fet que l’espècie es conegui com el 'dofí rosat'.



5 Increïbles fets del dofí del riu amazònic

També conegut com el dofí rosa:Hi ha moltes teories en competència sobre per què el dofí del riu Amazones tendeix a ser més rosat a mesura que envelleix, que podeu descobrir a continuació.

L'espècie més gran de dofins de riu:Els dofins de riu també viuen a la Xina i al subcontinent indi, però el dofí del riu Amazones és l'espècie més gran. Els mascles són un 50% més grans que les femelles i poden pesar més de 450 lliures.

No una, sinó tres espècies ?:Actualment, els científics estan dividits sobre si el dofí del riu Amazones és realmentun, dos,o bétresdiferents espècies. Per obtenir més informació sobre aquest debat en curs, llegiu la nostra secció 'espècies' a continuació.

Diferents cossos que els dofins oceànics:A diferència dels dofins que viuen a l'oceà, els dofins de riu tenen una gepa en lloc d'una aleta dorsal.

Nedadors capgirats:Els dofins del riu Amazones neden sovint de cap per avall. Es creu que les gepes de l'esquena freguen el terra del riu i els ajuden a localitzar les preses.

Nom científic del dofí del riu Amazones

El dofí del riu Amazones també s’anomena boto o dofí de riu rosa, i el seu nom científic ésInia Geoffrensis.



El nom comú de l’animal prové d’on sovint fa la seva llar i el seu color de pell. El nom boto és el que fan servir els nadius. També és un personatge popular de la mitologia sud-americana. A les llegendes, els animals tenen habilitats musicals sorprenents i són seductors. També els encanten les festes. Alguns mites afirmen que els dofins poden transformar-se en forma humana i tenir habilitats màgiques.

Altres tipus de dofins d’aigua dolça són el dofí del riu Yangtze i el dofí del riu sud-asiàtic. Els dofins d’aigua dolça pertanyen a la classe Mammalia. Hi ha quatre famílies de dofins de riu, que inclouen els Iniidae, Pontoporiidae, Lipotidae i Platanistoidea.

el dofí de riu salta de l’aigua

Espècie de dofins del riu Amazones

Hi ha un considerable debat dins de la comunitat científica sobre si el dofí del riu Amazones és en realitat un, dos o potencialment parelltresdiferents espècies.

El 2014, científics al Brasil investigació publicada a la revista Plot One, els dofins del riu Araguaia eren una espècie única, el dofí del riu Araguaia. A més, hi ha hagut un considerable debat sobre si els dofins de riu que viuen a Bolívia són una espècie única.

A partir del 2020, la UICN reconeix tres subespècies: el dofí del riu Amazones, el dofí del riu Bolivià i el dofí del riu Orinoco.

Aspecte i comportament dels dofins del riu Amazones

El dofí de riu rosa presenta aquest distintiu somriure de dofí. Tenen el front arrodonit i els becs llargs i prims.

Tot i que altres espècies de dofins de riu, com el dofí del riu Ganges, tenen dimorfisme on les femelles són més grans que els mascles, el contrari passa en els dofins del riu Amazones. Els mascles poden arribar a ser aproximadament un 50% més grans que les femelles i pesar més de 180 lliures (400 lliures).

L’animal té les dents de forma cònica que utilitzen per atrapar peixos petits i altres preses. El dofí del riu presenta un nas llarg que pot mesurar fins a 23 centímetres de llarg, i és aproximadament quatre vegades més llarg que el nas dels dofins oceànics. El dofí del riu té un estómac de dues cambres i respira emetent aire a través d’un bufador.

Els animals neden amb molta precisió. Com que els dofins de riu són extremadament flexibles, poden maniobrar al voltant de roques, troncs d’arbres i altres objectes. També tenen la possibilitat de nedar cap endavant utilitzant una aleta mentre que l’altra aleta rema cap enrere. Aquest mètode de natació els permet fer girs estrets. Als dofins de riu també els agrada nedar de cap per avall.

Els dofins de riu tenen cervells excepcionalment grans i, tot i que els dofins són coneguts per nedar en grups, els dofins de riu solen passar més temps sols o entre petits grups de dos a quatre dofins. És possible que en vegeu un grup més gran a zones riques en menjar, però és menys comú amb els dofins de riu.

El dofí del riu Amazones no té una aleta dorsal. En canvi, presenta una gepa modificada. L'animal es fa camí a través de rius i zones inundades mitjançant aletes fortes i un cop de cua. En comparació amb els dofins oceànics, els dofins de riu neden lentament. La seva velocitat màxima ronda les 35 milles per hora. La raó d'això és que les seves vèrtebres del coll no estan fusionades. Això els proporciona més flexibilitat, però vol dir que no poden nedar tan de pressa. Els dofins de riu són capaços de girar el cap sense canviar el cos.

Com els seus cosins de l’oceà, els dofins de riu rosats són simpàtics i curiosos. Interaccionen amb humans amb freqüència. Els dofins de riu tenen adaptacions de les orelles úniques per ajudar-los a sobreviure en el seu entorn aquós. Els dofins escolten el so des de la gola en lloc de des de l’orella externa fins a l’orella interna. L’orella de l’animal també està separada acústicament del cap. Separant aquestes dues parts del cos hi ha butxaques sinusals. La combinació proporciona a l’animal una audició direccional millorada sota l’aigua. Els dofins fan servir un òrgan anomenat meló per emetre clics d’alta freqüència. Això els permet produir bio sonar. L’utilitzen per orientar-se.

Els dofins depenen de l’ecolocalització. L’espècie animal utilitza tan bé l’ecolocalització que un dofí de riu podria sobreviure fins i tot si fos cec. L’ecolocalització permet a l’animal determinar la mida i la forma de qualsevol element o objecte circumdant. Els dofins de riu tenen ulls petits i són incapaços de veure bé. A més, tenen els ulls als costats del cap. Això vol dir que la seva visió presenta dues vistes separades en lloc de la vista directa que veuen les persones.

Els investigadors creuen que alguns tipus de dofins de riu són cecs, mentre que d'altres només tenen una vista extremadament deficient. Diversos animals són assassinats perquè, involuntàriament, entren en contacte amb xarxes i vaixells pesquers.

Dofí rosat: per què els dofins del riu Amazon també són coneguts com el 'dofí rosat'

Una de les característiques que defineixen els dofins del riu Amazon és que sovint girenrosa.Els científics encara estan investigant els motius d’aquesta coloració única, però destaquen algunes teories.

  • Lluita:Tot i que no són agressius amb els humans, els dofins de riu rosa de l’Amazones sovint lluiten entre ells i deixen importants quantitats de teixit cicatricial. Es planteja la hipòtesi que aquest teixit cicatricial es torna rosat i és un motiu pel qual els mascles més grans solen tenir la coloració rosa més característica.
  • Camuflatge:Els dofins de riu rosa amazònic viuen en rius al llarg de la selva tropical amazònica, que sovint estan inundats de quantitats de pluja increïbles. Aquest alt nivell de precipitacions fa que els fons fangosos dels rius tinguin un to vermell / rosa. És possible que els dofins de riu rosa amazònic simplement hagin evolucionat per combinar-se millor amb el seu entorn.

És important tenir en compte que la majoria dels dofins del riu Amazones neixen de manera més grisa i que els mascles tendeixen a ser més rosats a mesura que envelleixen. A més, aquesta coloració rosa cobreix normalment parts del cos mentre queden zones de color gris. Es planteja la hipòtesi que els mascles amb més coloració rosa poden atraure millor els seus companys.

Hàbitat dels dofins del riu Amazones

Els dofins de riu rosa amazònic viuen en zones d’aigua dolça, inclosos llacs, rius enormes i petits afluents. Com que l’Amazònia s’alimenta de grans extensions de pluja forestal, cada any inunda les seves ribes durant períodes prolongats de temps. Durant aquest període, els dofins de riu rosa de l’Amazones s’expandiran pels vasts mars de l’interior que es creen a les zones inundables.

Els trobareu a Bolívia, Columbia, Equador, Brasil, Veneçuela i Perú. El dofí de riu rosa de l'Amazones també viu a les vies fluvials de l'Amazònia i l'Orinoco i al riu Araguaia.

Dieta dels dofins del riu Amazones

Els dofins del riu Amazones tenen dents similars a les dents molars que tenen els humans. Com les persones, els animals utilitzen les dents per trencar els aliments abans d’empassar-los. Els dofins de riu no són delicats pel que mengen. Els mamífers soparan tortugues , gambes , crancs i més de 40 espècies diferents de peix inclòs piranyes .

Depredadors i amenaces dels dofins del riu Amazones

Entre els animals depredadors del dofí del riu hi ha grans serps , jaguars i caimans . No obstant això, una vegada que l'espècie ha passat l'adolescència, tenen pocs depredadors naturals.

El desenvolupament humà i l'agricultura han tingut un impacte important en els hàbitats del dofí del riu. Aquestes activitats han afectat l’ecologia de les vies fluvials. La pesca humana també està amenaçant l'espècie. La sobrepesca és un problema perquè disminueix el subministrament d’aliments de l’animal. Els dofins també queden atrapats a les xarxes.

La contaminació és una altra amenaça per al dofí del riu Amazones. Les petites explotacions d’explotació d’or causen contaminació per mercuri, i això s’obre camí cap als dofins a través de la cadena alimentària. Els dofins de riu mengen molts bagres, que habiten al fons de les vies fluvials on s’acumula generalment mercuri.

Els dofins del riu Amazones estan en perill. L’Institut Brasiler de Medi Ambient i Recursos Naturals Renovables ha pres mesures per protegir les espècies de dofins. Han fet il·legal que els pescadors maten els dofins. El

Reproducció de dofins del riu Amazones, nadons i vida útil

A Amèrica del Sud, la primavera és l’estació de pluges. Durant aquest temps, hectàrees i hectàrees d’inundacions de la selva tropical es van convertir en un enorme mar cobert d’arbres. L’aigua es torna prou profunda perquè els dofins del riu puguin nedar entre els arbres. L’època d’aparellament es produeix quan l’aigua retrocedeix i els dofins mascles i femelles es restringeixen als canals del riu. L’espècie de dofins és polígama, és a dir, els mascles s’aparellen amb diverses femelles cada any. Tot i això, les femelles no s’aparellen cada any. S’aparellen cada dos o tres anys.

Les femelles de dofins de riu són més atretes pels mascles que tenen una tonalitat rosa més brillant. Per impressionar les femelles, els dofins de riu mascles colpegen l’aigua amb ramells d’herbes o branques a la boca. De vegades, sostenen una tortuga per captar l'atenció d'una femella. Quan una dofina de riu femella queda embarassada, portarà el vedell d’11 a 15 mesos. L’espècie animal dóna a llum només un vedell. Després que neixi un nadó de dofí, alletarà durant més d’un any. Els dofins nadons solen fer uns 30 centímetres de llarg i pesen uns 22 quilos. Les dofines femelles adultes solen tenir els vedells de juliol a setembre. Un cop neixen, els nadons romanen a prop de les seves mares per protegir-se.

La maduresa sexual es basa en la mida del dofí. Quan una femella arriba als 5,5 peus de longitud, es madura sexualment. Els mascles arriben a l’escenari un cop fan 7 metres de llarg. A la natura, els dofins de riu viuen de mitjana entre 12 i 18 anys, però poden viure fins a 30 anys.

Població del dofí del riu Amazones

La població estimada de dofins de riu és difícil d’estimar perquè els dofins viuen en aigües remotes i fangoses i no tenen una aleta dorsal distintiva que els faci veure més fàcilment. No obstant això, els dofins de riu estan amenaçats.

Per exemple, la població de dofins del riu araguaià és d'entre 600 i 1.500 animals.

Mostra els 57 animals que comencen per A

Articles D'Interès