Gos salvatge africà

Classificació científica del gos salvatge africà

Regne
Animalia
Phylum
Chordata
Classe
Mammalia
Comanda
Carnívors
Família
Cànids
Gènere
Licaó
Nom científic
Lycaon pictus

Estat de conservació del gos salvatge africà:

En perill d’extinció

Localització del gos salvatge africà:

Àfrica

Dades divertides del gos salvatge africà:

També conegut com el gos pintat!

Dades sobre el gos salvatge africà

Preses
Antílop, facoquer, rosegadors
Nom de jove
Pup
Comportament grupal
  • Pack
Fet divertit
També conegut com el gos pintat!
Mida estimada de la població
Menys de 5.000
Amenaça més gran
Pèrdua d’hàbitat
Característica més distintiva
Quatre dits a cada peu en lloc de cinc
Altres noms)
Gos de caça, gos pintat, llop pintat
Període de gestació
70 dies
Habitat
Planes obertes i sabana
Depredadors
Lleons, hienes, humans
Dieta
Carnívor
Mida mitjana de la brossa
8
Estil de vida
  • crepuscular
Nom comú
Gos salvatge africà
Nombre d'espècies
1
Ubicació
Àfrica Sub-Sahariana
Eslògan
També conegut com el gos pintat!
Grup
Mamífer

Característiques físiques del gos salvatge africà

Color
  • Marró
  • Gris
  • xarxa
  • Negre
  • Blanc
  • Daurat
  • tan
Tipus de pell
Pell
Màxima velocitat
45 mph
Esperança de vida
10 - 13 anys
Pes
17 kg - 36 kg (39 lliures - 79 lliures)
Llargada
75 cm - 110 cm (29 a 43 polzades)
Edat de maduresa sexual
12 - 18 mesos
Era del deslletament
3 mesos

Classificació i evolució dels gossos salvatges africans

El gos salvatge africà (també conegut com el gos pintat i el gos de caça del cap) és una espècie canina de mida mitjana que es troba a l’Àfrica subsahariana. El gos salvatge africà s’identifica amb més facilitat tant dels gossos domèstics com d’altres gossos salvatges pel seu pelatge amb taques brillants, amb el seu nom en llatí que significallop pintat. Es diu que el gos salvatge africà és el més sociable de tots els canins, que viu en paquets d’uns 30 individus. Lamentablement, però, aquest animal molt intel·ligent i sociable es troba severament amenaçat en gran part del seu hàbitat natural, principalment a causa de la pèrdua d’hàbitat i ha estat caçat pels humans.



Anatomia i aparença del gos salvatge africà

La característica més distintiva del gos salvatge africà és la seva pell bellament moteada que fa que aquest caní sigui molt fàcil d’identificar. El pelatge del gos salvatge africà és de color vermell, negre, blanc, marró i groc, amb un patró aleatori de colors únic per a cada individu. També es creu que actua com un tipus de camuflatge, ajudant el gos salvatge africà a barrejar-se amb el seu entorn. El gos salvatge africà també té orelles grans, un musell llarg i potes llargues, amb quatre dits a cada peu. Aquesta és una de les diferències més grans entre el gos salvatge africà i altres espècies canines, ja que en tenen cinc. També tenen un estómac gros i un intestí gros i llarg que els ajuda a absorbir més eficaçment la humitat dels seus aliments.



Distribució i hàbitat de gossos salvatges africans

Els gossos salvatges africans es troben naturalment recorrent els deserts, les planes obertes i la sabana àrida de l’Àfrica subsahariana, on l’abast del gos salvatge africà ha disminuït ràpidament. Es creu que el gos salvatge africà es va trobar una vegada a gairebé 40 països africans diferents, però que avui en dia és molt menor, entre 10 i 25. Ara, la majoria de les poblacions de gossos salvatges africans es limiten principalment als parcs nacionals del sud d’Àfrica, amb poblacions trobades a Botswana i Zimbabwe. Els gossos salvatges africans requereixen territoris extensos per suportar el paquet, ja que les mides dels paquets han disminuït de fet amb la seva disminució de la gamma de cases.

Comportament i estil de vida dels gossos salvatges africans

Els gossos salvatges africans són animals molt sociables que es reuneixen en paquets d’entre 10 i 30 individus. Hi ha un estricte sistema de classificació dins de la manada, dirigit per la parella reproductora dominant. Són els gossos més sociables del món i ho fan tot en grup, des de caçar i compartir menjar, fins a ajudar els membres malalts i ajudar a criar joves. Els gossos salvatges africans es comuniquen entre ells a través del tacte, el moviment i el so. Els membres de la colla són increïblement propers, es reuneixen abans de caçar-se al nas i es llepen mútuament, mentre moguen la cua i fan sorolls aguts. Els gossos salvatges africans tenen un estil de vida crepuscular, cosa que significa que són més actius durant la matinada i el capvespre.



Reproducció i cicles de vida de gossos salvatges africans

En els paquets de gossos salvatges africans, normalment només hi ha una parella reproductora, que són els membres masculins i femenins dominants. Després d’un període de gestació d’uns 70 dies, la femella de gos salvatge africà dóna a llum entre 2 i 20 cries en un cau, on roman amb les seves cries durant les primeres setmanes, confiant en la resta de membres del paquet per proporcionar-li menjar . Els cadells de gos salvatges africans surten del cau entre els 2 i els 3 mesos i són alimentats i cuidats per tot el paquet fins que tenen l’edat necessària per independitzar-se i, generalment, marxen per unir-se o iniciar un altre paquet de gossos salvatges africans. Es creu que, com més cuidades són les cries, més grans són les seves possibilitats de supervivència.

Dieta i presa de gossos salvatges africans

El gos salvatge africà és un depredador carnívor i oportunista que caça animals més grans a les planes africanes en els seus grans grups. Els gossos salvatges africans depreden principalment mamífers grans com els facoquers i nombroses espècies d’antílops, que complementen la seva dieta amb rosegadors, sargantanes, aus i insectes. Fins i tot se sap que cacen herbívors molt més grans que han esdevingut vulnerables a causa de malalties o lesions, com ara el gnu. Tot i que la presa del gos salvatge africà sovint és molt més ràpida, la persecució pot durar quilòmetres i és la resistència i la perseverança d’aquest gos el que els fa tenir tant d’èxit, juntament amb la seva capacitat per mantenir la seva velocitat. La caça com a manada també significa que els gossos salvatges africans poden arraconar fàcilment les seves preses.

Depredadors i amenaces dels gossos salvatges africans

A causa de la mida relativament gran i la naturalesa dominant del gos salvatge africà i la seva manada, tenen pocs depredadors naturals dins dels seus hàbitats nadius. En ocasions, s’ha conegut lleons i hienes per depredar individus de gossos salvatges africans separats de la resta del grup. Una de les amenaces més grans per al gos salvatge africà són els agricultors que cacen i maten el gos salvatge africà per por que s’aprofitin del seu bestiar. Una dràstica disminució dels seus hàbitats naturals també ha empès la resta de poblacions de gossos salvatges africans a petites butxaques de les seves regions natives, i ara es troben amb més freqüència als parcs nacionals.



Dades i característiques interessants sobre gos salvatge africà

L’intestí gros llarg del gos salvatge africà significa que tenen un sistema molt eficient per absorbir tanta humitat del menjar com sigui possible. Això dóna a aquests canins un avantatge en climes tan àrids, ja que no necessiten trobar un subministrament d'aigua tan regular. Per tant, els gossos salvatges africans poden anar durant llargs períodes de temps sense necessitat de beure. A diferència de molts altres carnívors, els gossos salvatges africans maten les seves preses començant a mossegar-les quan encara és viu. Tot i que això pot semblar cruel, l’animal en realitat mor més ràpidament i amb menys dolor que si el matessin de la manera generalment preferida.

Relació de gossos salvatges africans amb humans

Les poblacions de gossos salvatges africans han disminuït ràpidament als països del sud de l’Àfrica, principalment a causa de la pèrdua de bona part del seu hàbitat natural i del fet que solen ser caçades pels agricultors en particular. La naturalesa lleugerament salvatge del gos salvatge africà ha provocat una gran superstició pel que fa al fet que els locals han gairebé acabat amb poblacions senceres en determinades zones. La pèrdua dels seus àmbits històrics generalment a causa del creixement dels assentaments humans també ha conduït a dràstiques caigudes de les poblacions en gran part del seu entorn. Tot i que la majoria de la població de gossos salvatges africans es troba avui confinada als parcs nacionals, solen requerir territoris molt més grans i entrar en conflicte amb els humans quan abandonen aquestes àrees protegides.

Estat i vida actuals de la conservació dels gossos salvatges africans

Avui en dia, el gos salvatge africà figura com a espècie en perill d’extinció, ja que la població de gossos salvatges africans ha disminuït ràpidament, sobretot en els darrers anys. Es creu que queden menys de 5.000 individus en itinerància per l’Àfrica subsahariana avui en dia, i el nombre encara disminueix. La caça, la pèrdua d’hàbitat i el fet que són particularment vulnerables a la propagació de malalties per part del bestiar, són les principals causes de pèrdua de gossos salvatges africans del continent.

Mostra els 57 animals que comencen per A

Com es diu gos salvatge africà a ...
BúlgarGos hiena
CatalàGos salvatge africà
TxecGos hiena
DanèsGos hiena
AlemanyGos salvatge africà
AnglèsGos salvatge africà
EspanyolLycaon pictus
FinèsGos hiena
FrancèsLycaon (mamífer)
GallecLycaon pictus
HebreuLlop pegat
CroataGos salvatge africà
HongarèsGos salvatge africà
ItaliàLycaon pictus
JaponèsRikaon
NeerlandèsGos salvatge africà
AnglèsGos salvatge africà
PolonèsLikaon (pastissos)
PortuguèsMabeco
SuecGos salvatge africà
TurcGos salvatge africà
XinèsGos no suno
Fonts
  1. David Burnie, Dorling Kindersley (2011) Animal, la guia visual definitiva de la vida salvatge del món
  2. Tom Jackson, Lorenz Books (2007) The World Encyclopedia Of Animals
  3. David Burnie, Kingfisher (2011) The Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Richard Mackay, Press de la Universitat de Califòrnia (2009) The Atlas Of Endangered Species
  5. David Burnie, Dorling Kindersley (2008) Enciclopèdia Il·lustrada d’Animals
  6. Dorling Kindersley (2006) Enciclopèdia d’animals de Dorling Kindersley
  7. David W. Macdonald, Oxford University Press (2010) L’Enciclopèdia dels mamífers
  8. Comportament del gos salvatge africà, disponible aquí: http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/african-hunting-dog/
  9. Hàbitats de gossos salvatges africans, disponible aquí: http://www.predatorconservation.com/wild%20dog.htm
  10. Sobre els gossos salvatges africans, disponible aquí: http://www.honoluluzoo.org/african_hunting_dog.htm
  11. Paquets de gossos salvatges africans, disponibles aquí: http://www.outtoafrica.nl/animals/engafricanwilddog.html?zenden=2&subsoort_id=4&bestemming_id=1

Articles D'Interès